ΑΘΗΝΑ
14:58
|
26.04.2024
Κατά μέσον όρο, ένα παιδί πεθαίνει κάθε δέκα λεπτά από αίτια που μπορούσαν να είχαν προληφθεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν να υποστούν οξύ υποσιτισμό στην Υεμένη αν δεν διατεθούν επειγόντως κεφάλαια για να προσφερθεί βοήθεια στην εμπόλεμη χώρα, όπου ένα παιδί πεθαίνει κάθε δέκα λεπτά, προειδοποιεί σήμερα η UNICEF.

Ανάμεσα στα 11 εκατομμύρια παιδιά που έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη, και τα 2,2 εκατ. που ήδη υφίστανται υποσιτισμό, «πάνω από 540.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών υποφέρουν από ακραίο οξύ υποσιτισμό, δυνητικά θανατηφόρο», τονίζει σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία, τονίζοντας ότι, κατά μέσον όρο, ένα παιδί πεθαίνει κάθε δέκα λεπτά από αίτια που μπορούσαν να είχαν προληφθεί.

Η UNICEF λέει πως χρειάζεται επειγόντως 484 εκατομμύρια δολάρια το 2023 για να συνεχίσει τη δράση της στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος από το 2014.

«Αν δεν αναληφθεί επείγουσα δράση εκατομμύρια παιδιά θα βρεθούν αντιμέτωπα με υψηλότερο κίνδυνο υποσιτισμού», προειδοποιεί, καθώς αν δεν λάβει χρηματοδότηση, η UNICEF ενδέχεται να αναγκαστεί να μειώσει τη ζωτικής σημασίας βοήθειά της σε ευάλωτα παιδιά.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, δωρήτριες χώρες υποσχέθηκαν να διαθέσουν 1,2 δισ. δολάρια για τον πληθυσμό της Υεμένης, προς μεγάλη απογοήτευση των οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας, που έκαναν έκκληση να συγκεντρωθούν πάνω από 4 δισ.

Μεταξύ Μαρτίου 2015 και Νοεμβρίου 2022, ο ΟΗΕ επαλήθευσε ότι περισσότερα από 11.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σοβαρά στη χώρα. Πάνω από 4.000 παιδιά έχουν στρατολογηθεί και χρησιμοποιηθεί από τα εμπόλεμα μέρη και έχουν σημειωθεί περισσότερες από 900 επιθέσεις σε εκπαιδευτικές και υγειονομικές εγκαταστάσεις που πλήττουν τα βασικά δικαιώματα των παιδιών για ασφαλή και επαρκή πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση. Καθώς αυτοί είναι μόνο οι επαληθευμένοι αριθμοί, ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος.  

Κατά τα Ηνωμένα Έθνη, πάνω από 21,7 εκατομμύρια άνθρωποι -ή με άλλα λόγια τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Υεμένης- θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια φέτος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους»

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα