ΑΘΗΝΑ
16:25
|
20.04.2024
Στα τέλη του 1990 δραστηριοποιήθηκε στον αγώνα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων μέσα από τα όργανα της ΠΕΕΠΠ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 92 ετών ο παλαίμαχος αγωνιστής του ΚΚΕ και συγγραφέας, Κώστας Τάτσης.

Το Μάη του 1944 είχε γίνει μέλος της ΕΠΟΝ, ενώ μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας συνελήφθη από την Αστυνομία και από τρομοκρατικό απόσπασμα.

Τον Ιούλιο του 1948 με τη διείσδυση της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ στο νομό Άρτας, κατατάχθηκε σε αυτόν με ομάδα 27 εθελοντών από το χωρίο του και τον ίδιο μήνα πήρε μέρος στη Μάχη του Μεγάλου Χωριού. Τον Αύγουστο τα Τμήματα στα οποία βρισκόταν έδωσαν μάχες για 22 μέρες με συνεχείς ελιγμούς τις νύχτες. Ακολούθησαν πολλές μάχες στη Ρούμελη και αργότερα στην Καρδίτσα, στο Καρπενήσι και στη διείσδυση της Άρτας το 1949. Κατά τη μάχη της γέφυρας Κοράκου, τραυματίστηκε και πέρασε για νοσηλεία σε κινητό νοσοκομείο.

Με τη διάλυση του κινητού νοσοκομείου συνδέθηκε με την 15η Μονάδα και στη συνέχεια βρέθηκε στο επίλεκτο απόσπασμα του ΔΣΕ (Φλωράκη-Μπελογιάννη-Παπαγεωργίου). Τον Οκτώβρη του 1949 πέρασε στην Αλβανία και τον ίδιο μήνα βρέθηκε στην Τασκένδη της ΕΣΣΔ.

Το 1950 οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Τα πρώτα χρόνια της παραμονής του στην πολιτική προσφυγιά, συνδύασε με επιτυχία την παραγωγική εργασία με τη μάθηση στο νυχτερινό δεκατάξιο σχολείο, αλλά και με τη δράση στα όργανα της ΕΠΟΝ. Σπούδασε Κοινωνιολογία σε τρίχρονη σχολή. Το 1963 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Τηλεπικοινωνιών Τασκένδης ως πτυχιούχος μηχανικός Ραδιο -Τηλεπικοινωνίας.

Τα χρόνια 1989-1990 εκλέγεται Πρώτος Γραμματέας της Κομματικής Επιτροπής Τασκένδης του ΚΚΕ και μέλος του Προεδρείου του Κεντρικού Συμβουλίου Συλλόγου Πολιτικών Προσφύγων που ζούσαν στην ΕΣΣΔ.

Με τον επαναπατρισμό του στην Ελλάδα, εργάστηκε ως καθηγητής στην ιδιωτική εκπαίδευση ενώ από τα τέλη του 1990 δραστηριοποιήθηκε στον αγώνα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων μέσα από τα όργανα της Πανελλήνιας Ένωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ).

Ο Τάτσης έγραψε τα βιβλία: «Ο Σοσιαλισμός που γνώρισα» και «Οδοιπορικό ενός Ανταρτοεπονίτη στο ΔΣΕ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ στο Μανχάταν

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα