ΑΘΗΝΑ
00:01
|
02.05.2024
Νέα πτώση κατά 13% της μετοχής της γερμανικής τράπεζας μετά την ξαφνική αύξηση του κόστους ασφάλισης έναντι της χρεοκοπίας της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, υποχώρησαν, σήμερα Παρασκευή, οι μετοχές της Deutsche Bank, μετά την άνοδο των συμβάσεων ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης το βράδυ της Πέμπτης, καθώς οι ανησυχίες για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών εξακολουθούσαν να υφίστανται στον απόηχο της νέας τραπεζικής κρίσης.

Η νέα πτώση της μετοχής της γερμανικής τράπεζας, που μέσα στον Μάρτιο έχει απωλέσει περισσότερο από το ένα πέμπτη της αξίας της, ακολούθησε την αύξηση των CDS που σημείωσαν άλμα στις 173 μονάδες βάσης την Πέμπτη το βράδυ, από 142 μονάδες βάσης την προηγούμενη ημέρα.

Η έκτακτη διάσωση της Credit Suisseαπό την UBS, στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank με έδρα τις ΗΠΑ , έχει προκαλέσει ανησυχία εξάπλωσης της κρίσης, η οποία ενισχύθηκε από την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την Τετάρτη.

Οι ελβετικές και οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές και οι κεντρικές τράπεζες ήλπιζαν ότι η διαμεσολάβηση της πώλησης της Credit Suisse στον εγχώριο αντίπαλό της θα βοηθούσε να ηρεμήσουν τις αγορές, αλλά οι επενδυτές παραμένουν σαφώς νευρικοί.

Πέρα από την Deutsche Bank, μεγάλες υποχωρήσεις υπέστησαν και οι μετοχές της γερμανικής ανταγωνίστριάς της Commerzbank κατά 9%, ενώ η Credit Suisse, η Societe Generale και η UBS σημείωσαν πτώση άνω του 7%. Η Barclays και η BNP Paribas σημείωσαν πτώση άνω του 6%.

Ανησυχεί η Moody’s

Οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές και οι κυβερνήσεις έχουν λάβει μέτρα τις τελευταίες εβδομάδες μέτρα για να περιορίσουν τον κίνδυνο μετάδοσης των προβλημάτων και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με την Moody’s να προειδοποιεί ότι «σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον και με την εμπιστοσύνη των επενδυτών να παραμένει εύθραυστη, υπάρχει ο κίνδυνος οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να μην είναι σε θέση να περιορίσουν την τρέχουσα αναταραχή χωρίς μακροχρόνιες και δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις εντός και εκτός του τραπεζικού τομέα».

«Ακόμη και πριν γίνει εμφανές το πρόβλημα των τραπεζών, αναμέναμε ότι οι παγκόσμιες πιστωτικές συνθήκες θα εξακολουθούσαν να είναι δυσχερείς το 2023 ως αποτέλεσμα σημαντικά υψηλότερων επιτοκίων και χαμηλότερης ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των υφέσεων σε ορισμένες χώρες», συμπληρώνει ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Και καταλήγει ότι «καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, όσο περισσότερο οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παραμένουν σφιχτές, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εξαπλωθούν οι πιέσεις πέρα από τον τραπεζικό τομέα, προκαλώντας μεγαλύτερη χρηματοοικονομική και οικονομική ζημιά».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ο Κουτσούμπας

Αυξήθηκε και άλλο το 2023 η κερδοφορία της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα

Δεκαπλάσια κέρδη για την Samsung έφερε η άνοδος στις τιμές των τσιπ μνήμης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα