ΑΘΗΝΑ
11:43
|
28.05.2023
Μέχρι στιγμής πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό και άλλοι τρεις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Παρακολουθούνται 161 επαφές κρουσμάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τανζανία επιβεβαίωσε τα πρώτα κρούσματα του ιού Μάρμπουργκ, ενός ιογενούς αιμορραγικού πυρετού υψηλής θνησιμότητας με συμπτώματα γενικά παρόμοια με εκείνα του Έμπολα, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ΠΟΥ ανέφερε σε δήλωση αργά την Τρίτη ότι η επιβεβαίωση της νόσου από το εθνικό δημόσιο εργαστήριο της Τανζανίας ακολούθησε τον θάνατο πέντε από τα οκτώ άτομα στη βορειοδυτική περιοχή Καγκέρα της Τανζανίας που ανέπτυξαν συμπτώματα, όπως πυρετό, έμετο, αιμορραγία και νεφρική ανεπάρκεια.

«Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου δημόσιας υγείας μας επιβεβαίωσαν πως η ασθένεια προκαλείται από τον ιό Μάρμπουργκ», είπε η υπουργός Υγείας Ούμι Μουαλίμου, καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι, καθώς «η κυβέρνηση έχει καταφέρει να περιορίσει την εξάπλωση» της νόσου.

Μεταξύ των νεκρών ήταν και ένας εργαζόμενος στον τομέα της υγείας, είπε ο ΠΟΥ. Οι τρεις που επέζησαν έπαιρναν θεραπεία, με 161 επαφές να παρακολουθούνται.

«Δεν υπάρχει λόγος να επικρατήσει πανικός ή να διακοπούν οι οικονομικές δραστηριότητες (…) Κάνουμε όλα όσα πρέπει για να ελέγξουμε αυτή τη μολυσματική ασθένεια», δήλωσε η υπουργός υγείας.

Το κράτος της ανατολικής Αφρικής έστειλε την περασμένη εβδομάδα ομάδα γιατρών στην περιοχή Καγκέρα (βορειοδυτικά) που γειτονεύει με την Ουγκάντα, για να κάνει έρευνα για την επιδημία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξήρε την άμεση αντίδραση των αρχών στην επιδημία, προσθέτοντας πως πρέπει να εξασφαλιστεί πως «δεν υπάρξουν κενά» στην υγειονομική αντίδραση.

«Καλώ τους αξιωματούχους των κοινοτήτων να ενώσουν τις προσπάθειές τους με αυτές της κυβέρνησης για να εξασφαλιστεί πως οι επαφές (ασθενών) θα εντοπιστούν και ότι όσοι χρειάζονται φροντίδες θα τις λάβουν», τόνισε ο Δρ. Ζάμπουλον Γιότι, αντιπρόσωπος του ΠΟΥ.

Η γειτονική Ουγκάντα, που είχε καταγράφει την πιο πρόσφατη επιδημία του ιού Μάρμπουργκ το 2017, ανέφερε πως τέθηκε σε «κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης».

Ο ιός Μάρμπουργκ είναι εξαιρετικά επικίνδυνος, καθώς προκαλεί υψηλό πυρετό, που συχνά συνοδεύεται από αιμορραγίες και πλήττει πολλαπλά όργανα. Ανήκει στην οικογένεια των φιλοϊών, μέλος της οποίας είναι επίσης ο Έμπολα, ιός που έχει προκαλέσει πολύνεκρες επιδημίες στην Αφρική. Φυσικός ξενιστής του ιού Μάρμπουργκ είναι είδος καρποφάγας αφρικανικής νυχτερίδας, που είναι φορέας του, αλλά δεν ασθενεί.

Ο ιός φέρει το όνομα της γερμανικής πόλης Μάρμπουργκ, όπου αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1967, σε εργαστήριο εργαζόμενοι του οποίου είχαν επαφή με μολυσμένους πιθήκους που είχαν εισαχθεί από την Ουγκάντα.

Τα ζώα μπορεί να τον μεταδώσουν σε πρωτεύοντα θηλαστικά που ζουν ανάμεσά τους, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με το αίμα ή με σωματικές εκκρίσεις ασθενών.

Το ποσοστό θνητότητας των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κυμάνθηκε από το 24 ως το 88% (ο μέσος όρος ήταν λίγο χαμηλότερος από το 50%) σε προηγούμενες επιδημίες, ανάλογα με το στέλεχος του ιού και τη θεραπεία που προσφέρθηκε στους ασθενείς, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο, ούτε αντιιική θεραπεία, όμως πειραματικές θεραπείες, ιδίως ανοσοθεραπείες και φάρμακα, βρίσκονται στη διαδικασία της αποτίμησης, κατά την ίδια πηγή.

Έντεκα άνθρωποι έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο ιός Μάρμπουργκ στην Ισημερινή Γουινέα, όπου ανακοινώθηκε η εκδήλωση επιδημίας την 7η Ιανουαρίου. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ξέσπασε επιδημία του ιού στη χώρα αυτή. Άλλες επιδημίες, ή μεμονωμένα κρούσματα, εντοπίστηκαν στο παρελθόν στη Νότια Αφρική, στην Αγκόλα, στην Κένυα και στη ΛΔ Κονγκό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εγκαίνια με… μποϊκοτάζ για το νέο «παλάτι» των βουλευτών στην Ινδία

Οπαδική επίθεση κατά ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη

Πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα