ΑΘΗΝΑ
10:52
|
23.04.2024
Η Αλγερία και η Γαλλία τερμάτισαν τη διπλωματική τους κρίση και συμφώνησαν να «ενισχύουν την αμοιβαία συνεργασία».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αλγερία και η Γαλλία τερμάτισαν τη διπλωματική τους κρίση και συμφώνησαν να «ενισχύουν την αμοιβαία συνεργασία», ανέφεραν την Παρασκευή πρακτορεία ειδήσεων. Σύμφωνα με το Middle East Monitor, αυτό έγινε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν να ενισχύσουν τις επαφές μεταξύ των δύο χωρών: «Για να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

«Η σχέση μας με τη Γαλλία παρουσιάζει διακυμάνσεις», είπε ο Τεμπούν στο Al Jazeera την Τρίτη. «Ο Αλγερινός πρέσβης θα επιστρέψει σύντομα στο Παρίσι».

Η διπλωματική κρίση ξεκίνησε όταν η Αλγερινή ακτιβίστρια Αμιρά Μπουραουί έφυγε από τη χώρα με προορισμό την Τυνησία και μετά στη Γαλλία.

Η Μπουραουί έγινε γνωστή το 2014 για τη διαμαρτυρία της κατά της τέταρτης θητείας του τότε προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα και στη συνέχεια ενεπλάκη στο κίνημα διαμαρτυρίας του Χιράκ.

Η Μπουραουί κρατήθηκε και καταδικάστηκε τον Ιούνιο του 2020 σε φυλάκιση ενός έτους προτού της χορηγηθεί προσωρινή αποφυλάκιση τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Φέτος, με τη βοήθεια Γάλλων αξιωματούχων, έφυγε από την Αλγερία για την Τυνησία και κρατήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου ενώ κατευθυνόταν σε πτήση με προορισμό το Παρίσι. Στις 6 Φεβρουαρίου, η ακτιβίστρια έλαβε βοήθεια για να πάρει μια πτήση για το Παρίσι.

Η Αλγερία έκρινε ότι το ταξίδι της στη Γαλλία συνιστούσε «παράνομη διείσδυση» που πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια γαλλικού διπλωματικού και προσωπικού ασφαλείας και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Παρίσι Σαΐντ Μουσί για διαβουλεύσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ κατηγορεί το Ισραήλ για προσπάθεια υπονόμευσης της UNRWA

ΠΑΣΟΚ: Τι συζητά με την Ουκρανία η κυβέρνηση;

Σε Κουβέιτ και Κατάρ πάει ο Γεραπετρίτης

Αβάσιμες οι κατηγορίες του Ισραήλ κατά της UNRWA λέει ανεξάρτητη επιτροπή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα