ΑΘΗΝΑ
22:54
|
05.05.2024
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έφθασε το απόγευμα στην Κνέσετ, στο φόντο μαζικών κινητοποιήσεων και πρωτοφανούς γενικής απεργίας, μετά από μια νύχτα οργής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Λίγο μετά τις 6.00 το απόγευμα (ώρα Ισραήλ και Ελλάδας) έφθασε στην Κνέσετ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αναθερμαίνοντας τις φήμες για πιθανό διάγγελμα ή τοποθέτηση στη βουλή πάνω στο πολύκροτο νομοσχέδιο δικαστικών μεταρρυθμίσεων που έχει εξοργίσει μεγάλο μέρος του ισραηλινού λαού, βγάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους επί τουλάχιστον 12 βδομάδες.

Το απόγευμα, σε περιοχή κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου στην Ιερουσαλήμ, άρχισαν να συγκεντρώνονται οι πρώτες δεκάδες ακροδεξιών της οργάνωσης «Λα Φαμίλια» και υποστηρικτών των ακροδεξιών υπουργών της κυβέρνησης, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Μπετσαλέλ Σμότριτς, σε μία προσπάθεια να πιέσουν τον Νετανιάχου να συνεχίσει την προώθηση των πολύκροτων δικαστικών μεταρρυθμίσεων στο κοινοβούλιο πριν το εβραϊκό Πάσχα στις 5 Απριλίου.

Prime Minister Benjamin Netanyahu at the Knesset plenum in Jerusalem, March 27, 2023. (Yonatan Sindel/Flash90)

Οι περισσότεροι από το μισαλλόδοξο πλήθος είναι άνδρες που αποδοκίμασαν τους διαδηλωτές και τις διαδηλώτριες της αντιπολίτευσης σαν «αριστερές πόρνες» αμφισβητώντας το δικαίωμα τους για «το είδος ισότητας δικαιωμάτων» που διεκδικούν…

Από νωρίς το πρωί, πληροφορίες ισραηλινών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αναφέρουν πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προσανατολίζεται να εγκαταλείψει το σχέδιο μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος που προκαλεί τεράστιες διαδηλώσεις επί 12 βδομάδες, σφοδρή πολιτική κρίση και έντονες εσωκομματικές τριβές στο Λικούντ και στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Τουίτερ σήμερα το μεσημέρι έσπασε τη σιωπή του καλώντας τους διαδηλωτές στην Ιερουσαλήμ «είτε από τα δεξιά, είτε από τα αριστερά» να επιδείξουν σύνεση και υπευθυνότητα και να μην αποφύγουν τις βιαιότητες.

Σύμφωνα με ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης υπάρχουν φόβοι για συγκρούσεις και επεισόδια κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης ακροδεξιών διαδηλωτών τις βραδινές ώρες.

Ακροδεξιοί υπουργοί όπως ο υπουργός Οικονομικών Μπετσαλέλ Σμότριτς και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, απειλούν με παραίτηση και απόσυρση της υποστήριξης προς την κυβέρνηση σε περίπτωση που ανασταλεί η διαδικασία προώθησης της αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης που υπονομεύει το ρόλο του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του δικαστικού συστήματος ως τρίτου θεσμικού πυλώνα δημοκρατίας.

Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση Νετανιάχου;

Όπως όλα δείχνουν, πιθανό διαφαίνεται ως αργότερα απόψε ακόμη ένα διάγγελμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού, μετά τη χθεσινή νύχτα οργής που ξεχείλισε στους δρόμους για την αποπομπή του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και την σημερινή παρέμβαση του Προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ για αναστολή της διαδικασίας ψήφισης του πολύκροτου νομοσχεδίου και διάλογο.

Κάποιες κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο υπαναχώρησης του Νετανιάχου στην εμμονή του για την προώθηση του νομοσχεδίου.

Νωρίτερα η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth ανέφερε πως ανώτεροι αξιωματούχοι της ισραηλινής κυβέρνησης ενημέρωσαν τις ΗΠΑ ότι ο Νετανιάχου θα ανακοινώσει πως θα παύσει την προώθηση του νομοσχεδίου.

Ο υπουργός Οικονομίας Νιρ Μπαρκάτ κάλεσε τα κόμματα του συνασπισμού να ενωθούν πίσω από την αναμενόμενη έκκληση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να σταματήσει η αναθεωρητική νομοθεσία, προκειμένου να μην ανατραπεί η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που σιωνιστής βουλευτής, Σίμτσα Ρότμαν, ένας από τους αρχιτέκτονες της δικαστικής αναθεώρησης, κάλεσε τους υποστηρικτές της να βγουν στο δρόμο για να διαδηλώσουν. Δείτε την απευθείας μετάδοση του Reuters από τις διαδηλώσεις μπροστά από την Κνεσέτ.

Ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος Γες Ατίντ (σ.σ. Υπάρχει Μέλλον), Γιαΐρ Λάπιντ, από την πλευρά του, κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποσύρει την απόλυση του υπουργού Άμυνας αναφέροντας:

«Απολύθηκε για έναν μόνο λόγο – έλεγε την αλήθεια. Δεν απείλησε, δεν έβαλε τελεσίγραφο. Προειδοποίησε για την κατάρρευση του στρατού μπροστά σε μια κυβέρνηση που προσπαθεί να απορρίψει την πραγματικότητα».

Διαβεβαίωσε μάλιστα πως δε θα ησυχάσει και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια μέχρι να αποκτήσει το Ισραήλ το δικό του Σύνταγμα που θα εγγυάται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.

Παράλληλα, καθώς σήμερα αναμένονται νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ενώ
η εργατική ομοσπονδία Histadrut εξήγγειλε «ιστορική γενική απεργία» εάν δε σταματήσει η δικαστική αναθεώρηση.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται έξω από την Κνεσέτ στην Ιερουσαλήμ και στο κέντρο του Τελ Αβίβ, ενώ τα τρένα για την Ιερουσαλήμ είναι γεμάτα καθώς διαδηλωτές από όλη τη χώρα κατευθύνονται προς την πρωτεύουσα για την κεντρική διαμαρτυρία, η οποία θα ξεκινήσει στις 2 μ.μ.τοπική ώρα. Την ίδια ώρα, διαδηλωτές έχουν αποκλείσει, για μια ακόμα ημέρα, τον αυτοκινητόδρομο Ayalon του Τελ Αβίβ.

Ο επικεφαλής του συνδικάτου εργαζομένων στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν ανακοίνωσε την άμεση διακοπή των αναχωρήσεων, λίγα λεπτά αφότου ανακοινώθηκε η απεργία, ενώ αναμένεται να κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί – τα σχολεία κλείνουν για τις διακοπές του Πάσχα – όπως και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, από σήμερα το μεσημέρι. Από αύριο αναμένεται να παραλύσει και το σύστημα της δημόσιας υγείας, καθώς οι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν την συμμετοχή τους στην πανεθνική απεργία.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε επίσης ότι σταμάτησαν οι εργασίες και δεν εκτελούνται δρομολόγια από και προς τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια του Ισραήλ (Χάιφα στο βορρά και Ασντόντ στον νότο) εξαιτίας της απεργίας.

Τη συμμετοχή της στην απεργία ανακοίνωσε και η αλυσίδα McDonald’s η οποία κλείνει τα υποκαταστήματά της σε όλη τη χώρα από το μεσημέρι.

Ο επικεφαλής του Yisrael Beytenu, Αβίγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι ελπίζει πως ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα ανακοινώσει την παραίτησή του. «Κανένας δικτάτορας δεν είναι σε θέση να αντισταθεί σε μια ευρεία και δίκαιη δημόσια διαμαρτυρία που καλύπτει όλα τα μέρη του πληθυσμού», έγραψε στο Twitter.

«Ελπίζω ότι εκτός από την απόσυρση του σχεδίου, θα ακούσουμε και την παραίτηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Δικαιοσύνης», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν, τον αρχιτέκτονα της δικαστικής αναθεώρησης.

Διαδηλώσεις και πορείες…

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε πόλεις σε όλο το Ισραήλ σε ένα αυθόρμητο ξέσπασμα οργής, χθες το βράδυ, αφού ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέλυσε αιφνίδια τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, επειδή αμφισβήτησε το σχέδιο αναθεώρησης της δικαιοσύνης.

Διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ, πολλοί φορώντας γαλανόλευκες ισραηλινές σημαίες, απέκλεισαν έναν κεντρικό αυτοκινητόδρομο και άναψαν μεγάλες φωτιές, ενώ η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από την κατοικία του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

Η αναταραχή βάθυνε την πολύμηνη κρίση σχετικά με το σχέδιο του Νετανιάχου για αύξηση της εξουσίας του κοινοβουλίου έναντι αυτής του δικαστικού συστήματος, το οποίο έχει πυροδοτήσει μαζικές διαμαρτυρίες, ανησύχησε επιχειρηματίες και πρώην αρχηγούς ασφαλείας και προκάλεσε ανησυχία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους στενούς συμμάχους.

Η αποπομπή του υπουργού Άμυνας έγινε μετά από ομιλία του, το Σάββατο, κατά την οποία ζήτησε να υπάρξει παύση ενός μήνα στη διαδικασία της δικαστικής μεταρρύθμισης, τονίζοντας ότι φοβάται πως η συνέχιση της διχόνοιας ανάμεσα στους πολίτες για αυτό το θέμα θα δημιουργήσει «πραγματική απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ», εκφράζοντας την ανησυχία του, καθώς στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών συμμετέχει και ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός εφέδρων του στρατού.

Ο Γιόαβ Γκάλαντ ζήτησε επίσης να σταματήσουν οι διαδηλώσεις και υπογράμμισε ότι «οι μεγάλες αλλαγές σε εθνικό επίπεδο πρέπει να γίνονται μέσω διαβούλευσης και του διαλόγου».

Αντιδρώντας στην αποπομπή του υπουργού Άμυνας, ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη δήλωσε σήμερα ότι παραιτείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποπομπή του υπουργού Άμυνας. «Δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω να εκπροσωπώ αυτήν την κυβέρνηση», έγραψε στο Twitter ο Ασάφ Ζαμίρ. «Πιστεύω ότι είναι καθήκον μου να διασφαλίσω ότι το Ισραήλ παραμένει φάρος δημοκρατίας και ελευθερίας στον κόσμο».

Αλλά καθώς πλήθη διαδηλωτών πλημμύρισαν τους δρόμους και χθες, οι υπουργοί του Λικούντ άρχισαν να δείχνουν προθυμία να πατήσουν φρένο. Ο υπουργός Πολιτισμού Μίκι Ζοχάρ, έμπιστος του Νετανιάχου, είπε ότι το κόμμα θα τον υποστηρίξει εάν αποφασίσει να σταματήσει τη δικαστική αναθεώρηση.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι ηγέτες του συνασπισμού του Νετανιάχου επρόκειτο να συναντηθούν σήμερα το πρωί, ενώ αργότερα μέσα στην ημέρα, το κίνημα διαμαρτυρίας δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει άλλη μια μαζική διαδήλωση έξω από την Κνεσέτ.

«Συμβιβασμό» ζητούν οι ΗΠΑ

Εντωμεταξύ, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέφρασε, χθες Κυριακή την βαθιά της ανησυχία για την κατάσταση στο Ισραήλ, όπου ο υπουργός Άμυνας, καλώντας ξανά κυβέρνηση και διαδηλωτές να επιδιώξουν «συμβιβασμό».

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τις (…) εξελίξεις στο Ισραήλ, που υπογραμμίζουν περαιτέρω την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός», επισήμανε η Έιντριεν Γουότσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική προεδρία.

«Οι δημοκρατικές αξίες ήταν πάντα, και πρέπει να παραμείνουν, χαρακτηριστικό γνώρισμα των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ», συνέχισε.

«Οι δημοκρατικές κοινωνίες γίνονται ισχυρότερες χάρη στη διάκριση των εξουσιών και τους μηχανισμούς ελέγχου, και κάθε θεμελιώδης αλλαγή πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή λαϊκή υποστήριξη», πρόσθεσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος, επαναλαμβάνοντας διατυπώσεις που είχαν χρησιμοποιηθεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έπειτα από συνδιάλεξη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον ισραηλινό πρωθυπουργό.

Την Πέμπτη, ο Νετανιάχου δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα, αποφασισμένος να προωθήσει τις «δικαστικές μεταρρυθμίσεις», αλλά ισχυρίστηκε ότι ήθελε να καταλήξει σε μια λύση αποδεκτή τόσο από τους υποστηρικτές όσο και από τους επικριτές της,.

Ανήσυχο και το Βερολίνο

Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε την ανησυχία της για την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης σχετικά με τη δικαστική μεταρρύθμιση στο Ισραήλ, σύμφωνα με γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ δήλωσε ότι οι εκκλήσεις του ισραηλινού προέδρου Χέρτζογκ πρέπει να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων DPA.

«Ως στενοί φίλοι του Ισραήλ, φυσικά δεν επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κράτους, φυσικά όμως παρακολουθούμε με ανησυχία
αυτό που συμβαίνει στο Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες», εξήγησε ο Χέμπεστραϊτ .

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα