ΑΘΗΝΑ
14:03
|
20.04.2024
Η χθεσινή λειτουργία της Κυριακής μπορεί να ήταν η τελευταία, καθώς το τελεσίγραφο που έχει δοθεί στους μοναχούς λήγει μεθαύριο Τετάρτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες πιστοί παρακολούθησαν, χθες Κυριακή, την Θεία Λειτουργία στην πλατεία κοντά στον Ιερό Ναό Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στη Λαύρα Κιέβου-Πετσέρσκ, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τύπου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η χθεσινή λειτουργία μπορεί να ήταν η τελευταία στη Λαύρα, αν η ουκρανική κυβέρνηση προχωρήσει με την έξωση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το τελεσίγραφο που έχει δοθεί στους μοναχούς για να την εγκαταλείψουν λήγει μεθαύριο Τετάρτη.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Ονούφριος, ζήτησε από όλους να προσευχηθούν για τους μοναχούς και τα μέλη της Εκκλησίας που εκδιώκονται από τη Μονή, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν στον χώρο και να προσεύχονται «για όλο τον κόσμο, για τον στρατό, τις αρχές και όλους εμάς».

Την ίδια ώρα, ο Μητροπολίτης Ζαπορίζια και Μελιτοπόλεως Λουκάς, ανακοίνωσε ότι από σήμερα θα ξεκινήσει απεργία πείνας για την υποστήριξη των μοναχών της Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ.

Σύμφωνα με τον ιεράρχη της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η απόφασή του δεν είναι τόσο η θέση ενός ιεράρχη ή ενός μοναχού, αλλά ενός απλού πιστού, που «αιμορραγεί η καρδιά του, κοιτάζοντας τι συμβαίνει στον ιερό τόπο στο Κίεβο».

Εντωμεταξύ συνεχίζεται και το κύμα υπεράσπισης των μοναχών της μονής της Λαύρας, με τον προκαθήμενο της Γεωργιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπο Ηλία Β’, να στέλνει επιστολή στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο στην οποία δηλώνει την ανησυχία του γύρω από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρίσκεται η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και του ζητά να συμβάλει στη μείωση της έντασης.

Στο πλευρό των υπερασπιστών της Μονής Λαύρας τοποθετήθηκαν και οι επίσκοποι και ηγούμενοι της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Όπως σημειώνεται σε δήλωσή τους, ένα χτύπημα στη Λαύρα Κιέβου – Πετσέρσκ που ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα από τους πρώτους ασκητές του παλαιού ρωσικού μοναχισμού , θα είναι ένα πλήγμα για το πολυπληθέστερο δόγμα της Ουκρανίας, «ένα πλήγμα για τον Ορθόδοξο Ουκρανικό λαό και ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία, ένα πλήγμα στο ζωντανό σώμα του Χριστού».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Αύριο Κυριακή η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα