ΑΘΗΝΑ
20:44
|
16.04.2024
Παραλύει η Γερμανία σε μία από τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων δεκαετιών στις μεταφορές. Τουλάχιστον 380.000 επιβάτες δεν θα εξυπηρετηθούν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ξεκίνησε στη Γερμανία μια ιστορικών διαστάσεων πανεθνική απεργία των εργαζομένων στους γερμανικούς σιδηροδρόμους και τα αεροδρόμια.

Σε μία από τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων δεκαετιών στην οποία κάλεσαν η συνδικαλιστική οργάνωση Ver.di και το συνδικάτο των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους EVG, οι εργαζόμενοι διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις που να μπορούν να απαντήσουν στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Οι γραμματείες των συνδικάτων προειδοποίησαν ότι οι σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς ήταν «θέμα επιβίωσης» για χιλιάδες εργαζόμενους, αλλά η διοίκηση της Deutsche Bahn, χαρακτήρισε τα αιτήματα και την απεργία που ψηφίστηκε από τους εργαζομένους ως «εντελώς υπερβολικά».

Η πανεθνική απεργία αποτελεί την πιο πρόσφατη δράση στις μαζικές διεκδικήσεις και συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις μεταφορές της Γερμανίας, οι οποίοι βρίσκονται σε απεργιακό αναβρασμό τους τελευταίους δύο μήνες.

Τη Δευτέρα εκτιμάται ότι περίπου 500.000 εργαζόμενοι σε σιδηροδρόμους, αεροδρόμια, αυτοκινητοδρόμους και λεωφορεία θα απεργήσουν, βυθίζοντας σε συγκοινωνιακό χάος μεγάλο μέρος της Γερμανίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (DB), δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα υπεραστικό δρομολόγιο, ενώ προβλήματα αναμένονται και σε πολλές περιφερειακές διαδρομές. Εκτός λειτουργίας θα μείνουν και τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης, του Αμβούργου, του Μονάχου και της Στουτγκάρδης.

Η μεγαλύτερη ένωση γερμανικών αεροδρομίων ADV προειδοποίησε ότι τουλάχιστον 380.000 επιβάτες δεν θα εξυπηρετηθούν, λόγω της απεργιακής κινητοποίησης. Επιπλέον, σε απεργία έχουν κληθεί οι εργαζόμενοι στα λιμάνια και στους αυτοκινητοδρόμους. Πολλά τούνελ θα παραμείνουν κλειστά.

Στο αεροδρόμιο του Μονάχου -όπου η Ver.di εξήγγειλε 48ωρη απεργία ήδη από την Κυριακή- ακυρώθηκαν όλες οι επιβατικές και μεταφορικές πτήσεις. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και τη Δευτέρα και εκτιμάται ότι οι κινητοποιήσεις θα επηρεάσουν συνολικά 1500 πτήσεις. Για διαφορετικούς λόγους, εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα της Lufthansa, στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης σημειώθηκαν ακυρώσεις και καθυστερήσεις σε πολλά δρομολόγια. Η βλάβη αποκαταστάθηκε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής.

Σε πολλούς αυτοκινητοδρόμους παρατηρείται επίσης ήδη συμφόρηση, καθώς σε 10 από τα 16 κρατίδια έχει εκτάκτως αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών για την Κυριακή, προκειμένου να μετριαστούν τα προβλήματα εφοδιασμού της αγοράς.

Η Γερμανία, η οποία εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για φυσικό αέριο πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον υψηλότερο πληθωρισμό καθώς προσπαθούσε να βρει νέες πηγές ενέργειας, με τους ρυθμούς πληθωρισμού να ξεπερνούν τον μέσο όρο της ευρωζώνης τους τελευταίους μήνες.

Οι γερμανικές τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο -αύξηση 9,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα- υποδεικνύοντας ότι δεν θα σταματήσουν οι επίμονες πιέσεις κόστους που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να τιθασεύσει με μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων.

Η προσαρμογή στον συνεχώς αυξανόμενο πληθωρισμό ήταν οδυνηρή για εκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς το κόστος για τα πάντα, από το βούτυρο μέχρι τα ενοίκια αυξάνεται μετά από χρόνια αρκετά σταθερών τιμών.

«Είναι θέμα επιβίωσης για πολλές χιλιάδες εργαζομένους να λάβουν σημαντική αύξηση μισθών», δήλωσε ο Φρανκ Βέρνεκε, επικεφαλής του εργατικού συνδικάτου Ver.di, στην Bild am Sonntag.

Το συνδικάτο Ver.di διαπραγματεύεται για λογαριασμό περίπου 2,5 εκατομμυρίων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων συγκοινωνιών και των αεροδρομίων. Το σωματείο σιδηροδρόμων και μεταφορών EVG διαπραγματεύεται για περίπου 230.000 υπαλλήλους στη σιδηροδρομική εταιρεία Deutsche Bahn και σε εταιρείες λεωφορείων.

Το Ver.di απαιτεί αύξηση μισθού 10,5%, δηλαδή μια αύξηση του εύρους των 500 ευρώ το μήνα, ενώ η EVG ζητά αύξηση 12% ή τουλάχιστον 650 ευρώ το μήνα.

Οι εργοδότες, όμως, προειδοποιούν ότι οι υψηλότεροι μισθοί για τους εργαζόμενους στις μεταφορές θα οδηγούσαν σε υψηλότερους ναύλους και φόρους για να καλύψουν τη διαφορά.

Πάντως τα γερμανικά συνδικάτα διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω, αλλά αντίθετα θα εντατικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις τους το επόμενο διάστημα, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Η πλευρά των εργοδοτών και συγκεκριμένα η Ένωση Γερμανικών Αεροδρομίων ΑDV φοβάται πάντως κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα «με βάση το γαλλικό μοντέλο», ενώ οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι, Deutsche Bahn, κατακρίνουν την παγγερμανική απεργία ως «παράλογη και περιττή».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα