ΑΘΗΝΑ
02:38
|
27.07.2024
«Δεν θα υπάρξει νέα κλιμάκωση», υπογράμμισε ο Αρμένιος πρωθυπουργός, ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να υποστηρίξει σθεναρά» μια τέτοια προοπτική.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Γερεβάν και το Μπακού πρόκειται να συνάψουν ειρηνευτική συμφωνία, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, μέσω Twitter.

«Θα υπάρξει συνθήκη ειρήνης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν», έγραψε ο Πασινιάν στην ανάρτησή του. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πότε αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία ή για το ακριβές περιεχόμενό της. Ο πρωθυπουργός είπε μόνο ότι θα βασιστεί «σε κοινές επίσημες δηλώσεις που εγκρίθηκαν σε ανώτατο επίπεδο», αλλά δεν αναφέρθηκε σε κάποιο συγκεκριμένο έγγραφο.

«Δεν θα υπάρξει νέα κλιμάκωση!» υπογράμμισε ο Πασινιάν, ενώ κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα «να υποστηρίξει σθεναρά αυτό το αφήγημα».

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν εγκλωβιστεί σε μια διαμάχη δεκαετιών για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια περιοχή που είναι μέρος του Αζερμπαϊτζάν αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους και κήρυξε την ανεξαρτησία της από το Μπακού στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το 2020, τα δύο κράτη βρέθηκαν σε πόλεμο για 44 ημέρες, ο οποίος κατέληξε σε μια εκεχειρία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, η οποία και παρακολουθεί την τήρησή της.

Έκτοτε, έχουν υπάρξει μερικές σποραδικές εξάρσεις, με αποτέλεσμα συγκρούσεις στα σύνορα. Μι μεγάλη έξαρση σημειώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και οδήγησε σε μια σειρά από συνοριακές συγκρούσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες στρατιώτες και από τις δύο πλευρές.

Τον Φεβρουάριο η Ε.Ε. ανακοίνωσε τη δική της αποστολή, με στόχο να «συμβάλει στη σταθερότητα στις παραμεθόριες περιοχές» μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Η Μόσχα απέρριψε την κίνηση της Ε.Ε. ως ένα γεωπολιτικό σχέδιο με στόχο την απώθηση της Ρωσίας από την περιοχή. Το Μπακού προειδοποίησε επίσης ότι θα μπορούσε να «εμποδίσει τη διαδικασία ομαλοποίησης».

Η Μόσχα επιμένει ότι μόνο οι τριμερείς συμφωνίες που επετεύχθησαν από τη Ρωσία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για την εξομάλυνση της κατάστασης στην περιοχή και είναι έτοιμη να συμβάλει σε αυτή τη διαδικασία, επανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών της τον περασμένο μήνα.

Δεν είναι σαφές εάν ο Πασινιάν σχεδιάζει ακόμα να βασιστεί στη μεσολάβηση της Ρωσίας ή να καταλήξει σε συμφωνία μέσω άμεσων επαφών με το Μπακού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στις φλόγες πάλι η Καλιφόρνια…

Τέσσερις νεκροί και 5 τραυματίες σε καραμπόλα νταλίκας με Ι.Χ. στη Μεσσηνία

Φυτεία 839 δενδρυλλίων κάνναβης εκρίζωσαν στα Χανιά

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα