ΑΘΗΝΑ
18:50
|
19.04.2024
Βίντεο από κάμερα ασφαλείας δείχνει μέλη της αστυνομίας και ιατρικό προσωπικό του ψυχιατρείου να παλεύουν για αρκετά λεπτά με τον 28χρονο Αφροαμερικανό Άιρβο Οτιένο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εισαγγελείς στην πολιτεία της Βιρτζίνια των ΗΠΑ δημοσίευσαν βίντεο που δείχνουν τις τελευταίες στιγμές ενός ασθενούς που πέθανε υπό κράτηση σε ψυχιατρείο. Το βίντεο δείχνει μέλη της αστυνομίας της Βιρτζίνια και το ιατρικό προσωπικό του ψυχιατρείου να παλεύουν για αρκετά λεπτά με έναν 28χρονο Αφροαμερικανό, τον Άιρβο Οτιένο, ο οποίος είναι δεμένος με χειροπέδες.

Η συμπλοκή έλαβε χώρα στις 6 Μαρτίου καθώς ο Οτιένο εισήχθη στο Κεντρικό Κρατικό Νοσοκομείο στην Πετρούπολη της Βιρτζίνια, σύμφωνα με την εισαγγελέα της Κοινοπολιτείας της κομητείας Ντίνγουιντι, Αν Καμπέλ Μπάσκερβιλ.

Ο θάνατος του Οτιένο, ο οποίος έχει τραβήξει την προσοχή της χώρας, είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα μαύρου που πεθαίνει κατά τη διάρκεια μιας βίαιης συνάντησης με τις αρχές επιβολής του νόμου.

Η αστυνομία συνέλαβε και απήγγειλε κατηγορίες σε τρεις πρώην υπαλλήλους του νοσοκομείου ψυχικής υγείας και επτά αναπληρωτές σερίφηδες της κομητείας Χένρικο της Βιρτζίνια, για φόνο δευτέρου βαθμού αναφορικά με τον θάνατο του Οτιένο. Να σημειωθεί ότι Αφροαμερικανοί είναι και οι περισσότεροι αστυνομικοί και υπάλληλοι του νοσοκομείου που εμπλέκονται στην υπόθεση. Ένα μεγάλο δικαστήριο την Τρίτη απήγγειλε επίσημα κατηγορίες κατά των δέκα ατόμων που κατηγορούνται.

Το βίντεο, ένας σύνδεσμος του οποίου διατέθηκε σε δικαστικά έγγραφα, δείχνει περίπου έξι αστυνομικούς να μεταφέρουν τον Οτιένο σε ένα δωμάτιο. Φαινόταν να αγωνίζεται καθώς τον έβαζαν στο έδαφος. Κατά διαστήματα, 10 αναπληρωτές και εργαζόμενοι του νοσοκομείου τον κρατούσαν κάτω ενώ ήταν ο ίδιος είχε δεμένα χέρια και πόδια. Άλλοι έξι αστυνομικοί και ιατρικό προσωπικό βρίσκονταν στην αίθουσα και παρακολουθούσαν το περιστατικό.

Σε άλλο σημείο, το βίντεο δείχνει τον Οτιένο σωριασμένο και ακίνητο. Οι αστυνομικοί τον γύρισαν ανάσκελα και άρχισαν συμπιέσεις στο στήθος. Έφεραν ένα μηχάνημα απινιδωτή και προσπάθησαν να τον ζωντανέψουν. Όταν έγινε σαφές ότι ο Οτιένο ήταν νεκρός, ένας εργαζόμενος στον τομέα της υγείας πέρασε ένα λευκό σεντόνι πάνω από το άψυχο σώμα του.

Η οικογένεια του Οτιένο, που είδε το βίντεο την περασμένη εβδομάδα, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου παρουσία του δικηγόρου της, Μπεν Κραμπ, ότι μια κρίση ψυχικής υγείας δεν πρέπει να είναι «θανατική ποινή».

«Ο Άιβορ ήταν το μωρό μου. Ήταν ξεχωριστός, νοιαζόταν, αγαπούσε», είπε η Κάρολαϊν Ούκο, η μητέρα του Άιβορ. «Αυτά τα δέκα τέρατα, αυτοί οι δέκα εγκληματίες, χάρηκα που άκουσα ότι κατηγορήθηκαν. Αλλά αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα. Θα αποδώσουμε δικαιοσύνη για τον Άιβορ».

Μια προκαταρκτική έκθεση ιατροδικαστών ανέφερε ότι ο Οτιένο, ο οποίος μετανάστευσε στις ΗΠΑ από την Κένυα όταν ήταν τεσσάρων ετών, πέθανε από ασφυξία. Οι εισαγγελείς λένε ότι τους είπαν ότι ήταν δεμένος κατά τη διαδικασία εισαγωγής επειδή ήταν «μάχιμος».

Αλλά ο δικηγόρος της οικογένειας Οτιένο δήλωσε ότι το βίντεο έδειχνε ξεκάθαρα τον Οτιένο με χειροπέδες και δεσμά στα πόδια και αναρωτήθηκε γιατί ήταν απαραίτητο να τον πνίξουν πολλοί αστυνομικοί καθώς ήταν ήδη δεμένος.

Οι αξιωματούχοι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να κάνουν περισσότερες κατηγορίες ή συλλήψεις.

Οι αρχές δεν έχουν πει γιατί ο Οτιένο τέθηκε υπό κράτηση ή γιατί μεταφέρθηκε στη μονάδα ψυχικής υγείας, η οποία βρίσκεται περίπου 25 μίλια (40 χλμ.) νότια του Ρίτσμοντ.

Οι αστυνομικοί τέθηκαν σε διοικητική άδεια και το γραφείο του σερίφη της κομητείας Χενρίκο διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα για το περιστατικό.

Ο θάνατος του Οτιένο έρχεται μετά από ακόμα μια υπόθεση αστυνομικής βαρβαρότητας που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο στην οποία εμπλέκονται ορισμένοι αστυνομικοί του Μέμφις, οι οποίοι ξυλοκόπησαν τον Τάιρ Νίκολς αφότου τον συνέλαβαν. Ο Νίκολς πέθανε μετά από γροθιές και κλωτσιές, και η δολοφονία του έχει πυροδοτήσει κύμα αντιδράσεων στις ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό στις 20 και 21 Απριλίου

Πύργος: Τραυματίστηκε 19χρονος σε αιματηρή συμπλοκή μαθητών

Η Tesla ανακαλεί τα Cybertrucks για λόγους ασφαλείας

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα