ΑΘΗΝΑ
06:17
|
02.05.2024
Η πρώτη συνάντηση αντιπροσωπειών κυβέρνησης και δύο εκ των μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τις 19.30.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά τις 7.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης που αντιδρούν σφόδρα στο πολύκροτο νομοσχέδιο δικαστικών «μεταρρυθμίσεων».

Η πρώτη συνάντηση αντιπροσωπειών της κυβέρνησης και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης θα γίνει μετά τις 19.30 στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ισραηλινού Προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ, στις 7.30 το απόγευμα αναμένονται αντιπροσωπείες από το κόμμα «Γες Ατίντ» του πρώην πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών Γιαίρ Λαπίντ, από το κόμμα «Εθνικής Ενότητας» του πρώην υπουργού Μπένι Γκαντς καθώς και από κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Αντιπροσωπείες άλλων μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων το ισλαμιστικό κόμμα Ρά’αμ» (που συμμετείχε στην προηγούμενη οκτακομματική κυβέρνηση των Ναφτάλι Μπένετ και Γιαίρ Λαπίντ) αναμένεται να συναντηθούν με τον Ισαάκ Χέρτζογκ πριν το τέλος αυτής της βδομάδας.

Γιατί απαγορεύτηκαν… διά νόμου τα κουλουράκια

Στο φόντο των σφοδρών αντιθέσεων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο Ισραήλ με αφορμή (αλλά όχι μοναδική αιτία) το νομοσχέδιο δικαστικών μεταρρυθμίσεων ψηφίστηκαν σήμερα στην Κνέσετ (ισραηλινή βουλή) σειρά άλλων νομοσχεδίων εξίσου σημαντικών.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο στις αμερικανικές διωκτικές αρχές να έχουν πρόσβαση στα βιομετρικά δεδομένα (δακτυλικά αποτυπώματα κ.α.) που διαθέτουν ισραηλινές βάσεις δεδομένων.

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για συμμετοχή του Ισραήλ στο πρόγραμμα βίζας των ΗΠΑ γνωστό ως «US Visa Waiver».

U.S. Visa Waiver Program Filing Service by Universal Weather and Aviation

Ψηφίστηκε επίσης νομοσχέδιο που θα διευρύνει περαιτέρω τις εξουσίες της αστυνομίας για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου όπλων καθώς θα δίνει στους αστυνομικούς τη δυνατότητα να κάνουν έρευνες δίχως καν δικαστικό ένταλμα.  Αυξάνει επίσης την διάρκεια ποινής για όσους κάνουν λαθρεμπόριο όπλων σε έως 10 χρόνια κάθειρξη.

Αίσθηση επίσης προκάλεσε το νομοσχέδιο που προώθησαν ακροδεξιοί Ορθόδοξοι Εβραίοι βουλευτές του κόμματος «Ενωμένη Τορά-Ιουδαϊσμός» που απαγορεύει σε επισκέπτες ασθενών σε νοσοκομεία του Ισραήλ να μεταφέρουν προϊόντα ζύμης με μαγιά (π.χ. ψωμί, κουλουράκια και άλλα τρόφιμα γνωστά ως Hametz, που περιέχουν διογκωτικά και τα οποία απαγορεύονται την εβραϊκή γιορτή του Πάσχα).

Δεν πέρασε ωστόσο η απαίτηση των θρησκόληπτων βουλευτών να επιβληθεί και η διενέργεια ελέγχου στους επισκέπτες των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας ώστε να εξακριβωθεί εάν έχουν πάνω τους «ύποπτα» εδέσματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα