ΑΘΗΝΑ
07:49
|
24.04.2024
Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν και ένα 13χρονο κοριτσάκι στο Πακιστάν από τη δόνηση των 6,5 Ρίχτερ που έγινε αισθητή σε ακτίνα 1.000 χιλιομέτρων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν απόψε στο Αφγανιστάν και άλλος ένας στο Πακιστάν εξαιτίας του πολύ ισχυρού σεισμού που καταγράφηκε νωρίτερα απόψε με μέγεθος που προσδιορίστηκε τελικά στους 6,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε αισθητός σε ακτίνα 1.000 χλμ και σε περιοχές οκτώ χωρών: Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ινδία, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Τουρκμενιστάν και Κιργιστάν.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην ορεινή περιοχή Χίντου Κους του Ινδοκαυκάσου κοντά στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν και το Τατζικιστάν. Είχε μεγάλο εστιακό βάθος (περίπου 190 χιλιόμετρα), σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) και το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

Σύμφωνα με Αφγανό αξιωματούχο της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών, δύο άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο στην επαρχία Λαγκμάν, στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας. Στο γειτονικό Πακιστάν, ένα 13χρονο κορίτσι σκοτώθηκε από κατάρρευση τοίχου στο σπίτι της, στην περιοχή Σουάτ.

Ο αριθμός των θυμάτων και στις δύο χώρες πιθανώς να αυξηθεί τις επόμενες ώρες καθώς οι περιοχές της επαρχίας Μπανταχσάν, όπου ήταν επίκεντρο του σεισμού, είναι δυσπρόσιτες και οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση σε δίκτυα τηλεπικοινωνιών.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή μέχρι την πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί. Στο Μουζαφαραμπάντ, πρωτεύουσα του ελεγχόμενου από το Πακιστάν τμήματος του Κασμίρ – όπου περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον φονικό σεισμό του 2005 – κάτοικοι εγκατέλειψαν πανικόβλητοι τα σπίτια τους.

Τον περασμένο Ιούνιο σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχερ στην αφγανική επαρχία Πακτίκα είχε προκαλέσει πάνω από 1.000 νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες άστεγους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σχέδιο Ανάν: Το βροντερό όχι των Ελληνοκυπρίων, η  εξαγορά των συνειδήσεων και οι παραχαράκτες

Ο καιρός σήμερα: Επιμένει η σκόνη, μποφόρ στο Αιγαίο

Το μεγάλο «Όχι» του 2004: Η δεύτερη επανάσταση των Κυπρίων

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα