ΑΘΗΝΑ
00:44
|
02.05.2024
Συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις με διαδηλωτές να πυρπολούν την πόρτα του δημαρχείου της Μπορντό και να συγκρούονται με την αστυνομία κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις στη Γαλλία, που πλέον έχουν λάβει εξεγερτική διάσταση, με χιλιάδες Γάλλους να βρίσκονται στους δρόμους για πάνω από δέκα ημέρες συνεχόμενων απεργιών που έχουν παραλύσει όλη τη Γαλλία.

Η νομοθεσία για τις συντάξεις την οποία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πέρασε χωρίς τη ψηφοφορία της Εθνοσυνέλευσης, επικαλούμενος το άρθρο 49:3 του γαλλικού συντάγματος, έμελλε να γίνει η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε έναν ήδη εξοργισμένο γαλλικό λαό με τις μακροχρόνιες συντηρητικές πολιτικές του κυβερνώντος κόμματος. Τα συνδικάτα του Παρισιού κάνουν λόγο για πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτών να λαμβάνουν μέρος στη χθεσινή απεργία και να κατακλύζουν τους δρόμους της πόλης του Φωτός, ενώ τεράστιο ήταν το πλήθος κόσμου που συμμετείχε στις διαδηλώσεις σε όλες τις κεντρικές πόλεις της χώρας.

Στο Παρίσι, το CGT υπολογίζει ότι συμμετείχαν στη διαδήλωση 800.000 άνθρωποι, άλλες εκτιμήσεις, όμως, κάνουν λόγο για μεγαλύτερο αριθμό διαδηλωτών.

Στην πρωτεύουσα, η επίσημη διαδήλωση, που στελεχώθηκε από ένα μεγάλο τμήμα της γαλλικής κοινωνίας – νέοι, ηλικιωμένοι, εργαζόμενοι, άνεργοι – ξεκίνησε από την Πλατεία της Βαστίλλης νωρίς το απόγευμα και κατευθύνθηκε προς την Πλατεία Όπερας κατά μήκος της Γκραντ Μπουλεβάρ, ο κύριος δρόμος μέσω του βόρειου τμήματος του κεντρικού Παρισιού.

Ταραχές ξέσπασαν στην κεφαλή της διαδήλωσης, όπου μέλη του κινήματος «Μαύρο Μπλοκ» έσπασαν τα τζάμια ενός μικρού σουπερμάρκετ και εισέβαλαν σε ένα φαστ-φουντ της αλυσίδας McDonald’s.

Στο εξεγερσιακό κλίμα που επικρατεί στη Γαλλία δεν λείπουν τα επεισόδια, με τη γαλλική αστυνομία και τις δυνάμεις καταστολής να επιδίδονται σε σκληρές επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών, πετώντας δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ξυλοκοπώντας ανελέητα τους απεργούς και συλλαμβάνοντας δεκάδες ανθρώπους σε όλη την χώρα.

Οι μεγαλύτερες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην Place de l’Opéra και αργότερα στην Place de la Bastille, όπου η αστυνομία επιχείρησε να τους διαλύσει με δακρυγόνα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στη νοτιοδυτική πόλη του Μπορντό, πυρπολήθηκε η εξώπορτα του δημαρχείου, ενώ στο Παρίσι αστυνομία και ομάδες διαδηλωτών συγκρούστηκαν μέχρι αργά το βράδυ.

Στην πόλη της Ρουέν, μια γυναίκα φέρεται να έπεσε μέρος του χεριού της από μια χειροβομβίδα δακρυγόνου κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης όπου συγκεντρώθηκαν μεταξύ 14.800 και 23.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας και των συνδικάτων. Υπήρξαν μεγάλες διαδηλώσεις στη Μασσαλία, στη Λυών, στη Μπεζανσόν, στη Ρεν και στην Αρλ, καθώς και σε άλλες πόλεις και πόλεις της Γαλλίας.

Πολλοί διαδηλωτές κατηγόρησαν τον πρόεδρο ότι επέδειξε «περιφρόνηση και αλαζονεία» για όσους αντιτίθενται στις αλλαγές, οι οποίες αποτέλεσαν τον βασικό λίθο της εκστρατείας για την επανεκλογή του πέρυσι.

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανίν, δήλωσε ότι η πλειονότητα των 103 ατόμων που συνελήφθησαν στο Παρίσι την Πέμπτη ήταν «κυρίως νέοι» και ήταν γνωστά μέλη των «υπεραριστερών» ομάδων. Οι αρχές ανέφεραν ότι περισσότεροι από 120 αστυνομικοί και χωροφύλακες τραυματίστηκαν. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τον αριθμό των διαδηλωτών που τραυματίστηκαν.

Ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν κάλεσε τον Μακρόν να αποσύρει τον νόμο. Είπε ότι δεν συμφωνεί με τη βία, αλλά πρόσθεσε: «Πρέπει να διπλασιάσουμε τις διαμαρτυρίες και τους αποκλεισμούς μας. Στη Γαλλία υπάρχει μια αίσθηση ολίσθησης προς τον αυταρχισμό. Πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να λένε ότι πάει πολύ μακριά τώρα».

Οι εκτεταμένες απεργίες και οι βιομηχανικές ενέργειες οδήγησαν σε μεγάλη διακοπή των μεταφορών στους δρόμους και ακυρώσεις πτήσεων.

Τα σχολεία έκλεισαν και τα κολέγια αποκλείστηκαν σε όλη τη Γαλλία, όπως στο Παρίσι, τη Ρουέν, τη Μασσαλία και την Τουλούζη. Οι διαδηλωτές απέκλεισαν την είσοδο σε μια αποθήκη βενζίνης στο Bouches-du-Rhône.

Παρά τις εκτεταμένες αναταραχές και τις μαζικές διαδηλώσεις, στην 30λεπτη τηλεοπτική του συνέντευξη την Τετάρτη, ο Μακρόν απέκλεισε τη διάλυση του κοινοβουλίου, τον ανασχηματισμό της κεντρώου κυβέρνησής του και την παραίτηση της πρωθυπουργού του, Ελίζαμπεθ Μπορν, όπως ζήτησε η αντιπολίτευση. Είπε ότι η μόνη του λύπη ήταν «που δεν κατάφερα να πείσω τους ανθρώπους για την αναγκαιότητα αυτής της μεταρρύθμισης».

Η Βαλερί Ραμπό, πρόεδρος της Ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Εθνοσυνέλευση, κάλεσε τον Μακρόν να διατάξει μια τελική συζήτηση στο κοινοβούλιο πριν από την ψήφιση του νόμου για τις συντάξεις.

Απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί και για τη σημερινή ημέρα στη Γαλλία, με τα συνδικάτα και τις οργανώσεις να καλούν τον κόσμο σε διαδηλώσεις στις κεντρικές πλατείες όλης της χώρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα