ΑΘΗΝΑ
19:11
|
16.04.2024
Πίσω από το αθώο όνομα Flipper κρύβεται ο ελβετικός σουγιάς των χάκερς. Ένα πολυεργαλείο τεχνολογίας που μπορεί να χρησιμοποιεί για καλό αλλά και κακό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την έντονη ανησυχία των αρχών στο Ισραήλ (και όχι μόνο…) προκαλεί μία συσκευή «χάκινγκ» (hacking) που φαίνεται πως κάνει θραύση τελευταία καθώς λανσάρεται σαν ο ελβετικός σουγιάς των χάκερ, ενώ κυκλοφορεί απολύτως νόμιμα.

Το Flipper εκ πρώτης όψεως θυμίζει τηλεχειριστήριο παιχνιδομηχανής και γίνεται ανάρπαστο διεθνώς λόγω των πολλών δυνατοτήτων που φέρεται πως έχει, προκαλώντας προβληματισμό και αμηχανία στις εγχώριες αρχές επιβολής νόμου. Κοστίζει 169 δολάρια και πωλείται σε μερικές δεκάδες χώρες μεταξύ των οποίων και εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν όμως και άλλες συσκευές μικρότερου μεγέθους και λιγότερων δυνατοτήτων που κοστίζουν λιγότερο και από 24 ευρώ.

Όπως πολλά άλλα εργαλεία τεχνολογίας, το  Flipper μπορεί να χρησιμοποιεί (όπως και ένα κοινό μαχαίρι…) είτε για καλούς σκοπούς, είτε για κακόβουλες ενέργειες.

Σύμφωνα με σημερινό εκτενές ρεπορτάζ στην ισραηλινή εφημερίδα The Jerusalem Post,  το Flipper μπορεί:

  • Να ανοίξει αυτοκίνητα ή δωμάτια ξενοδοχείων.
  • Να κλέψει πληροφορίες από πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες αλλά και από κάρτες ηλεκτρονικών εισιτηρίων για συγκοινωνίες αλλά και από δεδομένα από κάρτες γυμναστηρίου που διαθέτουν τσιπ.
  • Να αλλάξει εξ αποστάσεως συχνότητες σε δέκτες ραδιοφώνου.
  • Να αναλάβει τον έλεγχο ηλεκτρονικών προϊόντων ενεργοποιώντας ή διακόπτοντας τη λειτουργία τους, να ελέγξει τη λειτουργία ηλεκτρονικών θυρών σε χώρους στάθμευσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας, το  Flipper το αγοράζουν συνήθως επαγγελματίες ή ερευνητές που ασχολούνται στενά με τον τομέα της Πληροφορικής και θέλουν να εξετάσουν τη συσκευή για να κατανοήσουν τις δυνατότητες που διαθέτει. Ωστόσο, επισημαίνει πως εάν το Flipper καταλήξει σε κακά χέρια μπορεί να χρησιμοποιεί για να βλάψει ή να τρομοκρατήσει άλλους ανθρώπους.

Ο ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας, Όσερ Άσορ, που είναι διευθυντής στο τμήμα κυβερνητικής του εταιρίας Auren Israel και σύμβουλος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, επισημαίνει αφενός τους κινδύνους για την κακόπιστη χρήση του εργαλείου τονίζοντας πως έχει ήδη ενημερώσει τις αρχές. Αφετέρου τονίζει πως παράλληλα πρόκειται για ένα «εξαιρετικό εργαλείο για ανθρώπους με καλές προθέσεις».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Νόνη Δούνια: Μαθαίνεις διπλωματία μέσω… υποκριτικής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα