ΑΘΗΝΑ
09:38
|
29.06.2024
«Kαι άλλες χώρες έχουν επίσης στρατιωτικούς ή ναυτικούς σταθμούς στην περιοχή», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σαμόα μετά από συνάντηση με τον Αυστραλό ομόλογό της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ανάθεση σύμβασης σε κινεζική κρατική εταιρεία για την ανάπλαση ενός εμπορικού λιμανιού στην πρωτεύουσα των Νήσων Σολομώντα, Χονιάρα, μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερες εντάσεις ασφαλείας, δήλωσε η πρωθυπουργός της Σαμόα, Φιαμέ Ναόμι Ματαάφα.

Η συμφωνία που συνήφθη μεταξύ του Πεκίνου και της Χονιάρα θα αναβαθμίσει το διεθνές λιμάνι της πόλης και δύο ακόμα λιμάνια της χώρας ως μέρος ενός έργου 170 εκατομμυρίων δολαρίων που θα ολοκληρωθεί από την China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC). Η κινεζική κρατική εταιρεία, η οποία έχει διαχειριστεί διάφορα έργα, μεταξύ άλλων, στο Ισραήλ, τη Νιγηρία και την Κολομβία, φέρεται να ήταν η μόνη εταιρεία που υπέβαλε προσφορά για το έργο ανάπλασης του λιμανιού των Νήσων του Σολομώντα.

Ωστόσο, η ανακοίνωση της συμφωνίας ήρθε σε μια περίοδο, κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εκφράζουν ανησυχίες για κινεζικό στρατιωτικό επεκτατισμό στην περιοχή του Ειρηνικού – ανησυχίες που συμμερίζεται η Σαμόα, η οποία διατηρεί φιλικές διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

«Αυτό είναι ένα εμπορικό λιμάνι, αν και νομίζω ότι υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να μετατραπεί σε κάτι άλλο», δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Σαμόα μετά από μια συνάντηση με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανίζι. «Υποθέτω ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε εάν και όποτε ίσως συμβεί».

«Παρουσιάστηκε ότι η Κίνα ήθελε να φέρει προσωπικό ασφαλείας [στα νησιά του Σολομώντα] κατά μία έννοια για να προστατεύσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία — υλικά και ανθρώπινα», είπε σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

Και πρόσθεσε: «Ας είμαστε αρκετά σαφείς, και άλλες χώρες έχουν επίσης στρατιωτικούς ή ναυτικούς σταθμούς στην περιοχή».

Επισημαίνεται ότι Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στην Αμερικανική Σαμόα, μια μη ενσωματωμένη περιοχή των Η. Π. Α., που βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό ωκεανό νοτιοανατολικά της ανεξάρτητης Σαμόα.

Μετά από τη συνάντηση με τον Αλμπανίζι, η Ματαάφα, δήλωσε επίσης πως δεν έχει αντιρρήσεις για την σχεδιαζόμενη απόκτηση πυρηνικών υποβρυχίων από την Αυστραλία, εφόσον αυτά δεν θα φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

«Εφόσον τηρείται η Συνθήκη Ραρατόνγκα [η οποία κήρυξε τον Νότιο Ειρηνικό ζώνη χωρίς πυρηνικά όπλα], τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από εμάς. Μας έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι δεν θα φέρουν αυτά τα [πυρηνικά όπλα]», είπε.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας ανάπλασης του λιμανιού της Χονιάρα έρχεται περίπου ένα χρόνο αφότου η Κίνα και οι Νήσοι του Σολομώντα υπέγραψαν ένα σύμφωνο ασφαλείας, το οποίο Αυστραλοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκέντρωση κινεζικού στρατού στο αρχιπέλαγος, περίπου 1.700 χιλιόμετρα από τη βόρεια ακτή της Αυστραλίας.

H Καμπέρα είπε ότι «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που ενδέχεται να επηρεάσουν το εθνικό μας συμφέρον», αλλά τόνισε ότι υποστηρίζει θεμιτές και διαφανείς εξελίξεις που «αποφέρουν μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη».

Η Χονιάρα, εν τω μεταξύ, φιλοξένησε συναντήσεις με ανώτερους εκπροσώπους τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από το Πεκίνο αυτή την εβδομάδα, με την αμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον κορυφαίο συντονιστή Ινδικού-Ειρηνικού, Κερτ Κάμπελ. Η Ουάσιγκτον άνοιξε ξανά την πρεσβεία της στη Χονιάρα τον περασμένο μήνα, εν μέρει για να αντιμετωπίσει την «αυξανόμενη επιρροή» της Κίνας στην περιοχή, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Νιγηρία καταστρέφει 165 παράνομα διυλιστήρια πετρελαίου σε μία εβδομάδα

Ιράν: Ο μεταρρυθμιστής Πεζεσκιάν προηγείται στις προεδρικές εκλογές

Panama Papers: Αθωώθηκαν 28 κατηγορούμενοι

Γαλλία: Ραγδαία αύξηση στα κρούσματα ρατσισμού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα