ΑΘΗΝΑ
04:38
|
03.10.2023
Οι αμοιβαίες εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Κίνας και Ρωσίας φέτος αυξήθηκαν κατά 32% σε σχέση με πέρυσι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Κίνας και Ρωσίας έφτασαν τα 172,4 δισεκατομμύρια δολάρια για το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας, που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, προκύπτει αύξηση της τάξης του 32% σε σύγκριση με τα στοιχεία του περασμένου έτους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι, μόνο τον Νοέμβριο, ο εμπορικός τζίρος μεταξύ των δύο χωρών έφτασε τα 18,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Κίνα εξήγαγε αγαθά αξίας 67,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τη Ρωσία κατά την περίοδο αναφοράς, σημειώνοντας αύξηση 13,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, ενώ οι αποστολές από τη Ρωσία στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 47,5% στα 105,072 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στις αυξημένες αγορές ρωσικών ενεργειακών εμπορευμάτων από το Πεκίνο. Ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης, η Μόσχα προσέφερε εκπτώσεις στα ορυκτά της καύσιμα για να εξασφαλίσει νέους αγοραστές και το Πεκίνο επωφελείται από αυτές τις εκπτώσεις τους τελευταίους μήνες.

Οι κινεζικές εισαγωγές ρωσικού άνθρακα μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου αυξήθηκαν σε 53 εκατομμύρια τόνους, καθιστώντας τη Ρωσία τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή άνθρακα μετά την Ινδονησία. Το Πεκίνο έχει επίσης δημιουργήσει αποθέματα ρωσικού πετρελαίου, με τις εισαγωγές να αυξάνονται κατά 9,5% σε σχεδόν 72 εκατομμύρια τόνους τους πρώτους 10 μήνες του έτους.

Η Μόσχα και το Πεκίνο είχαν θέσει προηγουμένως στόχο να αυξήσουν το αμοιβαίο εμπόριο στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2024. Ο πρεσβευτής του Πεκίνου στη Μόσχα σημείωσε πρόσφατα, ωστόσο, ότι ο τζίρος θα μπορούσε να φτάσει σε αυτό το επίπεδο μέσα στο 2023.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για χίλιες έκαναν οι 100 πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης, λέει ο Μητσοτάκης

Χωρίς προηγούμενο η μεταναστευτική κρίση, λέει η Μελόνι

Έρευνα της MRB για Κασσελάκη, εκλογές και ελληνοτουρκικά

Η Σλοβακία κατηγορεί τη Μόσχα πως ενεπλάκη στις εκλογές της

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα