Συνεχίζονται οι μαζικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία, καθώς τα συνδικάτα ανακοίνωσαν πανεθνική απεργία για σήμερα Τρίτη 28 Μαρτίου, με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να κατακλύζουν τους δρόμους του Παρισιού και άλλων μεγάλων γαλλικών πόλεων.
Ήδη από νωρίς το βράδυ εκπρόσωποι των σωματείων έχουν αποκλείσει κεντρικούς δρόμους και τις εισόδους εργοστασίων και επιχειρήσεων, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη γενική απεργία.
Οι Γάλλοι, εξοργισμένοι όχι μόνο με την προοπτική να δουλέψουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά και με τον τρόπο που το επέβαλε ο Μακρόν παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση, έχουν παραλύσει την χώρα σχεδόν για δύο μήνες, με τις κινητοποιήσεις να κορυφώνονται έπειτα από την εφαρμογή του συνταγματικού νόμου 49.3 από τον Γάλλο πρόεδρο.
Αλλά η απογοήτευση του κοινού έχει εξελιχθεί σε ευρύτερο αίσθημα αντίδρασης εναντίον της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν και της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν. Μάχες δίνονται καθημερινά με τις αστυνομικές δυνάμεις, τις οποίες οι διαδηλωτές καταγγέλλουν για υπέρμετρη χρήση βίας, ενώ δεν λείπουν οι τραυματισμοί διαδηλωτών από χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνων.
Την προηγούμενη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης γενικής απεργίας, σημειώθηκαν οι πιο βίαιες συγκρούσεις μέχρι τώρα μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας καθώς οι εντάσεις ξέσπασαν σε μάχες στους δρόμους του Παρισιού και σε άλλες πόλεις. Μάλιστα, μια ομάδα διαδηλωτών έβαλε φωτιά στην πόρτα του δημαρχείου της Μπορντό, κατά τη διάρκεια ολονύχτιων συγκρούσεων με την αστυνομία.
«Ο θυμός και η αγανάκτηση», λέει ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο προκάτοχος του Μακρόν, «είναι σε επίπεδο που σπάνια έχω δει».
Επίσης, η επίσημη επίσκεψη του βασιλιά της Βρετανίας Κάρολου Γ’ στη Γαλλία, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει την Κυριακή, αναβλήθηκε λόγω των ταραχών. Η επίσκεψη του Καρόλου στη Γαλλία θα συνέπιπτε με τον νέο γύρο απεργιών και διαδηλώσεων της Τρίτης και ο Μακρόν δήλωσε ότι η βασιλική επίσκεψη πιθανότατα θα αποτελούσε στόχο των διαδηλωτών, κάτι που θα δημιουργούσε μια «απεχθή κατάσταση».
Ενθαρρυμένο από αυτή τη νίκη, το γαλλικό κίνημα οργανώνεται όλο και περισσότερο, ενώ φαίνεται πως η νεολαία συρρέει στις γραμμές του. Μέλη των σωματείων και φοιτητές ζητάνε αλληλεγγύη για τους απεργούς εργαζόμενους, με κουτιά οικονομικής ενίσχυσης να περνάνε από χέρι σε χέρι σε όλες τις διαδηλώσεις, ακόμα και σε περαστικούς στο δρόμο.
Η εμπλοκή της νεολαίας είναι μια ανησυχητική εξέλιξη για τον Μακρόν, επειδή υποδηλώνει ότι οι διαμαρτυρίες εξελίσσονται και διευρύνονται από τις ανησυχίες για το χώρο εργασίας και τη συνταξιοδότηση σε μια πιο γενικευμένη δυσφορία με τον πρόεδρο και τη διακυβέρνησή του.
Τα συνδικάτα ζήτησαν από τον Μακρόν να αποσύρει ή να σταματήσει το νομοσχέδιο -το οποίο έχει εγκριθεί αλλά δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, εν αναμονή της αναθεώρησης από το Συνταγματικό Συμβούλιο- για να ηρεμήσουν τα πράγματα, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος δεν φαίνεται προς το παρόν διατεθειμένος να προβεί σε μια τέτοια πράξη η οποία θα πλήξει κατά πολύ το κύρος του στους ψηφοφόρους του και θα φανεί ως πολιτική οπισθοχώρηση.
Την Κυριακή, η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ήθελε να «κατευνάσει τη χώρα» και «να επιταχύνει τις απαντήσεις στις προσδοκίες των Γάλλων».
Οι συνεχόμενες απεργίες έχουν παραλύσει την χώρα, με τους κλάδους των μέσων μαζικής μεταφοράς και των απορριμματοφόρων να έχουν προκαλέσει τις μεγαλύτερες δυσκολίες για την καθημερινή μετακίνηση αλλά και για τα βουνά με σκουπίδια που έχουν συσσωρευτεί τόσο στην πόλη του Παρισιού όσο και σε άλλες πόλεις, με τα σωματεία να είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.
Πολλές άλλες δράσεις προγραμματίζονται στους τομείς της ενέργειας, της εκπαίδευσης και των σιδηροδρόμων.
Στο 28% η δημοτικότητα Μακρόν
Υποχώρηση της δημοτικότητας του Εμανουέλ Μακρόν στο 28%, δηλαδή μικρότερη κατά 6 μονάδες το Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας BVA που διενεργήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό RTL. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει φτάσει ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε αυτό το βαρόμετρο από τον Νοέμβριο του 2018, δηλαδή στην αρχή της κρίσης των κίτρινων γιλέκων.
Το ίδιο ισχύει και για την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, για την οποία επίσης μόνο το 28% δηλώνει ότι έχει καλή γνώμη. Είναι το χειρότερο αποτέλεσμά της από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία, το Μάιο του 2022.
Τέλος η δημοσκόπηση δείχνει ελαφρά πτώση της αντίθεσης στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με το 57% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι αυτή η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να εφαρμοστεί, σε σύγκριση με 61% στις αρχές Μαρτίου.