ΑΘΗΝΑ
17:10
|
18.04.2024
Είναι ο πρώτος μουσουλμάνος που εκλέγεται στην ηγεσία του συγκεκριμένου κόμματος και αύριο αναμένεται να αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού της Σκωτίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο 37χρονος Σκωτσέζος βουλευτής Χούμζα Γιούσαφ, που είναι πακιστανικής καταγωγής, εξελέγη με διαφορά περίπου τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων από την βασική αντίπαλό του, Κέιτ Φορμπς, νέος ηγέτης των Σκωτσέζων εθνικιστών του κόμματος  Scottish National Party (SNP) μετά το κενό που άφησε η σχετικά πρόσφατη παραίτηση της πρωθυπουργού Νίκολα Στάρτζον.

Ο Χούμζα Γιούσαφ, που είναι βουλευτής του σκωτσέζικου κοινοβουλίου από το 2016, είναι ο πρώτος μουσουλμάνος που εκλέγεται στην ηγεσία του συγκεκριμένου κόμματος.

Αναμένεται να αναλάβει εντός της εβδομάδας το αξίωμα του πρωθυπουργού της Σκωτίας.

Μιλώντας στο στάδιο Μάρεϊφιλντ του Εδιμβούργου, όπου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, ο Γιούσαφ δεσμεύτηκε να «ηγηθεί του SNP προς το συμφέρον όλων των μελών του κόμματος, όχι μόνο αυτών που με ψήφισαν» και «να οδηγήσει τη Σκωτία προς το συμφέρον όλων των πολιτών μας».

Στον πρώτο γύρο εσωκομματικών εκλογών ο Γιούσαφ είχε πάρει 48,2% έναντι 40,7% της Φορμπς και 11,1% της Ας Ρίγκαν. Ωστόσο, βάση του καταστατικού του κόμματος, και με το σύστημα της «εναλλακτικής ψήφου», οι ψήφοι των υποστηρικτών της  κατανεμήθηκαν στους άλλους δύο υποψηφίους.

«Είμαστε μια ομάδα και θα είμαστε η γενιά που θα φέρει ανεξαρτησία για τη Σκωτία» πρόσθεσε.

Το κοινοβούλιο της Σκωτίας, όπου το κόμμα SNP έχει την πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας μαζί με τους Πράσινους της Σκωτίας,  αναμένεται αύριο, Τρίτη, να δώσει το «πράσινο φως» για την πρωθυπουργοποίηση του Γιούσαφ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα θηριωδία του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο al Shifa της Γάζας

Νίσυρος: Σε αναστολή ο υπάλληλος του ΥΠΠΟ μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκου

Φθιώτιδα: Κατέρρευσε τμήμα οροφής σε σχολείο εν ώρα μαθήματος

Ανησυχητικές κινήσεις του Ισραήλ- Προετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στη Ράφα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα