ΑΘΗΝΑ
16:56
|
03.05.2024
Οι ΗΠΑ που συχνά στέλνουν πλοία του πολεμικού ναυτικού τους στη Νότια Σινική Θάλασσα, διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του Πεκίνου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως εκδίωξαν αμερικανικό πολεμικό πλοίο που είχε «διεισδύσει παρανόμως» σε ύδατα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας που ελέγχονται  απ’ αυτές στη Νότια Σινική Θάλασσα, μια ανακοίνωση την οποία οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «ψευδή», με τις Ηνωμένες Πολιτείες να χαρακτηρίζουν τους ισχυρισμούς του Πεκίνου ψευδείς.

Η Διοίκηση του Νότιου Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLA) δήλωσε ότι το αντιτορπιλικό USS Milius, εισήλθε, σήμερα Πέμπτη, στα νερά γύρω από τα νησιά Παρασέλ, τα οποία διεκδικεί επίσης το Βιετνάμ .

Οι ναυτικές δυνάμεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού «κινητοποίησαν θαλάσσιες και αεροπορικές δυνάμεις για να παρακολουθήσουν και να επιτηρήσουν το πλοίο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας» και «το προειδοποίησαν να φύγει», δήλωσε ο εκπρόσωπος των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, Τιάν Τζουνλί.

Το σκάφος «πραγματοποίησε παράνομη εισβολή στα κινεζικά χωρικά ύδατα… χωρίς άδεια από την κινεζική κυβέρνηση, βλάπτοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η κίνηση του αμερικανικού αντιτορπιλικού «θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Ο αμερικανικός στρατός αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του Πεκίνου, υποστηρίζοντας ότι το σκάφος «διεξάγει επιχειρήσεις ρουτίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και δεν εκδιώχθηκε», δήλωσε εκπρόσωπος της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να πετούν, να πλέουν και να επιχειρούν όπου το διεθνές δίκαιο το επιτρέπει», τόνισε.

Η Κίνα διεκδικεί την κυριαρχία σχεδόν σε ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα, μια στρατηγική πλωτή οδό από την οποία διέρχονται τρισεκατομμύρια δολάρια σε εμπόριο ετησίως και στην οποία εγείρουν αξιώσεις οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία και το Μπρουνέι, ενώ συχνά οι ΗΠΑ στέλνουν πλοία του πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, υποστηρίζοντας πως τηρούν τους κανόνες ναυσιπλοΐας σε «διεθνή ύδατα».

Τα νησιά Παρασέλ, ένα αρχιπέλαγος που βρίσκεται σε ίση απόσταση από τις κινεζικές και τις βιετναμέζικες ακτές, διεκδικούνται από το Πεκίνο και το Ανόι. Το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό πήρε τον έλεγχο του συνόλου των νησιών το 1974 έπειτα από μια ναυτική σύγκρουση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα