ΑΘΗΝΑ
19:26
|
08.05.2024
Ιαπωνικό τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο εντόπισε το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου, ενώ το πετρέλαιο έχει απλωθεί έως και 350 χιλιόμετρα μακρυά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα δεξαμενόπλοιο με διαρροή πετρελαίου που βυθίστηκε στις Φιλιππίνες πριν από τρεις εβδομάδες, εντοπίστηκε ενώ η πετρελαιοκηλίδα που έχει δημιουργηθεί καταστρέφει νερά γνωστά για την πλούσια θαλάσσια ζωή τους, ακόμα και 350 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο του ναυαγίου.

Το δεξαμενόπλοιο εντοπίστηκε από ένα ιαπωνικό τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο σχεδόν 400 μέτρα κάτω από τα κύματα από την επιφάνεια της θάλασσας και αυτό που απασχολεί τώρα τους ειδικούς είναι η αξιολόγηση της κατάστασης του κύτους του, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες ελέγχου της διαρροής.

Το MT Princess Empress μετέφερε 800.000 λίτρα βιομηχανικού μαζούτ όταν βυθίστηκε στις 28 Φεβρουαρίου στα ανοιχτά του κεντρικού νησιού Μιντόρο, νότια της πρωτεύουσας, Μανίλα.

Το καύσιμο ντίζελ και το παχύρρευστο πετρέλαιο από το πλοίο έχουν μολύνει από τότε τα νερά και τις παραλίες της επαρχίας Oriental Mindoro και άλλων νησιών.

Σύμφωνα με τις αρχές, η πετρελαιοκηλίδα επηρέασε έως τώρα σχεδόν 33.000 οικογένειες, ενώ τουλάχιστον 191 πολίτες έχουν αντιμετωπίσει αναπνευστικά προβλήματα, ζάλη, πόνους στο στομάχι και φαγούρα στο δέρμα ή άλλα δερματολογικά προβλήματα.

Την ίδια ώρα χιλιάδες εκτάρια κοραλλιογενών υφάλων, με πλούσια θαλάσσια ζωή βρίσκονται αντιμέτωπα με καταστροφικούς κινδύνους.

Πετρέλαιο από τη διαρροή έχει εντοπιστεί μέχρι το νησί Casian, στα ανοιχτά της βόρειας ακτής του δυτικού νησιού Palawan, περίπου 350 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το σημείο που βυθίστηκε το δεξαμενόπλοιο, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι  το πετρέλαιο έχει επίσης παρασυρθεί βόρεια προς το πέρασμα του νησιού Verde – μια πολυσύχναστη θαλάσσια λωρίδα μεταξύ του Mindoro και του κύριου νησιού Luzon των Φιλιππίνων, περιοχές που είναι αναγνωρισμένες παγκοσμίως για την θαλάσσια βιοποικιλότητά τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βραζιλία: 100 νεκροί από πλημμύρες-Αυξήθηκαν οι αγνοούμενοι

Οι βροχές ξαναγεμίζουν τις δεξαμενές του Ιράκ μετά από τέσσερα χρόνια ξηρασίας

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και καταιγίδες

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα