ΑΘΗΝΑ
08:00
|
25.04.2024
Ένας ισχυρός ανεμοστρόβιλος έπληξε τις αγροτικές περιοχές του Μισισιπή και της Αλαμπάμα το βράδυ της Παρασκευής, σκοτώνοντας τουλάχιστον 23 ανθρώπους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας ισχυρός ανεμοστρόβιλος έπληξε τις αγροτικές περιοχές του Μισισιπή και της Αλαμπάμα το βράδυ της Παρασκευής, σκοτώνοντας τουλάχιστον 23 ανθρώπους σύμφωνα με τους τελευταίους απολογισμούς, καταστρέφοντας κτίρια και κόβοντας την ηλεκτροδότηση, καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες που προκάλεσαν χαλάζι σε μέγεθος μπαλών του γκολφ μετακινήθηκαν σε πολλές νότιες πολιτείες και ώθησαν τις αρχές να προειδοποιήσουν ορισμένους στο πέρασμά του ότι βρίσκονταν σε «απειλητική για τη ζωή τους κατάσταση».

Το Associated Press αναφέρει ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι ένας ανεμοστρόβιλος προκάλεσε ζημιές περίπου 96 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Τζάκσον του Μισισιπή. Οι αγροτικές πόλεις Σίλβερ Σίτι και Ρόλινγκ Φορκ ανέφεραν καταστροφή καθώς ο ανεμοστρόβιλος συνέχισε να σαρώνει βορειοανατολικά με 113 km/h χωρίς να εξασθενεί, τρέχοντας προς την Αλαμπάμα μέσα από πόλεις όπως η Γουαϊνόνα και το Άμορι μέχρι τη νύχτα.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον ανεμοστρόβιλο στο Μισισιπή, είχε δηλώσει νωρίτερα στο ABC News η ιατροδικαστής της κομητείας Σάρκι, Αντζέλια Ίστον. Το Ρόλινγκ Φορκ βρίσκεται στην κομητεία Σάρκι.

Η Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης του Μισισιπή ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter ότι ομάδες έρευνας και διάσωσης από τοπικές και κρατικές υπηρεσίες αναπτύχθηκαν για να βοηθήσουν τα θύματα που επλήγησαν από τους ανεμοστρόβιλους. Η υπηρεσία επιβεβαίωσε νωρίς το Σάββατο ότι 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, τέσσερις αγνοούνται και δεκάδες τραυματίστηκαν.

Λίγα λεπτά αργότερα, η υπηρεσία προειδοποίησε ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί, γράφοντας στο Twitter: «Δυστυχώς, αυτοί οι αριθμοί αναμένεται να αλλάξουν».

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση καθώς χτυπούσε η καταιγίδα: «Για να προστατέψετε τη ζωή σας, ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ!»

«Βρίσκεστε σε μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση», ανέφερε η προηδοποίηση. «Τα ιπτάμενα συντρίμμια μπορεί να είναι θανατηφόρα για όσους πιαστούν χωρίς καταφύγιο. Τα τροχόσπιτα θα καταστραφούν. Είναι πιθανό να προκληθούν σημαντικές ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις και οχήματα και είναι δυνατή η πλήρης καταστροφή».

Ο Κορνέλ Νάιτ είπε στο Associated Press ότι ο ίδιος, η σύζυγός του και η 3χρονη κόρη τους βρίσκονταν στο σπίτι συγγενών τους στο Ρόλινγκ Φορκ όταν χτύπησε ο ανεμοστρόβιλος. Είπε ότι ο ουρανός ήταν σκοτεινός, αλλά «μπορούσες να δεις την κατεύθυνση από κάθε μετασχηματιστή που κάηκε».

Είπε ότι υπήρχε μια «παράξενη ησυχία» καθώς συνέβη αυτό. Ο Νάιτ είπε ότι παρακολουθούσε από μια πόρτα έως ότου ο ανεμοστρόβιλος ήταν, όπως υπολόγισε, λιγότερο από ένα μίλι μακριά. Τότε είπε σε όλους στο σπίτι να κρυφτούν σε ένα διάδρομο. Είπε ότι ο ανεμοστρόβιλος έπληξε το σπίτι ενός άλλου συγγενή σε ένα μεγάλο χωράφι με καλαμπόκι από όπου βρισκόταν. Ένας τοίχος σε αυτό το σπίτι κατέρρευσε και εγκλωβίστηκαν μέσα αρκετοί άνθρωποι. Καθώς ο Νάιτ μίλησε στο AP μέσω τηλεφώνου, είπε ότι μπορούσε να δει φώτα από οχήματα έκτακτης ανάγκης στο σπίτι που κατέρρευσε μερικώς.

Ο δήμαρχος του Ρόλινγκ Φορκ Έλντριτζ Γουόκερ είπε στο WLBT-TV ότι δεν μπόρεσε να βγει από το κατεστραμμένο σπίτι του αμέσως μετά το χτύπημα του ανεμοστρόβιλου, επειδή τα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας. Είπε ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης προσπαθούσαν να μεταφέρουν τραυματίες στα νοσοκομεία. Δεν ήξερε αμέσως πόσοι άνθρωποι είχαν τραυματιστεί.

Ένας πρώην δήμαρχος του Ρόλινγκ Φορκ, ο Φρεντ Μίλερ, είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ότι ένας ανεμοστρόβιλος έσπασε τα παράθυρα από το πίσω μέρος του σπιτιού του.

Ο κυνηγός καταιγίδων, Ριντ Τίμερ, ανάρτησε στο Twitter ότι το Ρόλινγκ Φορκ είχε άμεση ανάγκη από προσωπικό έκτακτης ανάγκης και ότι κατευθύνεται με τραυματισμένους κατοίκους της πόλης στο νοσοκομείο του Βίκσμπουργκ.

Το κοινοτικό νοσοκομείο Sharkey-Issaquena στη δυτική πλευρά του Ρόλινγκ Φορκ υπέστη ζημιές, ανέφερε το WAPT.

Το γραφείο του σερίφη της κομητείας Σάρκι στο Ρόλινγκ Φορκ ανέφερε διαρροές αερίου και άτομα παγιδευμένα σε σωρούς ερειπίων, σύμφωνα με το Vicksburg News. Ορισμένες μονάδες επιβολής του νόμου αγνοούνται στο Σάρκι, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Το Ρόλινγκ Φορκ και η γύρω περιοχή έχουν μεγάλες εκτάσεις με χωράφια βαμβακιού, καλαμποκιού και σόγιας και λίμνες εκτροφής γατόψαρου. Πάνω από έξι καταφύγια άνοιξαν στην πολιτεία από αξιωματούχους έκτακτης ανάγκης.

Ο κυβερνήτης του Μισισιπή, Τέιτ Ριβς, δήλωσε σε ανάρτηση στο Twitter την Παρασκευή το βράδυ ότι οι ομάδες έρευνας και διάσωσης ήταν ενεργές και ότι οι αξιωματούχοι έστειλαν περισσότερα ασθενοφόρα και μέσα έκτακτης ανάγκης στους πληγέντες.

«Πολλοί στο MS Delta χρειάζονται την προσευχή σας και την προστασία του Θεού απόψε», ανέφερε η ανάρτηση. «Παρακολουθήστε τα δελτία καιρού και μείνετε προσεκτικοί όλη τη νύχτα, κάτοικοι του Μισισιπή!»

Αυτό ήταν ένα υπερκύτταρο, ένας άσχημος τύπος καταιγίδων που έχουν προκαλεσει τους πιο θανατηφόρους ανεμοστρόβιλους και το πιο καταστροφικό χαλάζι στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο καθηγητής μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου του Βόρειου Ιλινόις, Γουόκερ Άσλεϊ. Επιπλέον, αυτός είναι ένας νυχτερινός υγρός ανεμοστρόβιλος, που είναι «το χειρότερο είδος», είπε.

Οι μετεωρολόγοι είδαν έναν μεγάλο κίνδυνο ανεμοστρόβιλου να έρχεται για τη γενική περιοχή, όχι τη συγκεκριμένη περιοχή, σχεδόν μια εβδομάδα νωρίτερα, είπε ο Άσλεϊ, ο οποίος το συζητούσε με τους συναδέλφους του ήδη από τις 17 Μαρτίου. Το Κέντρο Πρόβλεψης Καταιγίδων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ανακοίνωσε συναγερμό μεγάλης εμβέλειας για την περιοχή στις 19 Μαρτίου, είπε.

Οι ειδικοί των ανεμοστρόβιλων, όπως ο Άσλεϊ, έχουν προειδοποιήσει για αυξημένη έκθεση σε κίνδυνο στην περιοχή, επειδή οι άνθρωποι χτίζουν περισσότερο.

«Όταν αναμιγνύετε ένα ιδιαίτερα ευάλωτο κοινωνικοοικονομικά τοπίο με έναν ταχέως κινούμενο νυχτερινό ανεμοστρόβιλο, θα συμβεί καταστροφή», είπε ο Άσλεϊ σε ένα email.

Νωρίτερα την Παρασκευή ένα αυτοκίνητο παρασύρθηκε και δύο επιβάτες πνίγηκαν στο νοτιοδυτικό Μιζούρι κατά τη διάρκεια καταρρακτωδών βροχών που αποτελούσαν μέρος ενός συστήματος κακοκαιρίας. Οι αρχές δήλωσαν ότι έξι νεαροί ενήλικες επέβαιναν στο όχημα που παρασύρθηκε καθώς το αυτοκίνητο προσπαθούσε να διασχίσει μια γέφυρα πάνω από έναν πλημμυρισμένο κολπίσκο στην πόλη Γκρόβεσπρινγκ.

Τέσσερις από τους έξι τα κατάφεραν να βγουν από το νερό. Το σώμα του Ντέβον Χολτ, 20 ετών, από το Γκρόουβσπρινγκ, βρέθηκε στις 3:30 π.μ., και το σώμα του Αλεξάντερ Ρόμαν-Ρανέλι, 19 ετών, από το Σπρίνγκφιλντ, ανασύρθηκε περίπου έξι ώρες αργότερα, είπε ο Αρχιφύλακας της τροχαίας εθνικής οδού της πολιτείας του Μιζούρι Τόμας Γιανγκ.

Ο οδηγός είπε στις αρχές ότι η βροχή έκανε δύσκολο να δει κανείς ότι το νερό από ένα ρυάκι είχε σκεπάσει τη γέφυρα, είπε ο Γιανγκ.

Εν τω μεταξύ, η έρευνα συνεχίστηκε σε μια άλλη κομητεία του Μιζούρι για μια γυναίκα που αγνοούνταν μετά από ξαφνική πλημμύρα από ένα μικρό ποτάμι που έβγαλε ένα αυτοκίνητο από το δρόμο. Η Υπηρεσία πυροπροστασίας της περιφέρειας του Λόγκαν Ρότζερβιλ είπε ότι δεν υπήρχε κανένα σημάδι της γυναίκας. Άλλοι δύο που επέβαιναν στο αυτοκίνητο διασώθηκαν. Τα πληρώματα σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν βάρκες και ερευνητές που θα περπατούν κατά μήκος της όχθης του ποταμού.

Όταν το SUV μιας γυναίκας παρασύρθηκε σε ορμητικά νερά από πλημμύρες το πρωί της Παρασκευής κοντά στο Γκράνμπι του Μιζούρι, ο Λέιτον Χόιερ πέρασε μέσα από παγωμένα νερά για να τη σώσει.

Ορισμένες περιοχές του νότιου Μιζούρι είδαν σχεδόν 8 εκατοστά βροχής την Πέμπτη το βράδυ και μέχρι το πρωί της Παρασκευής, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν άλλες περιοχές. Ένας ύποπτος ανεμοστρόβιλος έπληξε τα ξημερώματα της Παρασκευής το βόρειο Τέξας.

Ο Ματ Έλιοτ, προειδοποιητικός μετεωρολόγος συντονισμού στο Κέντρο Πρόβλεψης Καταιγίδων της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας στο Νόρμαν της Οκλαχόμα, δήλωσε ότι έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται σε πολλές πολιτείες.

Το Κέντρο Πρόβλεψης Καταιγίδων προειδοποίησε ότι η μεγαλύτερη απειλή ανεμοστρόβιλων θα εμφανιστεί σε περιοχές του Αρκάνσας, της Λουιζιάνα, του Μισισιπή και του Τενεσί. Καταιγίδες με καταστροφικούς ανέμους και χαλάζι είχαν προβλεφθεί από το ανατολικό Τέξας και τη νοτιοανατολική Οκλαχόμα μέχρι περιοχές του νοτιοανατολικού Μιζούρι και του νότιου Ιλινόις.

Περισσότεροι από 49.000 πελάτες είχαν χάσει το ρεύμα στο Αρκάνσας, το Μισισιπή και το Τενεσί από το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με το poweroutage.us.

Στο Τέξας, ένας πιθανός ανεμοστρόβιλος έπληξε περίπου στις 5 το πρωί τη νοτιοδυτική γωνία της κομητείας Γουάις, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια και γκρεμίζοντας δέντρα και καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, δήλωσε ο Κόντι Πάουελ, συντονιστής διαχείρισης έκτακτης ανάγκης της κομητείας. Ο Πάουελ είπε ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Η μετεωρολογική υπηρεσία δεν είχε επιβεβαιώσει ανεμοστρόβιλο, αλλά ζημιές σε σπίτια αναφέρθηκαν επίσης στη γειτονική κομητεία Πάρκερ, δήλωσε ο μετεωρολόγος Ματ Στάλεϊ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων – Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή

Βόρεια Μακεδονία: Άνετη νίκη του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE στον α΄γύρο των προεδρικών εκλογών

War: What is it good for? Absolutely nothing

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα