ΑΘΗΝΑ
17:13
|
20.04.2024
Το Ιράν προειδοποίησε το Σάββατο ότι τα πλήγματα των ΗΠΑ σε στρατιωτικές βάσεις στη Συρία θα έφερναν μια «ταχεία απάντηση».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ανώτατο όργανο ασφαλείας του Ιράν προειδοποίησε το Σάββατο ότι τα πλήγματα των ΗΠΑ σε στρατιωτικές βάσεις στη Συρία θα έφερναν μια «ταχεία απάντηση» καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις μεταξύ των δύο αρχαίων εχθρών στην αραβική χώρα, μεταδίδει το Middle East Monitor.

Σε δήλωσή του, ο Κεϊβάν Χοσραβί, εκπρόσωπος του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν (SNSC), κατήγγειλε τα πλήγματα των ΗΠΑ που στόχευαν βάσεις που συνδέονται με το Ιράν στην ανατολική Συρία, οι οποίες, όπως είπε, ιδρύθηκαν «κατόπιν αιτήματος της συριακής κυβέρνησης».

«Οποιοδήποτε πρόσχημα για επίθεση στις βάσεις που δημιουργήθηκαν κατόπιν αιτήματος της συριακής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των στοιχείων του Daesh/ISIS σε αυτή τη χώρα θα αντιμετωπιστεί αμέσως με μια άμεση αντεπίδραση», είπε ο Χοσραβί σε δηλώσεις που επικαλείται το SNSC Nour News.

Οι δηλώσεις του έγιναν καθώς ο αριθμός των νεκρών από τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ σε στρατιωτικές βάσεις που συνδέονται με το Ιράν στην ανατολική Συρία αυξήθηκε το Σάββατο σε 19, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ομάδα παρακολούθησης είπε ότι τρεις Σύροι στρατιώτες, 11 μαχητές της συριακής πολιτοφυλακής και πέντε μη Σύροι μαχητές ήταν μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές. Οι εθνικότητες τους, ωστόσο, δεν επιβεβαιώθηκαν.

Οι επιθέσεις, σύμφωνα με αναφορές των αμερικανικών ΜΜΕ, πραγματοποιήθηκαν από μαχητικά αεροσκάφη F-15 που σφυροκόπησαν τρεις τοποθεσίες στην περιοχή της στρατηγικής περιοχής Ντέιρ εζ-Ζουρ στην ανατολική Συρία.

Το πλήθος των αμερικανικών επιδρομών ήρθε ως απάντηση στην επίθεση με drone της Πέμπτης που σκότωσε έναν Αμερικανό εργολάβο και τραυμάτισε τουλάχιστον έξι Αμερικανούς στρατιωτικούς. Το Πεντάγωνο κατηγόρησε για αυτό το Ιράν.

Την Παρασκευή, δύο ακόμη αμερικανικές βάσεις στην ανατολική Συρία δέχθηκαν επίθεση με ρουκέτες, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσαν ζημιές, αλλά δεν υπήρξαν θύματα. Οι βάσεις που στοχοποιήθηκαν βρίσκονταν κοντά στο κοίτασμα πετρελαίου al-Omar και στο κοίτασμα φυσικού αερίου Koniko στην επαρχία Deir ez-Zour, σύμφωνα με τοπικές αναφορές.

Ο Χοσραβί κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ακολουθούν την πολιτική του παιχνιδιού ευθυνών και των ψεμάτων και «αποφεύγουν τις συνέπειες της παράνομης κατοχής τμήματος του εδάφους της Συρίας».

«Η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να αποδίδει τη φυσική και νομική αντιπαράθεση των κατεχόμενων χωρών με τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις σε άλλες χώρες δημιουργώντας τεχνητές κρίσεις και λέγοντας ψέματα», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το Ιράν έχει «πληρώσει τεράστιο κόστος» στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στη Συρία και ότι «αντιτίθεται σε κάθε ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα» της αραβικής χώρας.

Κατηγόρησε επίσης τις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη Συρία ότι «δημιουργούν και υποστηρίζουν» την τρομοκρατική ομάδα Daesh/ISIS ως «εργαλείο πληρεξουσίου για την επιδίωξη πολιτικών στόχων στη Συρία και το Ιράκ».

«Τις τελευταίες δύο ημέρες, αμερικανικά ελικόπτερα πραγματοποίησαν αρκετές εξόδους για να πυροδοτήσουν την αστάθεια στη Συρία και μετέφεραν τρομοκράτες του Daesh/ISIS στο έδαφος αυτής της χώρας», είπε.

Την Παρασκευή, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν «δυναμικά» για να προστατεύσουν το στρατιωτικό προσωπικό και τους εργολάβους τους στη Συρία, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν σύγκρουση με το Ιράν».

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ισχυρίστηκε ότι το drone που σκότωσε έναν Αμερικανό εργολάβο και τραυμάτισε άλλους στην Αλ-Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία ήταν ιρανικής κατασκευής.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ιράν διατηρούν στρατιωτική παρουσία στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Συρία. Ενώ η Τεχεράνη είναι ένθερμος υποστηρικτής του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, η Ουάσιγκτον αντιτίθεται σθεναρά σε αυτό.

Η τελευταία κλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών έρχεται εβδομάδες αφότου το Ιράν και η Σαουδική Αραβία υπέγραψαν συμφωνία για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και ημέρες αφότου το Ριάντ συμφώνησε να ανοίξει ξανά την πρεσβεία του στη Δαμασκό μετά από 11 χρόνια σε σημαντικές περιφερειακές εξελίξεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κινέζος ΥΠΕΞ: Η ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ θα διορθώσει μια ιστορική αδικία

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αιγύπτου

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει με δανεισμό λεηλατημένα αντικείμενα της Γκάνας μετά από 150 χρόνια

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα