ΑΘΗΝΑ
09:41
|
19.04.2024
Δεν αποκλείεται να παγώσει τη διαδικασία ψήφισης το πολύκροτου νομοσχεδίου δικαστικών μεταρρυθμίσεων τείνοντας χείρα διαλόγου στην αντιπολίτευση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα προβεί απόψε στις 20.00 σε τηλεοπτικό διάγγελμα στο φόντο της κλιμακούμενης πίεσης που άσκησαν και σήμερα πάνω από 500.000 διαδηλωτές που αντιδρούν στο νομοσχέδιο δικαστικών μεταρρυθμίσεων που μεταβάλλει ντε φάκτο το πολίτευμα αποδυναμώνοντας το ρόλο του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Netanyahu urges military chief to contain reservist protest | AP News

Όλες οι ενδείξεις φέρουν πως είναι πιθανό ο Νετανιάχου να προβεί απόψε σε έναν πολιτικό ελιγμό που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε αναστολή της διαδικασίας μερικές μέρες πριν το εβραϊκό Πάσχα προκειμένου να δοθεί χρόνος για «ευρύτερο διάλογο» και να επιτευχθεί «συμβιβαστική λύση» με κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η ασυνήθιστη έκκληση της Σάρας Νετανιάχου

Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύθηκε αφενός έπειτα από τις έντονες φήμες πως ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ θα ζητήσει επίσημα την αναστολή της δικαστικής μεταρρύθμισης και αφετέρου, μετά από την σπάνια δημόσια δήλωση της συζύγου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Σάρας Νετανιάχου που κάλεσε όλες τις πλευρές «να ηρεμήσουν τα νερά και να συνεργαστούν για μία ευρεία συμφωνία για τον λαό του Ισραήλ».

«Καλώ τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν καταδίκασαν το σοβαρό συμβάν στο Τελ Αβίβ σε βάρος μου, να αποκηρύξουν τη βία σε βάρος εμού και άλλων δημόσιων προσώπων προτού να είναι πολύ αργά» ανέφερε, θυμίζοντας τον πολύωρο εγκλωβισμό της σε πολυτελές κομμωτήριο του Τελ Αβίβ στις αρχές του μήνα από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Η Σάρα Νετανιάχου κάλεσε στη συνέχεια τις δυνάμεις επιβολής της τάξης να την επιβάλλουν «με όλα τα μέσα σε βάρος όσων παραβιάζουν το νόμο». Διευκρίνισε δε πως «τα μικρά στοιχεία βίαιων αναρχικών δεν εκπροσωπούν όλους τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές» για να καταλήξει στη συνέχεια πως «οι περισσότεροι Ισραηλινοί, συμπεριλαμβανομένου εμού, θέλουμε διάλογο, ενότητα και συμβιβασμό».

Μετά το διάγγελμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και η σύζυγός του αναμένεται να αναχωρήσουν για το Λονδίνο στο πλαίσιο της τρίτης (από την αρχή του 2023) επίσκεψης των Νετανιάχου σε πρωτεύουσα ευρωπαϊκής χώρας, μετά από ανάλογες επισκέψεις σε Γαλλία και Γερμανία, επιδιώκοντας «την κατανόηση» συμμάχων και εταίρων στα σχέδια του Ισραήλ για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με το Ιράν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Μάρω Δουκα υποψήφια με την Νέα Αριστερά στις Ευρωεκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Το απόγευμα, παρουσία Τσίπρα, ανακοινώνεται το ευρωψηφοδέλτιο

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες ξανά

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα