ΑΘΗΝΑ
04:56
|
27.04.2024
Αργότερα αυτή την εβδομάδα, ο Κινέζος πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί τον περιφερειακό αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας, το Ιράν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη, μια διήμερη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο του πρώτου ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή από τότε που ανέλαβε την εξουσία, με την ενέργεια να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Το συγκεκριμένο ταξίδι στο εξωτερικό είναι μόλις το τρίτο του προέδρου Σι Τσινπίνγκ από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020 και το πρώτο του στη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, από το 2016.

Τον Κινέζο πρόεδρο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο του Ριάντ ο αναπληρωτής διάδοχος του θρόνου και υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

«Από τότε που η Κίνα και η Σαουδική Αραβία σύναψαν διπλωματικούς δεσμούς πριν από 26 χρόνια, η σχέση μας αναπτύχθηκε με άλματα, με την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη να βαθαίνει συνεχώς και με πλούσια αποτελέσματα στη συνεργασία σε διάφορους τομείς», δήλωσε ο Σι σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua.

«Πιστεύω ότι η επίσκεψή μου θα είναι ένα φιλικό ταξίδι με καρποφόρα επιτεύγματα, συμβάλλοντας έτσι στην ανύψωση της συνεργασίας μας σε διάφορους τομείς σε ένα νέο επίπεδο και στην ανύψωση της συλλογικής συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και των μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου», πρόσθεσε.

Οι επαφές του Κινέζου προέδρου στο Ριάντ θα περιλαμβάνουν διμερείς συναντήσεις με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν και τον τον de facto ηγέτη πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, καθώς και μια σύνοδο κορυφής με το εξαμελές Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου και μια ευρύτερη σύνοδο Κίνας-Αραβικών χωρών, αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας.

Οι αγορές πετρελαίου αναμένεται να αποτελέσουν κορυφαίο θέμα της ημερήσιας διάταξης για τις συνομιλίες μεταξύ της Κίνας, του μεγαλύτερου καταναλωτή αργού στον κόσμο, και της Σαουδικής Αραβίας, ειδικά δεδομένης της αναταραχής που γνώρισαν οι αγορές μετά το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης.

Πέρα από την ενέργεια, αναλυτές εκτιμούν ότι θα συζητηθούν πιθανές συμφωνίες — που θα μπορούσαν να δουν τις κινεζικές εταιρείες να εμπλέκονται πιο βαθιά σε μεγάλα έργα που είναι κεντρικά στο όραμα του πρίγκιπα Μοχάμεντ για διαφοροποίηση της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας μακριά από το πετρέλαιο.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, το καρτέλ πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία επέλεξε να διατηρήσει σε ισχύ τις περικοπές παραγωγής δύο εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως που εγκρίθηκαν τον Οκτώβριο προκαλώντας τον εκνευρισμό της Ουάσιγκτον που χαρακτήρισε την κίνηση του Οργανισμού «ευθυγράμμιση με τη Ρωσία» στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου φέρεται να προβληματίζει ιδιαίτερα την αμερικανική διπλωματία καθώς πέρα από τα ενεργειακά και τα ζητήματα που αφορούν την γειτονική Υεμένη, η Κίνα και η Σαουδική Αραβία συνεργάζονται ήδη για τις πωλήσεις και την παραγωγή όπλων.

Αργότερα αυτή την εβδομάδα, ο Κινέζος πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί τον περιφερειακό αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας, το Ιράν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα