ΑΘΗΝΑ
03:46
|
05.05.2024
Το ΜέΡΑ25 επιδιώκει να διατηρήσουν τα Μουσεία τον δημόσιο χαρακτήρα τους, να διοικούνται από επιστήμονες, να ενισχύονται οικονομικά από το κράτος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η κυβέρνηση μετατρέπει τα Μουσεία από επιστημονικά σε κερδοσκοπικά ιδρύματα στα χέρια της ολιγαρχίας» επισημαίνει με αποψινή δήλωσή της η  Δρ. Νεότερης Ιστορίας, Έφη Παυλογεωργάτου με την ιδιότητα όχι μόνον της επαΐουσας αλλά και του μέλους της ΚΕ του ΜέΡΑ25.

Σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή της η Παυλογεωργάτου στηλιτεύει την εμπορευματοποίηση των μουσείων της χώρας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού κατηγορώντας την κυβέρνηση πως πλήττει ανεπανόρθωτα την προστασία και διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Επισημαίνει ότι με το νέο νόμο αποδυναμώνει τη σχέση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με τα Μουσεία καθώς ο εκάστοτε υπουργός τοποθετεί τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και απαιτεί από τα Μουσεία να βρουν τρόπους «αυτοχρηματοδότησης».

«Μετατρέπει το χαρακτήρα της λειτουργίας τους από πολιτιστικό σε κερδοσκοπικό» αναφέρει χαρακτηριστικά το μέλος της ΚΕ του ΜέΡΑ25, προειδοποιώντας ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά θα εκτίθεται πλέον με όρους αγοράς.

Επιπλέον στηλιτεύει την επιλογή της κυβέρνησης να αποδεχθεί δωρεές από ιδιώτες που επιβάλλουν όρους ακόμη και στους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Υπενθύμισε δε πως με τη συλλογή Στερν νομιμοποίησε την αρχαιοκαπηλία και πως προχωρά με αδιαφανείς διαδικασίες και όρους σε συμφωνίες για δανεισμό και ανταλλαγή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Τονίζει πως το ΜέΡΑ25 επιδιώκει να διατηρήσουν τα Μουσεία τον δημόσιο χαρακτήρα τους, να διοικούνται από επιστήμονες, να ενισχύονται οικονομικά από το κράτος, να στελεχώνονται με μόνιμο προσωπικό και να διατηρηθεί η σύνδεσή τους με την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ζητά επίσης τα μουσεία να είναι ερευνητικά κέντρα, τόποι ιστορικής γνώσης, αυτογνωσίας και αναστοχασμού, χωρίς αποκλεισμούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα