ΑΘΗΝΑ
12:35
|
20.04.2024
Για δεύτερη μέρα το αμερικανικό αντιτορπιλικό προκαλεί την οργή των Κινέζων- Πεκίνο και Ουάσιγκτον σε πόλεμο λέξεων για την ναυσιπλοΐα στην περιοχή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, το Πεκίνο κατήγγειλε πως το αντιτορπιλικό USS Milius του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού παραβίασε τα χωρικά ύδατα της Κίνας στην περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας, κοντά στα νησιά Παρασέλ.

«Απαιτούμε αυστηρά από τις ΗΠΑ να σταματήσουν αμέσως τέτοιες προκλητικές ενέργειες, διαφορετικά θα προκαλέσουν απρόβλεπτα επεισόδια», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας της Κίνας, προσθέτοντας ότι «οι ενέργειες του αμερικανικού στρατού «παραβιάζουν σοβαρά την κυριαρχία και την ασφάλεια της Κίνας και το διεθνές δίκαιο και αποτελούν ακλόνητη απόδειξη πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν την ηγεμονία στην ναυσιπλοΐα και στρατιωτικοποιούν τη Νότια Σινική Θάλασσα».

Υπενθυμίζεται ότι η Διοίκηση του Νότιου Θεάτρου του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) ανέφερε σε δήλωσή της, χθες Πέμπτη, ότι το USS Milius εισέβαλε στα ύδατα της Κίνας γύρω από τα νησιά Παρασέλ και ότι το ναυτικό και η αεροπορία κινητοποιήθηκαν για να «προειδοποιήσουν» το πλοίο που στη συνέχεια αναχώρησε από την περιοχή.

Καθώς η Κίνα προχώρησε, σήμερα, στη δεύτερη διαμαρτυρία και τις προειδοποιήσεις της ότι θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διασφαλίσει την εδαφική της ασφάλεια, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ εξέδωσε μια μακροσκελή ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι το αμερικανικό αντιτορπιλικό έχει στόχο να αξιώσει «ναυτικά δικαιώματα και ελευθερίες στη Νότια Σινική Θάλασσα, κοντά στα νησιά Παρασέλ, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Η επιχείρηση ελεύθερης ναυσιπλοΐας του USS Milius αποτελεί νόμιμη ενέργεια και αμφισβητεί τους «περιορισμούς στην διέλευση που επιβλήθηκαν από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ), καθώς και από την Ταϊβάν και το Βιετνάμ – που έχουν επίσης εδαφικές διεκδικήσεις στην αμφισβητούμενη περιοχή» υποστηρίζει η αμερικανική ανακοίνωση.

«Η Κίνα, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ διεκδικούν την κυριαρχία στα νησιά Παρασέλ», συνεχίζει η ανακοίνωση, συνέχισε το Πολεμικό Ναυτικό, και «κατά παράβαση του εθιμικού διεθνούς δικαίου, και απαιτούν είτε άδεια είτε εκ των προτέρων ειδοποίηση πριν ένα στρατιωτικό σκάφος ή πολεμικό πλοίο εμπλακεί σε “αθώο πέρασμα”, από την περιοχή».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητούν υπερβολικές θαλάσσιες διεκδικήσεις σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από την ταυτότητα του αιτούντος», αναφέρει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι οι ενέργειές του «θα πετούν, θα πλέουν και θα επιχειρούν όπου το διεθνές δίκαιο επιτρέπει –ανεξάρτητα από τις όποιες υπερβολικές θαλάσσιες αξιώσεις και την συγκυρία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα