ΑΘΗΝΑ
22:13
|
26.04.2024
Ο Σίγιαρτο υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ έχει παραβιάσει τον ίδιο του τον κανονισμό διαβουλευόμενο με την Ουκρανία παρά τις αντιρρήσεις της Βουδαπέστης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στην Ε.Ε. ή στο ΝΑΤΟ μέχρι να αποκαταστήσει τα δικαιώματα των Ούγγρων που ζουν στην Υπερκαρπαθία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πίτερ Σίγιαρτο.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Σίγιαρτο πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ έχει παραβιάσει τον ίδιο του τον κανονισμό προχωρώντας σε μια σειρά συναντήσεων, στις οποίες συμμετείχε η κυβέρνηση του Κιέβου παρά τις αντιρρήσεις της Βουδαπέστης.

«Θα ήθελα να πω ότι δεν θα υποστηρίξουμε καμία σημαντική κίνηση της Ουκρανίας προς την Ε.Ε. ή το ΝΑΤΟ, έως ότου αποκατασταθούν τα δικαιώματα που η ουγγρική εθνική κοινότητα είχε πριν από το 2015 στην Ουκρανία», είπε ο υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους.

Περίπου 150.000 Ούγγροι ζουν στη περιοχή της Υπερκαρπάθιας Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία. Η Βουδαπέστη δεν θα τα παρατήσει «σε καμία περίπτωση», παρά την πίεση και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, πρόσθεσε ο Σίγιαρτο.

Η ουγγρική κυβέρνηση καταφέρθηκε επίσης ενάντια στη σύγκληση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας σε υπουργικό επίπεδο παρά τις αντιρρήσεις της Βουδαπέστης.

«Αυτή η απόφαση παραβιάζει την ενότητα του ΝΑΤΟ και τις διαδικασίες για την ενότητα της βούλησης», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης, Ζόλταν Κόβατς.

Ο Σίγιαρτο έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αλλά συμφώνησε να συμμετάσχει στη συνάντηση της 4ης Απριλίου για να αξιοποιήσει την «ευκαιρία να συζητηθεί η προστασία των μειονοτήτων».

Η Ουγγαρία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ το 1999 και εντάχθηκε στην Ε.Ε. το 2004. Τους τελευταίους μήνες, οι Βρυξέλλες διέκοψαν τη χρηματοδότηση προς τη Βουδαπέστη σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν να εφαρμόσει ένα σύνολο ευρωπαϊκών πολιτικών και ιδιαίτερα όσες σχετίζονται με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η Βουδαπέστη συνεχίζει να απαγορεύει τη διέλευση όπλων ή πυρομαχικών μέσω του ουγγρικού εδάφους και δεν έχει συμφωνήσει να προμηθεύσει το Κίεβο με όπλα ή πυρομαχικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα