ΑΘΗΝΑ
20:22
|
19.04.2024
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού είπε ότι η συνομιλία με τον Βρετανό ομόλογό του επικεντρώθηκε στο ζήτημα του Ιράν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντιμέτωπος με γιουχαΐσματα από εκατοντάδες διαδηλωτές και συνθήματα εναντίον του ήρθε, πλησιάζοντας στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η χειραψία του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, με τον Ισραηλινό ομόλογό του στο κατώφλι της πρωθυπουργικής κατοικίας στο Λονδίνο έγινε υπό έντονες αποδοκιμασίες και η συνάντηση που ακολούθησε διατήρησε ένα σχετικά «χαμηλό προφίλ».

Οι σκηνές του Λονδίνου παρέπεμψαν σε εκείνες που έλαβαν χώρα στο Βερολίνο νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πύλη του Βανδεμβούργου για να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Νετανιάχου για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος του Ισραήλ, το οποίο πυροδότησε σειρά μαζικών διαδηλώσεων, οι οποίες εξέθεσαν περαιτέρω τη διαίρεση που υπάρχει στην ισραηλινή κοινωνία.

Η συνάντηση Νετανιάχου – Σούνακ κράτησε λιγότερο από μία ώρα. Το Reuters ανέφερε ότι «οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς περίμεναν πως θα μπορέσουν να κινηματογραφήσουν την έναρξη της συνάντησης, αλλά αυτό φάνηκε να ακυρώθηκε».

Σε μια παρακείμενη συγκέντρωση, οι διαδηλωτές που δεν παραβλέπουν το ζήτημα της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης για να εστιάσουν μόνο στο ζήτημα της δικαστικής μεταρρύθμισης, κυμάτιζαν παλαιστινιακές σημαίες και κρατούσαν φιλοπαλαιστινιακά πανό.

Μετά τη συνάντηση, το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ είπε ότι η συνομιλία με τον Σούνακ επικεντρώθηκε στην πυρηνική δραστηριότητα του Ιράν και ότι ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Βρετανό πρωθυπουργό για τη στάση του σχετικά με το ζήτημα, αλλά σημείωσε ότι είναι ανάγκη να ασκηθεί περισσότερη πίεση στο Ιράν.

Την Πέμπτη, ο Νετανιάχου δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι ήταν αποφασισμένος να προωθήσει τις «δικαστικές μεταρρυθμίσεις», αλλά ισχυρίστηκε ότι ήθελε να καταλήξει σε μια λύση αποδεκτή τόσο από τους υποστηρικτές όσο και από τους επικριτές της.

Πριν από την ομιλία του Νετανιάχου, οι Ισραηλινοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ μιας τροποποίησης σε έναν από τους Βασικούς Νόμους του «Ισραήλ» (το αντίστοιχο ενός Συντάγματος για τη χώρα), διευκρινίζοντας τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να υπάρξει απομάκρυνση του πρωθυπουργού, βοηθώντας τον Νετανιάχου να εξασφαλίσει τη θέση του απέναντι στις διώξεις εναντίον του για διαφθορά.

Η επίσκεψη του Νετανιάχου στο Λονδίνο έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Έλι Κοέν, συναντήθηκε εκεί με τον Βρετανό ομόλογό του, Τζέιμς Κλέβερλι.

Ο Κοέν και ο Κλέβερλι υπέγραψαν μια συμφωνία που ονομάζεται «Οδικός Χάρτης 2030 για τις Διμερείς Σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-Ισραήλ» και αφορά την ενίσχυση των εμπορικών δεσμών και της ασφάλειας του Ισραήλ και του ΗΒ.

Σε απάντηση, η Παλαιστινιακή Αποστολή στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασε ανησυχίες για την πρόσφατη συμφωνία.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στη Βρετανία, Χουσάμ Ζομλότ, θεώρησε ότι η συνθήκη Ηνωμένου Βασιλείου-Ισραήλ «αντιπροσωπεύει παραίτηση από τις ευθύνες του Ηνωμένου Βασιλείου προς το διεθνές δίκαιο και από τη μοναδική ιστορική ευθύνη του Ηνωμένου Βασιλείου για το Παλαιστινιακό ζήτημα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Οι πρώτες 100 μέρες του Γκαμπριέλ Ατάλ στην εξουσία

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα