ΑΘΗΝΑ
13:18
|
25.04.2024
Εκρηκτικοί μηχανισμοί στάλθηκαν μέσω ταχυδρομείου σε τρία μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια του Ισημερινού. Ο ένας ανατινάχθηκε προκαλώντας ελαφριά τραύματα σε δημοσιογράφο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφοι ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών στον Ισημερινό έλαβαν επιστολές που περιείχαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς μικρής ισχύος, ο ένας από τους οποίους ανατινάχθηκε χθες Δευτέρα, τραυματίζοντας ελαφρά τον παραλήπτη του, σύμφωνα με τις αρχές και μέσα ενημέρωσης-στόχους.

Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Ισημερινού ξεκίνησε έρευνα για την επίθεση που υπέστη ο δημοσιογράφος του Ecuavisa TV Λένιν Αρτιέντα, ο οποίος έλαβε μέσω αλληλογραφίας ένα usb στικάκι το οποίο εξερράγη όταν προσπάθησε να τη χρησιμοποιήσει στον υπολογιστή του. Αυτός ο εκρηκτικός μηχανισμός έφτασε στις εγκαταστάσεις της Ecuavisa στην πόλη Γκουαγιακίλ σε ταχυδρομική συσκευασία που απευθυνόταν στον Αρτιέντα, ο οποίος φέρει ελαφρά τραύματα στο χέρι και το πρόσωπο.

Η έκρηξη σημειώθηκε στην αίθουσα σύνταξης, χωρίς να τραυματιστεί κανείς άλλος, ούτε να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές. Κατά τον αστυνομικό της αστυνομίας Τσάγκο, το εκρηκτικό που χρησιμοποιήθηκε ίσως ήταν «RDX», με άλλα λόγια «στρατιωτικού τύπου».

Τη Δευτέρα, το τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της αστυνομίας μετέβη επίσης στο τηλεοπτικό κανάλι TC, όπου εντοπίστηκε ακόμη ένας εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος δεν εξερράγη.

«Ευτυχώς, το πρωτόκολλο των συστημάτων μας απαγορεύει να τοποθετήσουμε στικάκια usb στους υπολογιστές μας. Η επιστολή βόμβα προοριζόταν για τον Μαουρίτσιο Αγιόρα», δήλωσε ο δημοσιογράφος Ραφαέλ Κουέστα.

Η αστυνομική ομάδα προέβη σε μικρή ελεγχόμενη έκρηξη της συσκευής. Ως εκ τούτου, δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή υλικές ζημιές στις τηλεοπτικές εγκαταστάσεις του καναλιού TC.

Ένας τρίτος εκρηκτικός μηχανισμός προοριζόταν για το κανάλι Teleamazonas, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Νταγιάνα Μονρόι. Ούτε αυτή η βόμβα κατάφερε να προκαλέσει ζημιές καθώς εντοπίστηκε έγκαιρα.

«Ανησυχούμε για το τι συνέβη και την κατάσταση ασφαλείας σε ολόκληρη την επαρχία της Γκουάγιας», δήλωσε ο κυβερνήτης Φρανσίσκο Ταμπάτσι, προσθέτοντας ότι η βόμβα στο Ecuavisa TV έφτασε πριν από τέσσερις ημέρες.

Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση, μέσω της γενικής γραμματείας επικοινωνίας της, εξέφρασε αλληλεγγύη στους εργαζόμενους, απορρίπτοντας «κατηγορηματικά κάθε είδους βίαιη ενέργεια» και «προσπάθεια εκφοβισμού των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης».

«Οποιαδήποτε προσπάθεια εκφοβισμού της δημοσιογραφίας και της ελευθερίας του Τύπου είναι κατακριτέες πράξεις που πρέπει να τιμωρηθούν», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο γραμματέας της προεδρίας του Ισημερινού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Celebrities στα εστιατόρια

Φωτιά στη Λακωνία-Ρίψεις νερού και από εναέρια μέσα

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα