ΑΘΗΝΑ
17:59
|
18.04.2024
Ο νέος αγωγός ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας 2» βρίσκονται στο «τελικό στάδιο», μετέδωσε χθες το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο υψηλόβαθμο Ρώσο αξιωματούχο.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ, η Κίνα και η Ρωσία αναμένουν ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

«Η Gazprom και η CNPC της Κίνας οριστικοποιούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Η μελέτη σκοπιμότητας και το έργο για τη διαδρομή του αγωγού μέσω της Μογγολίας βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Ελπίζουμε, είμαστε βέβαιοι, ότι οι εταιρείες μας θα καταλήξουν σε συμφωνία και θα υπογράψουν τη σύμβαση μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο Νόβακ, σύμφωνα με το TASS.

Ο αγωγός «Δύναμη της Σιβηρίας 2» αναμένεται να προμηθεύει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα ετησίως από το 2030 και μετά. Σε συνδυασμό με τις παραδόσεις μέσω του αγωγού «Δύναμη της Σιβηρίας», ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία το 2019, θα μπορούσε να ανεβάσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου με στην Κίνα στα 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Ο νέος αγωγός ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά την επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε κατά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ηγέτη την Τρίτη ότι έχουν συμφωνηθεί σχεδόν όλες οι παράμετροι της συμφωνίας για τον νέο αγωγό φυσικού αερίου.

Τόνισε, επιπλέον, ότι η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται, με τη Ρωσία να γίνεται στρατηγικός προμηθευτής πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και ηλεκτρικής ενέργειας για την Κίνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κόσσοβο

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: «Αδικαιολόγητη η αντίδραση της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα»

Νέα θηριωδία του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο al Shifa της Γάζας

Νίσυρος: Σε αναστολή ο υπάλληλος του ΥΠΠΟ μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα