ΑΘΗΝΑ
09:57
|
24.04.2024
Σε μια χώρα όπου το 90% των ΜΜΕ θεωρούνται φιλοκυβερνητικά, το κοινό αναζητά εναλλακτική ενημέρωση σε ξένα μέσα και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να κλείσει το γραφείο τους στην Τουρκία στα τέλη Μαρτίου αποφάσισε η Deutsche Welle, μετά την άρνηση των τουρκικών αρχών να παρατείνει την άδεια λειτουργίας του.

Όπως ανακοίνωσε ο δημοσιογράφος Ισμαήλ Σαϊμάζ του Halk TV στις 17 Μαρτίου, το υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας αρνήθηκε να παρατείνει την άδεια της τουρκικής έκδοσης του γερμανικού κρατικού διεθνούς τηλεοπτικού σταθμού, λόγω λαθών στην αίτηση που κατατέθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Η DW Turkish κλείνει το γραφείο της στο τέλος του μήνα. Οι δημοσιογράφοι και οι συντάκτες θα μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται ως free lancers», πρόσθεσε ο Saymaz, τονίζοντας ότι μεταξύ των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων που λειτουργούν στην Τουρκία, η Deutsche Welle είναι αυτή που εξοργίζει περισσότερο το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) λόγω της κριτικής κάλυψης των γεγονότων στη χώρα.

Η κίνηση έγινε αφότου τουρκικό δικαστήριο στις 30 Ιουνίου απέκλεισε την πρόσβαση στις τουρκικές ιστοσελίδες της Φωνής της Αμερικής (VOA) και της Deutsche Welle (DW), λόγω της άρνησής τους να συμμορφωθούν με την εντολή του Ανώτατου Συμβουλίου Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης της Τουρκίας RTÜK και να αποκτήσουν άδειες μετάδοσης, κάτι που όπως υποστήριξαν τα δύο δίκτυα θα ισοδυναμούσε με λογοκρισία.

Ο Γενικός Διευθυντής της Deutsche Welle, Πίτερ Λίνμπουργκ,  δήλωσε τότε ότι το πρακτορείο του αρνηθεί να υποβάλει αίτηση για άδεια επειδή κάτι τέτοιο θα έβλαπτε την ανεξάρτητη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση.

Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF), το 90% των εθνικών μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, η οποία κατατάχθηκε στην 149η θέση μεταξύ 180 χωρών στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου του RSF για το 2022, ανήκει σε φιλοκυβερνητικούς επιχειρηματίες και αναπαράγει το κυρίαρχο κυβερνητικό αφήγημα, με αποτέλεσμα το κοινό να καταφεύγει όλο και συχνότερα σε εναλλακτικά μέσα, κάποια από αυτά ξένης ιδιοκτησίας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ενημέρωσή του.

Οι ψηφιακές πλατφόρμες υπόκεινται στην εξουσία του RTÜK ως μέρος ενός κανονισμού που ψηφίστηκε την 1η Αυγούστου 2019. Οι ραδιοτηλεοπτικές εταιρείες δεν μπορούν να λειτουργούν χωρίς να λάβουν άδειες από το RTÜK ως μέρος της τροπολογίας.

Το RTÜK, του οποίου το συμβούλιο χάραξης πολιτικής κυριαρχείται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και τους συμμάχους του, επιβάλλει συχνά πρόστιμα στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τουρκία: Μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων σε κουρδικά μέσα ενημέρωσης

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Ιταλία: Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός στα νύχια της κυβέρνησης, εν όψει ευρωεκλογών

ΕΣΡ: Πρόστιμα στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου για σοβαρά παραπτώματα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα