ΑΘΗΝΑ
22:12
|
19.04.2024
Η κρισιακή κατάσταση που παρουσιάζει το δυτικό τραπεζικό σύστημα, είναι πολύ πιθανό να αυξήσει την εισροή κεφαλαίων στην Κίνα, εκτιμούν αναλυτές της Citιgroup.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εκτυλισσόμενη τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, η οποία έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα μπορούσε να αναδείξει την Κίνα ως «σχετικά ασφαλές καταφύγιο», ανέφεραν οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζας Citigroup σε σημείωμα που είδε το CNBC.

«Συζητάμε εδώ και καιρό την άποψή μας ότι η Κίνα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό αντιστάθμισμα ανάπτυξης φέτος – αν μη τι άλλο, οι πρόσφατες παγκόσμιες τραπεζικές πιέσεις ίσως ενίσχυσαν αυτή τη θέση», κατέληξε μια ομάδα υπό τον επικεφαλής οικονομολόγο της Citi για την Κίνα, Σιανγκρόνγκ Γιού.

«Η Κίνα θα μπορούσε τουλάχιστον να είναι ένα σχετικά “ασφαλές καταφύγιο” δεδομένης της ανάπτυξης, της οικονομικής υγείας, της πολιτικής πειθαρχίας και του νέου πολιτικού οικονομικού κύκλου», υποστήριξαν οι οικονομολόγοι.

Επισήμαναν την πρόσφατη απόφαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBoC) να μειώσει τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR), λέγοντας ότι η κίνηση δείχνει «διαβεβαίωση της πολιτικής υποστήριξης εν μέσω παγκόσμιων ασταθειών».

Η ρυθμιστική αρχή μείωσε τον δείκτη σχεδόν για όλες τις τράπεζες κατά 25 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, με την κίνηση να θεωρείται ευρέως ως μια προσπάθεια διασφάλισης ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.

«Ίσως παίρνοντας διδάγματα από όσα έχουν περάσει οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, η PBoC ήταν συνετή στη χαλάρωση ακόμη και κατά την εποχή της πανδημίας και μπορεί γρήγορα να στραφεί σε κατάσταση αναμονής μόλις η ανάπτυξη επανέλθει σε καλό δρόμο», σημείωσαν οι αναλυτές.

Επισήμαναν επίσης την αναδιάρθρωση της κινεζικής κυβέρνησης νωρίτερα αυτό το μήνα, ως μέρος της προσπάθειας να αμβλυνθούν οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι.

Σύμφωνα με το CNBC, η Citi αναμένει επίσης να δει το χερσαίο γουάν (CNY) να ενισχύεται έναντι του δολαρίου ΗΠΑ ήδη από τον Σεπτέμβριο, γεγονός που θα φέρει το νόμισμα στα ισχυρότερα επίπεδά του από τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

«Με τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων να σαρώνουν στον υπόλοιπο κόσμο, οι εισροές κεφαλαίων στην Κίνα θα μπορούσαν να επανέλθουν μετά το ξανάνοιγμα του εμπορίου, εάν η θέση ανάκαμψης και η πολιτική αναβάθμιση συνεχιστούν σταθερά», κατέληξαν οι οικονομολόγοι της Citi.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Πρόστιμα 1.480.000 εκατ. ευρώ σε JYSK, Leroy Merlin, Πλαίσιο-Πλασματικές εκπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα