ΑΘΗΝΑ
06:23
|
27.04.2024
Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση των δύο ηγετών, εν μέσω ενός οικονομικού σκανδάλου που βαραίνει την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο συναντήθηκε την Πέμπτη με τον ομόλογό του από τη Βενεζουέλα Νικολάς Μαδούρο στην τρίτη συνάντησή τους από τότε που οι δύο χώρες αποκατέστησαν διπλωματικές σχέσεις μετά από τριετή διακοπή.

Η κοινή καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, η συνεργασία στα σύνορα και το άνοιγμα των προξενείων ήταν μερικά από τα θέματα που συζήτησαν οι δύο ηγέτες κατά τη «συνάντηση εργασίας» τους στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, το Καράκας. Οι δύο αρχηγοί κρατών συζήτησαν επίσης το άνοιγμα 15 κολομβιανών προξενείων που έκλεισαν στη Βενεζουέλα.

Ο Μαδούρο χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Πέτρο ως «παραγωγική και θερμή».

«Ξεκινήσαμε να εμβαθύνουμε τις συμμαχίες μεταξύ Βενεζουέλας και Κολομβίας και το πετυχαίνουμε με ένωση και δέσμευση», έγραψε ο Μαδούρο στο Twitter μετά τις συνομιλίες, οι οποίες διήρκεσαν περισσότερες από τρεις ώρες.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν τον περασμένο μήνα στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών για να υπογράψουν μια διμερή εμπορική συμφωνία που θα επιτρέψει την εμπορική δραστηριότητα, η οποία είχε ανασταλεί εδώ και χρόνια.

Η επίσκεψη του Petro στο μέγαρο του Μιραφλόρες έρχεται εν μέσω ενός μνημειώδους σκανδάλου διαφθοράς που εμπλέκει το Petróleos de Venezuela (PDVSA) και την ξαφνική παραίτηση του υπουργού πετρελαίου Ταρέκ Ελ Αισάμι. Ο Ελ Αισάμι, ο οποίος φέρεται να έχει καταχραστεί περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε δημόσια έσοδα από την κρατική εταιρεία πετρελαίου, ήταν στενός σύμμαχος του Μαδούρο. Η διαφυγή και η υπεξαίρεση κεφαλαίων από πωλήσεις αργού πετρελαίου που κρύβονται σε κρυπτονομίσματα για να αποφύγουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ, είχε ως αποτέλεσμα 19 συλλήψεις, όλοι στενοί έμπιστοι του Ελ Αισάμι, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή της Συνέλευσης Χάγκμπελ Ρόα και τον πρόεδρο του Ποινικού Δικαστικού Κύκλου του Καράκας, Κριστόμπαλ Κορνιέλες, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με το El Nacional της Βενεζουέλας, η Ειδική Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς της χώρας και οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν τα χρήματα, συμπεριλαμβανομένων τραπεζικών ιδρυμάτων στην Τουρκία και τον Λίβανο, όπου ο Ελ Αισάμι μετακόμισε εύκολα λόγω της καταγωγής του. Η Κολομβία βρίσκεται επίσης στη λίστα των χωρών που βρίσκονται υπό έρευνα από τις αμερικανικές αρχές.

Την Πέμπτη, ο Πέτρο έφτασε με τον υπουργό Εξωτερικών του, Αλβάρο Λέιβα, στο διεθνές αεροδρόμιο Simon Bolivar, όπου έγινε δεκτός από τον υφυπουργό της Βενεζουέλας για τη Βόρεια Αμερική, Κάρλος Ρον. Λίγα λεπτά αργότερα συναντήθηκε με τον Μαδούρο, ο οποίος τον υποδέχτηκε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Σίλια Φλόρες.

Πριν γίνει πρόεδρος, ο Πέτρο είχε υποσχεθεί ότι θα αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα. Η γειτονική χώρα διέκοψε όλους τους δεσμούς με την Κολομβία όταν ο πρώην πρόεδρος Ιβάν Ντούκε υποστήριξε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό. Πριν από τον Πέτρο, ο τελευταίος Κολομβιανός ηγέτης που επισκέφθηκε τη Βενεζουέλα ήταν ο Χουάν Μανουέλ Σάντος το 2016.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα