ΑΘΗΝΑ
06:07
|
08.05.2024
Δυνάμεις της λιβυκής ακτοφυλακής που εκπαιδεύτηκαν και εξοπλίστηκαν από την ΕΕ «δούλεψαν σε στενό συντονισμό με τα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων στη Λιβύη».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στοιχεία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε βάρος Λίβυων και ξένων μεταναστών στη σπαρασσόμενη από συγκρούσεις Λιβύη κατέγραψαν ερευνητές του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στηλιτεύοντας παράλληλα την απόφαση της ΕΕ να υποστηρίξει τις λιβυκές δυνάμεις που περιόρισαν τις ροές και τις κινήσεις μεταναστών και προσφύγων.

Why Migrant Detention Centers in Libya Won't Be Closed

Η έκθεση των ειδικών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στηρίχτηκε μεταξύ άλλων σε συνεντεύξεις από μετανάστες και πρόσφυγες αλλά και συλλογή στοιχείων και καταθέσεων μετά από έρευνες τριών χρόνων στη Λιβύη.

Επισημαίνουν έτσι πως μεταξύ άλλων εντόπισαν εύλογα στοιχεία που τους κάνουν να πιστεύουν πως διαπράχθηκαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά Λίβυων και αλλοδαπών μεταξύ των οποίων είναι φόνοι, εκβιασμοί, βασανιστήρια, παράνομη κράτηση, σκλαβιά, σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, «εξαφανίσεις», κ.α.

Βοήθεια της ΕΕ σε κυκλώματα διακινητών και βασανιστών…

O Μοχάμεντ Αουάτζαρ, επικεφαλής της ομάδας πραγματογνωμόνων που μετέβησαν στη Λιβύη και μελέτησαν τα στοιχεία, επισήμανε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη της Ελβετίας πως δυνάμεις της λιβυκής ακτοφυλακής που εκπαιδεύτηκαν και εξοπλίστηκαν από την ΕΕ «δούλεψαν σε στενό συντονισμό με τα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων στη Λιβύη». Κάνει λόγο για «εκτεταμένης κλίμακας εκμετάλλευση ευάλωτων μεταναστών» που πρόσφεραν «σημαντικά έσοδα» στα κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονταν.

«Δεν μπορείς να επαναπροωθείς ανθρώπους σε περιοχές ανασφαλείς και τα λιβυκά νερά ήταν επισφαλή για την επαναπροώθηση μεταναστών» ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου παρουσιάζοντας την έκθεση εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη της Ελβετίας.

Μπροστά σε αυτά τα στοιχεία, ο εκπρόσωπος της ΕΕ στις Βρυξέλλες,Πίτερ Στάνο, είπε σε δημοσιογράφους πως η ΕΕ δεν χρηματοδότησε τη λιβυκή ακτοφυλακή «ούτε άλλη οντότητα στη Λιβύη» και πως δήθεν η ευρωπαϊκή «βοήθεια» αφορούσε την «βελτίωση της αποδοτικότητας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα