ΑΘΗΝΑ
13:22
|
28.05.2024
Η ιατροδικαστής ζήτησε από τους γονείς του Άλκη να βγουν από την αίθουσα, λόγω της σκληρότητας των όσων θα έλεγε σχετικά με την αιτία θανάτου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, μετά από άγρια επίθεση που δέχθηκαν με οπαδικά κίνητρα. Σήμερα αναμένεται να καταθέσει η ιατροδικαστής που υπέγραψε την έκθεση η οποία περιλαμβάνεται στη δικογραφία. Πιο συγκεκριμένα, στο βήμα του μάρτυρα θα ανέβει η Λήδα – Καλλιόπη Κοβάτση, ιατροδικαστής και διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, η οποία διενήργησε τη νεκροψία – νεκροτομή στη σορό του 19χρονου.

Στο πόρισμα της ιατροδικαστικής έκθεσης που υπέγραψε και περιλαμβάνεται στη δικογραφία, περιγράφονται πολλαπλές κακώσεις στην κεφαλή και στα άκρα, από αιχμηρά αντικείμενα. Ο δε θάνατος του Άλκη, κατά το ίδιο πόρισμα, «οφείλεται σε θανατηφόρες κακώσεις στα κάτω άκρα και σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις». Αποδίδεται δηλαδή στο συνδυασμό των παραπάνω κακώσεων που προκάλεσαν οι δράστες. Υπενθυμίζεται ότι στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται 12 νεαρά άτομα που βαρύνονται – μεταξύ άλλων – με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας με δόλο, από κοινού, τετελεσμένη και σε απόπειρα.

Τις προηγούμενες ημέρες κατέθεσαν εκτός από μάρτυρες και οι δύο διασώστες που έφτασαν στο σημείο για να μεταφέρουν τον Άλκη στο νοσοκομείο. Ο πρώτος από τους δύο διασώστες του ΕΚΑΒ, είχε μιλήσει για «αθρόα αιμορραγία» του Άλκη και αναφέρθηκε σε «κακώσεις μη συμβατές με ζωή». Συνολικά εξετάστηκαν ως μάρτυρες τέσσερις διασώστες, όλοι μέλη πληρωμάτων σταθμών του ΕΚΑΒ που ειδοποιήθηκαν να μεταβούν στο σημείο του φονικού επεισοδίου.

Σε προηγούμενη δίκη, αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε όλα όσα είδε το βράδυ της 1ης Φεβρουαρίου 2022 καθώς βρέθηκε πίσω από την πορεία των αυτοκινήτων στα οποία επέβαιναν οι 12 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των φίλων του.

Η αιτία θανάτου του Άλκη

«Επειδή αυτά που θα ακούσουμε είναι πολύ σκληρά για όλους, συμβουλεύω ως μάνα να βγουν οι γονείς από την αίθουσα», είπε η ιατροδικαστής και διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, κατά την έναρξη της κατάθεσής της. Πράγματι οι γονείς του ‘Αλκη αποχώρησαν από την αίθουσα του Κακουργιοδικείου, ωστόσο η παραπάνω συμβουλή – προτροπή προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης που ανέφεραν ότι η μάρτυρας «δεν βρίσκεται στο δικαστήριο ως μητέρα», αλλά με την επιστημονική της ιδιότητα και προκειμένου να καταθέσει για τα ιατροδικαστικά ευρήματα που διαπίστωσε εξετάζοντας τόσο τη σορό του ‘Αλκη όσο και τα τραύματα των δύο φίλων του.

Επιδεικνύοντας φωτογραφίες που απεικόνιζαν τα τραύματα του ‘Αλκη και συμβουλευόμενη τις σημειώσεις του ηλεκτρονικού της υπολογιστή, η ιατροδικαστής επιβεβαίωσε την πορισματική της έκθεση, σύμφωνα με την οποία ο θάνατος του 19χρονου «οφείλεται σε θανατηφόρες κακώσεις στα κάτω άκρα και σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις».

Ειδικότερα, αναφερόμενη στις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις διαπίστωσε «δύο κατάγματα, δύο εστίες αιμορραγίας κι ένα εγκεφαλικό οίδημα», ενώ για το τελευταίο είπε ότι «για να το σώσεις έπρεπε να κάνεις κρανιοεκτομή». Από την ιατροδικαστική εξέταση, όπως κατέθεσε η μάρτυρας, προέκυψε ότι η εξωτερική εικόνα της κεφαλής διέφερε από την εσωτερική. «Τα τραύματα δεν “φώναζαν” απ’ έξω, αλλά από μέσα», σημείωσε χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει τα όργανα που προκάλεσαν τις συγκεκριμένες κακώσεις ούτε από τί προήλθαν κάποια απ’ αυτά (π.χ. πτώση).

Στη συνέχεια ανέλυσε τα τραύματα στα κάτω άκρα, εκ των οποίων δύο του προκάλεσαν αθρόα αιμορραγία στο δεξί μηρό. Για τα τραύματα στο συγκεκριμένο σημείο ανέφερε ότι δεν είναι συμβατά με δρεπάνι και κάραμπιτ. Αντιθέτως για τα τραύματα στον αριστερό μηρό, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκλήθηκαν από δρεπάνι, προσθέτοντας πάντως ότι από μόνα τους αυτά δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον θάνατο.

Ερωτηθείσα από την έδρα για τα όργανα-όπλα που χρησιμοποίησαν οι δράστες με βάση τα ιατροδικαστικά ευρήματα, η μάρτυρας απάντησε πως διαπίστωσε τρία διαφορετικά νήσσοντα και τέμνοντα όργανα και τουλάχιστον δύο θλόντα όργανα. «Πιθανότατα να ήταν περισσότερα αλλά αυτά μπόρεσα να διαπιστώσω» σημείωσε.

Όσον αφορά στους άλλους δύο τραυματίες (πιο σοβαρό ο πρώτος), η κα. Κοβάτση χαρακτήρισε επικίνδυνες τις σωματικές βλάβες που υπέστησαν. Μεταφέροντας στο δικαστήριο την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν όταν τους συνάντησε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», τρία 24ωρα μετά την επίθεση, είπε: «Ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Τους μιλούσα κι αυτοί κοιτούσαν το ταβάνι. Χρειάστηκε αρκετό κόπο για να έχω μία επαφή μαζί τους».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χαρά χωρίς τύψεις

Γάζα: Ισραηλινά τανκς παρελαύνουν στο κέντρο της Ράφα

Με λιμό απειλείται η Ζάμπια λόγω της καταστροφικής ξηρασίας

Μαζικές διαδηλώσεις σε Μαγιόρκα, Μινόρκα και Ίμπιζα κατά του υπερτουρισμού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα