ΑΘΗΝΑ
02:49
|
24.04.2024
Το Πεκίνο καλεί Αυστραλία, Βρετανία και ΗΠΑ να εγκαταλείψουν «τη νοοτροπία του ψυχρού πολέμου».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η στρατιωτική συμφωνία AUKUS μεταξύ της Αυστραλίας των Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, αποτελεί απειλή περαιτέρω διάδοσης των πυρηνικών όπλων, δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ, κατά τη διάρκεια της σημερινής τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Η Κίνα πιστεύει ότι η συνεργασία μεταξύ των τριών αυτών χωρών ενέχει σοβαρό κίνδυνο εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, επηρεάζει το διεθνές σύστημα όσο αφορά τις συμφωνίες μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και ενθαρρύνει μια νέα κούρσα εξοπλισμών», επεσήμανε η διπλωμάτης και κάλεσε την Αυστραλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν «τη νοοτροπία του ψυχρού πολέμου» και να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Η συμφωνία που χρονολογείται από το φθινόπωρο του 2021, έχει προκαλέσει τις ανησυχίες του Πεκίνου, καθώς επιτρέπει στην Καμπέρα να εξοπλιστεί με έναν στόλο πυρηνικών υποβρυχίων που θα βασίζονται σε βρετανική και αμερικανική τεχνολογία.

Στη βάση της συμφωνίας η Αυστραλία έχει ανακοινώσει τα σχέδιά της να αποκτήσει δύο αμερικανικής κατασκευής πυρηνικά υποβρύχια κλάσης Virginia για να αντικαταστήσει τα ξεπερασμένα δικά της υποβρύχια κατηγορίας Collins των οποίων η διάρκεια ζωής λήγει στο τέλος της δεκαετίας.

Όπως ισχυρίζεται η αυστραλιανή κυβέρνηση, αυτή η κίνηση θα βοηθήσει τη χώρα να ξεκινήσει τον εκσυγχρονισμό του στόλου των υποβρυχίων της πριν από το 2038, όταν το πρώτο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο που θα κατασκευαστεί στο πλαίσιο του συμφώνου AUKUS θα τεθεί σε υπηρεσία στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Η ψευδαίσθηση των ΗΠΑ και το πλάνο του Ισραήλ για ρατσιστικό εβραϊκό κράτος

Γιγάντια αεροπορική άσκηση ΗΠΑ-Νότιας Κορέας

Κλείνουν το ιστορικό Μουσείο Λένιν στη Φινλανδία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα