ΑΘΗΝΑ
11:33
|
30.04.2024
Στις 26 Μαρτίου οι Κουβανοί θα εκλέξουν 470 βουλευτές για την Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την Κυριακή 26 Μαρτίου, οι Κουβανοί θα ψηφίσουν για να εκλέξουν 470 βουλευτές για την Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας, οι οποίοι θα υπηρετήσουν για τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτές οι εκλογές είναι σημαντικές καθώς ακολουθούν την έγκριση ενός νέου συντάγματος το 2019, το οποίο έθεσε το σκηνικό για τον καθορισμό του προέδρου της χώρας από τον θεσμό.

Περίπου 23.600 κάλπες έχουν στηθεί για αυτές τις εκλογές, στις οποίες θα συμμετάσχει πάνω από το 90 τοις εκατό του πληθυσμού που είναι διαθέσιμο να ψηφίσει. Οι υποψήφιοι θα ανταλλάξουν συνομιλίες με το εκλογικό σώμα και θα εκθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 24 Μαρτίου.

Η Κουβανική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει το πολιτικό σύστημα της Κούβας ως δημοκρατία βάσης, όπου οι υποψηφιότητες για το κοινοβούλιο προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τις δημοτικές αρχές και εγκρίνονται από την Εθνική Επιτροπή Υποψηφίων, ένα σώμα που αποτελείται από κοινωνικές οργανώσεις, όπως εργατικά συνδικάτα και φοιτητικές ενώσεις.

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ αναγνώρισε την Πέμπτη ότι οι υποψήφιοι για το κοινοβούλιο είναι «ένα εντυπωσιακό, αναπόσπαστο και ποικίλο πορτρέτο του λαού της Κούβας».

Η υποψηφιότητα για την Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας (ANPP) αποτελείται κυρίως από απλούς πολίτες που δεν είναι γνωστοί πέρα από την εκλογική τους περιφέρεια τους, μαζί με καλλιτέχνες, αθλητές, καταξιωμένους επιστήμονες, καθώς και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Από τους 470 νομοθέτες που θα απαρτίζουν το ANPP, οι 221 θα είναι εκπρόσωποι της εκλογικής περιφέρειας (βασικό κύτταρο του κυβερνητικού συστήματος), οι 135 επαρχιακής καταγωγής και οι 114 υπήκοοι (24,2 τοις εκατό).

Στην Κούβα, οι επιτροπές επιλογής που οργανώνονται από την κυβέρνηση επιλέγουν τους υποψηφίους, οι οποίοι πρέπει στη συνέχεια να λάβουν περισσότερο από το 50% των έγκυρων ψήφων στην περιφέρειά τους για να κερδίσουν μια έδρα στην Εθνοσυνέλευση, το ανώτατο νομοθετικό σώμα της χώρας. Επίσης, η πολιτική εκστρατεία των υποψηφίων είναι παράνομη.

Η Κούβα λέει ότι το σύστημα προωθεί την ενότητα και τη δράση, μειώνοντας την επιρροή του χρήματος στην πολιτική. Οι επικριτές λένε ότι στερείται διαφάνειας και ισοδυναμεί με μια σφραγίδα της μονοκομματικής διακυβέρνησης.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, ένα μεγαλο ποσοστό αποχής στις εκλογές θα μπορούσε να απειλήσει την αξιοπιστία της νέας συνέλευσης και – εν μέσω μιας βαθιάς οικονομικής ύφεσης – να προσθέσει μια αυξανόμενη αίσθηση δυσφορίας στην κομμουνιστική χώρα.

«Διακυβεύονται περισσότερα από ποτέ», είπε ο Μπερτ Χόφμαν, ειδικός στη Λατινική Αμερική στο Γερμανικό Ινστιτούτο Παγκόσμιων και Περιφερειακών Μελετών.

«Με την κρίση στην οικονομία και την κοινωνία, η δύναμη πολιτικής κινητοποίησης του κράτους και του κόμματος διαβρώνεται», πρόσθεσε.


Σε κάθε περίπτωση, στις 26 Μαρτίου, οι Κουβανοί θα μπορούν να ψηφίσουν την άμεση, ελεύθερη και μυστική ψήφο τους και θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν για όλους τους υποψηφίους, έναν ή περισσότερους.

Σε περίπτωση που εκλεγούν όλοι οι υποψήφιοι, το 95,5 τοις εκατό του νέου Κοινοβουλίου θα είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου, περισσότεροι από τους μισούς θα είναι γυναίκες και ένας στους πέντε βουλευτές θα είναι κάτω των 35 ετών. Έτσι, θα υπάρξει 64 τοις εκατό ανανέωση της Βουλής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνομιλίες συμφιλίωσης μεταξύ Χαμάς-Φατάχ στο Πεκίνο

Μάτι: Έφεση ζητά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Στόχος των Χούθι το ελληνόκτητο φορτηγό Cyclades

Αφγανιστάν: Έξι νεκροί από επίθεση σε τέμενος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα