ΑΘΗΝΑ
00:16
|
25.04.2024
Δέκα σκίτσα για την «ψυχή του κόσμου μας», την οποία δηλητηριάζουμε σταγόνα-σταγόνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από κάθε 100 ανθρώπους στη γη, οι 25 παίρνουν όλο το νερό τους από ανοιχτά ρέματα και λίμνες – ή πληρώνουν υψηλές τιμές για να αγοράσουν νερό αμφίβολης ασφάλειας. 22 ανακουφίζονται σε εξωτερικούς χώρους ή χρησιμοποιούν βρώμικα, επικίνδυνα ή σπασμένα αποχωρητήρια. Και 44 βλέπουν τα λύματά τους να επιστρέφουν στη φύση χωρίς επεξεργασία, με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία και το περιβάλλον.  Ο κόσμος μας είναι δραματικά – και επικίνδυνα – εκτός τροχιάς για την επίτευξη του στόχου του ΟΗΕ για ασφαλή διαχείριση του νερού και της αποχέτευσης για όλους έως το 2030.

Στις 22 Μαρτίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού και της ημέρας που η ελληνική κυβέρνηση άνοιξε τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου αγαθού, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε:

Το νερό είναι η ψυχή του κόσμου μας. Από την υγεία και τη διατροφή, έως την εκπαίδευση και τις υποδομές, το νερό είναι ζωτικής σημασίας για κάθε πτυχή της ανθρώπινης επιβίωσης και ευημερίας, καθώς και για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία κάθε έθνους.

Αλλά σταγόνα-σταγόνα, αυτή η πολύτιμη ψυχή δηλητηριάζεται από τη ρύπανση και αποστραγγίζεται από την  υπερβολική χρήση, με τη ζήτηση νερού να αναμένεται να υπερβεί την προσφορά κατά 40% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

«Η ανθρωπότητα έχει πάρει στα τυφλά επικίνδυνο δρόμο» και «θα υποστούμε όλοι τις συνέπειες», τόνισε ο Γκουτέρες μερικές ώρες πριν από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Νερό, η οποία ολοκληρώνεται αύριο 24 Μαρτίου.

Δέκα σκιτσογράφοι από όλο τον κόσμο εικονογραφούν το άνυδρο μονοπάτι προς την κρίση.

Rahma, Τουρκία
Muzaffar Yulchiboev, Ουζμπεκιστάν
Pete Kreiner, Αυστραλία
Vasco Gargalo, Πορτογαλία
Jean Gouders, Ολλανδία
SvitalskyBros, Τσεχία
Thiago Lucas, Βραζιλία
Marian Kamensky, Αυστρία
Marco De Angelis, Ιταλία
Musa Keklik, Τουρκία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η «πορτοκαλί» Ελλάδα: Η σκόνη της Σαχάρας κατάπιε την Αθήνα

Ο καιρός σήμερα: Επιμένει η σκόνη, μποφόρ στο Αιγαίο

Το στοίχημα του Μακρόν για μία βουτιά στον…Σηκουάνα

Χανιά: 112 για φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο Κρήτης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα