ΑΘΗΝΑ
13:39
|
24.04.2024
Τον τερματισμό της κατάληψης και στο ΡΕΞ ζητάει το Εθνικό Θέατρο και προειδοποιεί για ενέργειες προκειμένου να επανέλθει το κτίριο στην σκοπούμενη λειτουργία του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απόφασή του να λήξει την κατάληψη της σκηνής του Εθνικού Θεάτρου στο κτίριο Τσίλλερ, ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο Συντονισμός Σπουδαστριών/ων Δραματικών Σχολών, τονίζοντας ότι ο αγώνας ενάντια στο προεδρικό διάταγμα για την υποβάθμιση των πτυχίων των παραστατικών σχολών «σε καμιά περίπτωση δεν σταματά, αλλά αλλάζει μορφή».

«Μπήκαμε με χιόνια, φεύγουμε με την άνοιξη», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση που ακολουθεί:

Σήμερα 23/03/2023 ο Συντονισμός Σπουδαστριών/ων Δραματικών Σχολών αποφάσισε να αποχωρήσει από το Εθνικό Θέατρο κτίριο Τσίλλερ.

Μπορεί να αποχωρούμε από το κτίριο Τσίλλερ, αλλά ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ.

Η κατάληψη του Θεάτρου Τσίλλερ υπήρξε κέντρο αγώνα για 50 ημέρες.

Το σπουδαστικό καλλιτεχνικό κίνημα, με τεράστια αγάπη και απόλυτο σεβασμό προς το Εθνικό Θέατρο κράτησε τις πόρτες του ανοιχτές προς όλο τον λαό, με αλλεπάλληλες δράσεις μέσα και έξω από αυτό, ανοίγοντας τον διάλογο με όλες/ους/α. Το Εθνικό Θέατρο τις ημέρες της κατάληψης, φιλοξένησε μεγάλες συναυλίες, προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις από τους σπουδαστές δραματικών σχολών, αντιμαθήματα, ανοιχτές συζητήσεις με καλλιτέχνες, εργαζόμενους στον χώρο των τεχνών, αρχαιολόγους, φοιτητικούς συλλόγους και όλο τον κόσμο που ένιωσε την ανάγκη να βρεθεί μέσα σε ένα Εθνικό Θέατρο πιο ανοιχτό από ποτέ.

Ο αγώνας σε καμία περίπτωση δεν σταματά, απλώς αλλάζει μορφή. Στο πλαίσιο της συνέχισης του αγώνα μας, και μετά από συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με το ΔΣ και την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους του ΕΘ θέσαμε ως αίτημα μας την παραχώρηση αίθουσας για την συνάντηση όλων των σπουδαστριών/ων ώστε να πραγματοποιούνται εύρυθμα οι συνελεύσεις μας, αλλά και καλλιτεχνικές δράσεις σε εβδομαδιαία βάση και σε ημέρα αργίας του ΕΘ, με συγκεκριμένο ordino και τεχνική υποστήριξη, καθώς και με τις ανάλογες απολαβές του τεχνικού προσωπικού.

Θεωρούμε πως το Εθνικό Θέατρο είναι το σπίτι όλων μας.

Σήμερα, παραδίδουμε το Εθνικό Θέατρο στην διοίκηση του.

Από την πλευρά της Διοίκησης του Εθνικού Θεάτρου ανακοινώθηκε ότι ο χώρος επιθεωρήθηκε και διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν προκληθεί φθορές και ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι παραστάσεις και η «ομαλή επαναλειτουργία του διοικητικού και τεχνικού έργου στο κτήριο Τσίλλερ».

«Παρόλο που η αναστολή της δραστηριότητάς του υπήρξε οδυνηρή, το Εθνικό Θέατρο αντιμετωπίζει με σεβασμό τα δίκαια αιτήματα για τη διαβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, και θα συνεχίσει να συμβάλλει προγραμματικά στην αναγκαία θεσμική διαβούλευση για τη νομοθετική κατοχύρωσή της. Ταυτόχρονα, καλούμε τους αρμόδιους φορείς σε εξέταση κάθε εύλογου αιτήματος που μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες σπουδών, και να προβλέψει υποστηρικτικές παροχές προς τους σπουδαστές. Για τα θέματα αυτά θα συνεχιστεί ο διάλογος με το Σύλλογο Σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Απειλές για την κατάληψη του κτιρίου ΡΕΞ

Παράλληλα, η Διοίκηση του Εθνικού αναφέρεται και στο κτίριο ΡΕΞ κάνοντας λόγο για κατάληψη από πρόσωπα «που δεν βρίσκονται σε οποιαδήποτε σχέση με το Εθνικό Θέατρο δεν έχει καμία ηθική νομιμοποίηση ή πρακτική αποτελεσματικότητα για τη διεκδίκηση αιτημάτων της καλλιτεχνικής κοινότητας» και καλεί όσους παραμένουν στο κτήριο να λύσουν άμεσα την κατάληψη και να παραδώσουν το κτίριο την Δευτέρα 27/3 08:00.

«Σε άλλη περίπτωση η Διοίκηση του Θεάτρου θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην διακοπή της διοικητικής υποστήριξης του κτηρίου (με απόσυρση μεταξύ άλλων του προσωπικού ασφαλείας), και στην ανάληψη κάθε άλλης αναγκαίας νόμιμης ενέργειας για την επάνοδο του κτηρίου στη σκοπούμενη λειτουργία του».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άλογα του Ιππικού «δραπέτευσαν»-Πανικός και τραυματίες στο κέντρο του Λονδίνου

Το σινικό κίνημα των κακοντυμένων εργαζομένων

ΜέΡΑ25: Ο ξεσηκωμός στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ δείχνει τον δρόμο

Έκθεση για ρατσιστική βία εκθέτει την κυβέρνηση: Από τη ρητορική μίσους στις επιθέσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα