ΑΘΗΝΑ
20:38
|
26.04.2024
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις Ισραηλινού υπουργού ότι δεν υπάρχει παλαιστινιακό έθνος και τον χάρτη που εμφανίζει τη χώρα ως μέρος του Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κοινοβούλιο της Ιορδανίας ψήφισε υπέρ της απέλασης του πρεσβευτή του Ισραήλ στο Αμμάν από τη χώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Οικονομικών Μπεζαζέλ Σμότριτς, ο οποίος αρνήθηκε την ύπαρξη του παλαιστινιακού λαού .

«Δεν υπάρχουν Παλαιστίνιοι, γιατί δεν υπάρχει Παλαιστινιακός λαός, δεν υπάρχει παλαιστινιακό έθνος, δεν υπάρχει παλαιστινιακή ιστορία, δεν υπάρχει παλαιστινιακή γλώσσα», δήλωσε ο ακροδεξιός υπουργός της κυβέρνησης Νετανιάχου, μπροστά σε μια εξέδρα στολισμένη με έναν χάρτη που απεικόνιζε ένα, φανταστικό, διευρυμένο Ισραήλ που περιλαμβάνει όλα τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και την Ιορδανία.

Το περιστατικό οδήγησε σε μια οργισμένη αντίδραση και ο ισραηλινός πρεσβευτής στο Αμμάν κλήθηκε από το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις, ενώ οργισμένες ανακοινώσεις εξέδωσαν και οι κυβερνήσεις της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Ισραήλ ότι σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ιορδανίας, το ιορδανικό κοινοβούλιο δήλωσε ενωμένο στην απόρριψη των σχολίων του ισραηλινού υπουργού, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειές του ως αντανάκλαση της «ισραηλινής αλαζονείας».

Στην απάντησή του προς τους βουλευτές, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ταουφίκ Κρισχάν, δήλωσε ξεκάθαρα ότι «ο χάρτης της Ιορδανίας σχεδιάζεται μόνο από Ιορδανούς».

Το Ισραήλ και η Ιορδανία υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης το 1994, έχοντας πολεμήσει μεταξύ τους δύο φορές, το 1948 και το 1967, ενώ πολλοί Ιορδανοί είναι Παλαιστίνιοι στην καταγωγή, απόγονοι Παλαιστινίων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους καταδιωκόμενοι από τους ισραηλινούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα