ΑΘΗΝΑ
00:25
|
24.05.2024
Παρέμβαση στο υπουργείο Πολιτισμού, ενάντια στη νέα κυβερνητική πρόκληση με πρόσχημα την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκτακτη κινητοποίηση προγραμματίζουν τα καλλιτεχνικά σωματεία το πρωί της Δευτέρας, αντιδρώντας στην νέα κυβερνητική πρόκληση με πρόσχημα «την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης πρόβας στο θέαμα-ακρόαμα και την προστασία και στήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των απασχολούμενων στον πολιτισμό» και τις αντεργατικές διατάξεις που επιχειρεί να ενσωματώσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το υπουργείο Πολιτισμού σε νομοσχέδιο με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. 

«Να αποσυρθούν τώρα οι διατάξεις που ήρθαν “εν μια νυκτί” από την κυβέρνηση! Είναι τεράστια πρόκληση τόσο σαν περιεχόμενο, όσο και η προσπάθεια να περάσει στα μουλωχτά. Μετά το ΠΔ85 και τις μεγάλες κινητοποιήσεις, μέσα σε ένα Ν/Σ με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη, επιλέγει από την πίσω πόρτα να κάνει ένα δωράκι στους επιχειρηματίες, τα Ιδρύματα, τους «μεγάλους» του πολιτισμού» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην επικείμενη παρέμβαση στο Υπουργείο Πολιτισμού που έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 το πρωί της Δευτέρας. 

Η κυβέρνηση κάτω από τον τίτλο «καταπολέμηση της μαύρης εργασίας» στο χώρο των καλλιτεχνών :

▶️ Διαχωρίζει την εργασία της πρόβας από την εργασία της παράστασης δίνοντας το δικαίωμα η πρόβα να πληρώνεται με ατομικές συμβάσεις (όχι συλλογικές), όποιας μορφής θέλει ο εργοδότης (ωρομίσθιο, μπλοκάκι…). Δηλαδή για μια 2ωρη πρόβα παράδειγμα 5 ευρώ την ώρα…! Η πρόβα δεν αποτελεί παράπλευρη δραστηριότητα στα πλαίσια της δουλειάς του καλλιτέχνη αλλά είναι πολύωρη και κοπιαστική προετοιμασία για την παρουσίαση. Δεν δεχόμαστε με κανένα τρόπο τον διαχωρισμό της από την παρουσίαση και ούτε την επιβολή ειδικού καθεστώτος εργασίας.

▶️ Ο εργοδότης θα μπορεί να απολύει όποτε θέλει στη μέση των προβών χωρίς να δίνει το λόγο (αυτό καταργεί και τον ίδιο τον αστικό κώδικα). Δηλαδή ο εργοδότης μπορεί να καταγγείλει τη Σύμβαση ενός μουσικού, χωρίς να επικαλεστεί κανένα λόγο ακόμα και όταν ο μουσικός έχει υπογράψει Σύμβαση , έχει ολοκληρώσει τις πρόβες του και είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις εμφανίσεις.

▶️ Μέσα από την υποχρεωτική ψηφιακή κάρτα εργασίας, η δουλειά μας που όλοι γνωρίζουμε τις ειδικές της απαιτήσεις και προετοιμασία (καθημερινή μελέτη), θα καταγράφεται ως δίωρη, τρίωρη και θα αμείβεται με εξευτελιστικά ωρομίσθια. Ειδικά στο επάγγελμα μας που δεν έχει καθοριστεί ποιο είναι το πλήρες ωράριο.

«Αυτό είναι το ενδιαφέρον την κυβέρνησης, της εργοδοσίας για τους εργαζόμενους, να οδηγούμαστε όλοι στο ‘παμε και όπου βγει’, για τα δικά τους κέρδη. Αυτό σημαίνει “καταπολέμηση της μαύρης εργασίας”, να δίνονται τόσες πολλές διευκολύνσεις στους εργοδότες, ώστε να μην έχουν τίποτα να κρύψουν, όλα να είναι “νόμιμα” και “τακτικά”. Και βλέπουμε ότι σε αυτό είναι διαχρονικά χέρι χέρι κυβερνήσεις και εργοδοσία» καταγγέλλουν οι καλλιτέχνες. 

Την ίδια ώρα, επισημαίνουν πως η χρονική συγκυρία της εισαγωγής του ρυθμιστικού πλαισίου αποτελεί «δωράκι στην εργοδοσία, που σε μια σειρά χώρους πιέζεται ή είναι σε διαδικασία υπογραφής ΣΣΕ, όπως τα μαγαζιά εστίασης, η ΕΡΤ, η ΕΛΣ, αλλά και στα εμπορικά Θέατρα για τους Ηθοποιούς κ.α».

«Κόντρα στο “πάμε κι όπου βγει” ας πούμε ποτέ ξανά σε εγκληματικές πολιτικές που απαξιώνουν όχι μόνο την τέχνη, την εργασία μας, αλλά και την ίδια μας τη ζωή! Τώρα είναι ώρα όσοι κινητοποιούμαστε εδώ και μήνες να συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασισμένοι, με μαζικές διαδικασίες, όλους τους τρόπους και τις μορφές» καταλήγουν οι καλλιτέχνες. 

• Δυναμώνουμε όλα τα ανοιχτά μέτωπα για συμβάσεις σε όλους τους χώρους που έχει ξεκινήσει η διαδικασία! Πιέζουμε με κάθε τρόπο την εργοδοσία.

• Έκτακτη παρέμβαση καλλιτεχνικών σωματείων στο ΥΠΠΟΑ Δευτέρα 27/03, 11.00 , για να παρθούν πίσω οι απαράδεκτες διατάξεις.

• Συμμετοχή σε όποια άλλη παρέμβαση, κινητοποίηση, πρωτοβουλία σε συντονισμό με όλα τα καλλιτεχνικά σωματεία.

• Καλούμε σε συνέχεια των κινητοποιήσεων και σε απεργία ξανά και άμεσα, με σκοπό να αποσυρθούν τα απαράδεκτα αυτά μέτρα και την υπογραφή συμβάσεων.

• Να παρθούν όλα τα μετρά προστασίας, ειδικά στα μεγάλα φεστιβάλ και διοργανώσεις της θερινής σεζόν!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έκθεση φωτογραφίας «UN1QUE»: Η αστική ζωή της Αθήνας μέσα από τη ματιά της ομάδας METAPolis

Βρήκαν δεύτερο φορτίο 100 κιλών κοκαΐνης, μετά τα πακέτα των 210 κιλών στον Πειραιά

Βαλίτσες για Ραμάλα φτιάχνει ο Κασσελάκης, μετά την κόντρα με τον Ισραηλινό πρέσβη

Μάνδρα: Φωτιά σε αποθηκευτικό χώρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα