ΑΘΗΝΑ
11:59
|
25.04.2024
Μία ακόμα ύστατη προσπάθεια της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για να σταματήσει η εκδίωξη των μοναχών και κληρικών από την ιστορική Αγία Λαύρα του Κιέβου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέστειλε ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας και προκαθήμενος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Ονούφριος με αφορμή το τελεσίγραφο της 29ης Μαρτίου των μοναχών και κληρικών από τη Λαύρα των Σπηλαίων. Ο Μητροπολίτης Ονούφριος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υπενθυμίζει στον πρόεδρο Ζελένσκι ότι η θρησκευτική ελευθερία είναι νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε ατόμου και ότι χωρίς αυτό είναι αδύνατο να οικοδομηθεί μια δημοκρατική κοινωνία σε ένα ανεξάρτητο κράτος, ειδικά όταν η Ουκρανία βρίσκεται στον δρόμο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ως εκ τούτου καλεί τον πρόεδρο της Ουκρανίας να σεβαστεί το Σύνταγμα της χώρας του, να σταματήσει την εκδίωξη των μοναχών και των κληρικών από την Αγία Λαύρα του Κιέβου, ένα «πραγματικό στολίδι της χώρας». Τέλος ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Ονούφριος θυμίζει στον κ. Ζελένσκι ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν η πρώτη μεταξύ άλλων θρησκευτικών οργανώσεων που καταδίκασε έντονα τη «στρατιωτική επέμβαση» της Ρωσίας και κάλεσε τους πιστούς της να υπερασπιστούν την πατρίδα τους.

Αναλυτικά η επιστολή προς τον κ. Ζελένσκι

Αγαπητέ Βολοντίμιρ Ολεξάντροβιτς,

Σας απευθύνουμε έκκληση ως αρχηγό του ουκρανικού κράτους, πολίτες του οποίου είμαστε, με την ελπίδα ότι η φωνή μας θα ακουστεί.

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, στην οποία ανήκουν πολλά εκατομμύρια συμπολίτες μας, δίδασκε πάντα και συνεχίζει να διδάσκει το ποίμνιό της να αγαπά την Πατρίδα, να είναι άξιοι πολίτες του κράτους τους και να εκπληρώνουν τα πολιτικά τους καθήκοντα απέναντί του με αξιοπρέπεια.

Με την έναρξη της εισβολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος της Ουκρανίας, η Εκκλησία μας ήταν η πρώτη μεταξύ άλλων θρησκευτικών οργανώσεων που καταδίκασε έντονα αυτή τη στρατιωτική επίθεση και κάλεσε τους πιστούς της να υπερασπιστούν την πατρίδα τους.

Μεγάλος αριθμός ενοριτών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υπηρετεί σήμερα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και άλλων στρατιωτικών σχηματισμών, ενώ οι ενορίες και τα μοναστήρια παρέχουν υλική βοήθεια σε στρατιώτες, εκτοπισμένους και άλλες κατηγορίες πληθυσμού που βιώνουν δύσκολες συνθήκες και οι αποστολές κληρικών μας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, σε πόλεις και χωριά που έχουν πληγεί από τον πόλεμο είναι αδιάλειπτη.

Η θέση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι ακλόνητη: υπερασπιζόμαστε την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία του κράτους μας και καταδικάζουμε σθεναρά τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Σήμερα που η χώρα μας χρειάζεται την ενότητα περισσότερο από ποτέ, οι κληρικοί, οι μοναχοί και οι πιστοί της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας αισθάνονται να φουντώνουν οι φλόγες μιας θρησκευτικής αντιπαράθεσης.

Εδώ και καιρό η Εκκλησία μας υποφέρει από παράνομες επανεγγραφές κοινοτήτων, επιδρομές κατά εκκλησιών και απαξίωση στα ΜΜΕ με τη διάδοση μεγάλου αριθμού αβάσιμων κατηγοριών. Πρόκειται για κατηγορίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά χρησιμεύουν ως προϋπόθεση για διακρίσεις εις βάρος της θρησκευτικής ελευθερίας των Ουκρανών, και προσχήματα να ανοίξει η συζήτηση απαγόρευση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στην Βερκόβνα Ράντα, την ουκρανική βουλή, έχουν κατατεθεί εννέα νομοσχέδια, τα οποία, σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας των θρησκευτικών οργανώσεων, αποσκοπούν στο να καταστήσουν αδύνατες τις δραστηριότητες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Ουκρανίας. Θα πρέπει να σημειωθεί, για τα περισσότερα από αυτά το επιστημονικό ειδικό τμήμα της Βουλής γνωμοδότησε αρνητικά και εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με υποκείμενες παραβιάσεις των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών όπως η ελευθερία της συνείδησης και της θρησκευτικής πίστης.

Όλη αυτή η δύσκολη κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά αφότου έγινε γνωστό ότι οι κρατικές αρχές σκοπεύουν να εκδιώξουν τη μοναστική μας κοινότητα από την επικράτεια της Λαύρας της Ιεράς Κοιμήσεως Κιέβου-Πετσέρσκ, την οποία οι μοναχοί κυριολεκτικά αναστήλωσαν με τα χέρια τους, 35 χρόνια μετά την επανέναρξη της λειτουργίας αυτού του αρχαίου μοναστηριού

Με την απόκτηση της ανεξαρτησίας, το ουκρανικό κράτος άρχισε να επιστρέφει στην Εκκλησία, τους ναούς και τις μονές που είχαν κατασχεθεί από τις σοβιετικές αρχές ή να παραχωρεί το δικαίωμα χρήσης τους. Με δικούς τους πόρους και εργασία, οι θρησκευτικές κοινότητες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τα αναστήλωσαν, καθώς ήταν τα περισσότερα κατεστραμμένα και παραμελημένα, τα ξανάχτισαν και τα γέμισαν ξανά με ζωή.

Οι χρυσοποίκιλτες εκκλησίες αποτελούν πραγματικό στολίδι για διάφορες περιοχές της Ουκρανίας και ξεχωριστή θέση ανάμεσά τους αποτελεί η μονή της Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ που αποτελεί σήμερα ένα ισχυρό θρησκευτικό, εκπαιδευτικό και διοικητικό κέντρο, όπου περισσότεροι από διακόσιοι μοναχοί εκτελούν τη διακονία τους, σχεδόν τριακόσιοι μαθητές της Ακαδημίας σπουδάζουν εκεί και στεγάζεται και το διοικητικό κέντρο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ υπάρχει και διαρκές ανθρωπιστικό διακόνημα για όσους βρίσκονται σε ανάγκη.

Για κάθε κληρικό, μοναχό και πιστό της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας η Λαύρα Κιέβου-Πετσέρσκ αποτελεί ένα ανεκτίμητο ιερό γαλουχημένο με αγάπη. Γι’ αυτό η είδηση για την αδικαιολόγητη στέρηση του δικαιώματος παραμονής της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη μονή, προκάλεσε μεγάλο κύμα αγανάκτησης στους πιστούς μας.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε!

Από την αρχή της ανεξαρτησίας, το ουκρανικό κράτος προσπάθησε να ενσωματώσει στην εθνική νομοθεσία τα αξιώματα σχετικά με την ελευθερία της θρησκείας, που διακηρύσσονται σε διεθνείς νομικές πράξεις. Χωρίς τη θρησκευτική ελευθερία ως νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε ατόμου να επιλέγει ελεύθερα θρησκεία χωρίς εξωτερικό εξαναγκασμό, να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα, ή να μην ομολογεί καμία θρησκεία, θεωρείται αδύνατο να οικοδομηθεί μια δημοκρατική κοινωνία σε ένα ανεξάρτητο κράτος, ειδικά όταν η Ουκρανία βρίσκεται στο δρόμο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ως εκ τούτου, σας καλούμε με σεβασμό ως αρχηγό του κράτους και εγγυητή της συμμόρφωσης με τους κανόνες του Συντάγματος της Ουκρανίας — να διασφαλίσετε το συνταγματικό δικαίωμα στην ελευθερία συνείδησης και θρησκείας για τους πιστούς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, για να αποτρέψετε την υιοθέτηση αντισυνταγματικών νόμων κατά της Εκκλησίας που έχουν καταθεί στη Βουλή και να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσετε ότι ο κλήρος, οι μοναχοί και οι πιστοί της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα συνεχίσουν να ασκούν τη διακονία τους στην Ιερά Λαύρα Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κιέβου – Πετσέρσκ.

Με εντολή της Ιεράς Συνόδου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Με βαθύ σεβασμό
Ονούφριος
Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας
Επικεφαλής της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σλοβάκος ευρωβουλευτής απελευθέρωσε περιστέρι στην Ευρωβουλή

Φλωρίδης για Ρέντη: Τα πράγματα θα πάνε τρένο

Αττικόν: Πέθανε ο 79χρονος πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα