ΑΘΗΝΑ
19:41
|
24.05.2024
Η γαλλική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών σε μεγάλη διαδήλωση στα δυτικά της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η γαλλική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών σε μεγάλη διαδήλωση στα δυτικά της χώρας, μεταδίδει το BBC.

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στο Σεντ-Σολίν για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα σχέδια για μια νέα δεξαμενή νερού.

Πολλά αυτοκίνητα της αστυνομίας πυρπολήθηκαν μετά από συμπλοκές που ξέσπασαν στο εργοτάξιο.

Η αναταραχή έρχεται μετά από εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις για τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Οι πολέμιοι του έργου άρδευσης στο Σεντ-Σολίν, κοντά στο Πουατιέ, πραγματοποίησαν μεγάλη πορεία το Σάββατο παρά την απαγόρευση των συγκεντρώσεων στην περιοχή.

Η πορεία ξεκίνησε αργά το πρωί, με τουλάχιστον 6.000 άτομα να συμμετάσχουν, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, αν και οι διοργανωτές ισχυρίζονται ότι η ομάδα αριθμούσε 25.000.

Διαμαρτύρονται για μια από τις δεξαμενές που κατασκευάζονται στο διαμέρισμα Deux-Sèvres – που αναπτύχθηκε από μια ομάδα 400 αγροτών για τη μείωση της χρήσης του νερού από το δίκτυο το καλοκαίρι.

Η περυσινή χειρότερη ξηρασία της Γαλλίας που έχει καταγραφεί ενέτεινε τις συζητήσεις για τους υδάτινους πόρους. Οι υποστηρικτές των τεχνητών δεξαμενών λένε ότι θα μπορούσαν να δώσουν τη λύση στις ελλείψεις κατά τη διάρκεια μελλοντικών ξηρών περιόδων.

Ωστόσο, οι αντίπαλοι λένε ότι το έργο ευνοεί τους μεγάλους αγροτικούς παραγωγούς για άρδευση των καλλιεργειών το καλοκαίρι και δεν θα βοηθούσε άμεσα την τοπική κοινωνία.

«Ενώ η χώρα ξεσηκώνεται για να υπερασπιστεί τις συντάξεις, εμείς ταυτόχρονα θα σηκωθούμε για να υπερασπιστούμε το νερό», είπαν οι διοργανωτές, συγκεντρώνοντας το πανό «Bassines non merci» – «Όχι στις δεξαμενές, ευχαριστώ».

Περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στο Σεντ-Σολίν, ενώ αξιωματούχοι είπαν ότι τουλάχιστον 1.000 δυνητικά βίαιοι ακτιβιστές συμμετείχαν στη διαδήλωση.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα για να σταματήσουν κάποιους που φέρεται να πέταξαν πυροτεχνήματα και βλήματα καθώς πλησίαζαν τον περιφραγμένο χώρο κατασκευής.

Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι αρκετοί άνθρωποι συνελήφθησαν και η αστυνομία κατέσχεσε όπλα, συμπεριλαμβανομένων μπάλες πετάνκ και μαχαίρια κρέατος.

Ο Πρόεδρος Μακρόν είπε: «Δεν θα ενδώσουμε ποτέ σε αυτή τη βία. Σε μια δημοκρατία, δεν έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε βία».

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν είπε ότι η βία που επιδεικνύεται κατά των αξιωματικών στο Σεντ-Σολίν ήταν «ανείπωτη» και «αφόρητη».

Αλλά το Συμβούλιο της Ευρώπης – η κορυφαία ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ηπείρου – έχει προειδοποιήσει ότι οι σποραδικές πράξεις βίας «δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την υπερβολική χρήση βίας από κρατικούς πράκτορες» ή «να στερήσουν από τους ειρηνικούς διαδηλωτές το δικαίωμά τους στην ελευθερία του συνέρχεσθαι».

Η διαδήλωση του Σαββάτου ακολουθεί παρόμοιες πορείες τον Οκτώβριο κατά των σχεδίων, καθώς και εκτεταμένες διαμαρτυρίες που έχουν κυριεύσει τη Γαλλία ως απάντηση στην απόφαση του προέδρου Μακρόν να επιβάλει αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η κατάσταση στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις ήταν πιο ήρεμη κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας παραμένουν σε εγρήγορση μετά από μέρες συγκρούσεων με διαδηλωτές.

Οι διαδηλώσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές, αλλά αρκετές γαλλικές πόλεις έγιναν μάρτυρες επεισοδίων βίας αυτή την εβδομάδα. Στο Μπορντό, η είσοδος στο δημαρχείο άναψε. Στο Παρίσι εκτοξεύτηκαν δακρυγόνα και άναψαν εκατοντάδες φωτιές.

Οι διαδηλωτές έχουν ενθαρρυνθεί από τη χρήση της συνταγματικής εξουσίας από την κυβέρνηση για να εμπλακεί σε μεταρρυθμίσεις χωρίς ψήφο στην Εθνοσυνέλευση.

Η κρατική επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ στη Γαλλία αναβλήθηκε μετά από αίτημα του προέδρου Μακρόν. Το ταξίδι στο Παρίσι και το Μπορντό επρόκειτο να ξεκινήσει την Κυριακή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ευρωεκλογές: Πού ψηφίζεις-Ανακοινώθηκαν όλα τα εκλογικά κέντρα

Χαλκίδα: Προσωρινά κρατούμενες προϊστάμενη και υπάλληλος της ΔΟΥ

Μάστιγα η πανάκριβη στέγη στην Ιρλανδία

Ανοίγει (και άλλο…) η ψαλίδα της φτώχειας στον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα