ΑΘΗΝΑ
00:32
|
27.04.2024
«Είμαστε υπέρ της χρήσης του κινεζικού γουάν σε διακανονισμούς μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία είναι έτοιμη να αυξήσει τους διακανονισμούς σε γουάν στο εξωτερικό της εμπόριο, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος βρίσκεται στη Μόσχα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

«Είμαστε υπέρ της χρήσης του κινεζικού γουάν σε διακανονισμούς μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Είμαι βέβαιος ότι αυτές οι μορφές διακανονισμών σε γουάν θα αναπτυχθούν μεταξύ των Ρώσων εταίρων και των ομολόγων τους σε τρίτες χώρες», είπε ο Πούτιν.

Τα δύο τρίτα του τρέχοντος εμπορίου μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου πραγματοποιούνται ήδη σε εθνικά νομίσματα – το γουάν και το ρούβλι, σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Το εμπόριο της Κίνας με τη Ρωσία έφτασε σε υψηλό ρεκόρ το 2022.

Τα τελευταία στοιχεία από την Τράπεζα της Ρωσίας δείχνουν ότι το γουάν έχει γίνει σημαντικό στοιχείο για το εξωτερικό εμπόριο της Ρωσίας, με το μερίδιό του στους διακανονισμούς εισαγωγών της χώρας να εκτινάσσεται στο 23% μέχρι το τέλος του περασμένου έτους ξεκινώντας μόλις από το 4% τον Ιανουάριο του 2022.

«Είναι σημαντικό τα εθνικά νομίσματα να χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στο αμοιβαίο εμπόριο. Αυτή η πρακτική πρέπει να ενθαρρυνθεί περαιτέρω και η αμοιβαία παρουσία χρηματοπιστωτικών και τραπεζικών δομών στις αγορές των χωρών μας θα πρέπει να επεκταθεί», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, το μερίδιο του δολαρίου ΗΠΑ και του ευρώ στους διακανονισμούς εξαγωγών της Ρωσίας πέρυσι μειώθηκε σημαντικά, από 65% τον Ιανουάριο του 2022 σε 46% τον Δεκέμβριο.

Τον Φεβρουάριο, το κινεζικό νόμισμα ξεπέρασε το δολάριο ως το νόμισμα με τις περισσότερες συναλλαγές στο ρωσικό χρηματιστήριο για πρώτη φορά, σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστηρίου της Μόσχας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα