ΑΘΗΝΑ
10:33
|
04.05.2024
Ο επί δεκαετίες ηγέτης του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς κατηγορεί την ΕΕ πως εγκατέλειψε τη χώρα του στις διαθέσεις της Ρωσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παράπονα για τη στάση της ΕΕ σε ό,τι αφορά την αύξηση της ρωσικής γεωπολιτικής επιρροής στα Δυτικά Βαλκάνια έκανε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξής του προς το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων, ΑΡ, ο επί δεκαετίες ηγέτης του Μαυροβουνίου που εναλλάσσεται ανά διαστήματα στα αξιώματα του πρωθυπουργού και Προέδρου, Μίλο Τζουκάνοβιτς.

Ο 61χρονος πολιτικός υποστήριξε πως η ΕΕ πέρασε την τελευταία 10ετία δίχως να γνωρίζει τι θέλει να κάνει στα Δυτικά Βαλκάνια «σε αντίθεση με τη Ρωσία που ήξερε» είπε ο απερχόμενος Πρόεδρος λίγες μέρες πριν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή, 2 Απριλίου, και λίγους μήνες πριν τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 11ης Ιουνίου.

«Η Ρωσία απλώς έκανε περίπατο στον ανοικτό χώρο που άφησε η Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε ο Τζουκάνοβιτς που δεν έχει εξασφαλίσει μία νέα επανεκλογή μολονότι ήταν ο υποψήφιος που πήρε τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο εκλογικό γύρο της 19ης Μαρτίου.

Ανέφερε επίσης πως το Μαυροβούνιο (που είναι ένα από τα νέα μέλη του ΝΑΤΟ) και η ευρύτερη περιοχή έχει μετατραπεί σε «πλατφόρμα αντι-ευρωενωσιακών πολιτικών ακριβώς »λόγω της παραμέλησής της» από τις Βρυξέλλες. Ισχυρίστηκε επίσης πως ο ίδιος εκπροσωπεί μία επιλογή «που είναι υπέρ των πολιτικών της ΕΕ» και αντίκειται στον «βάρβαρο λαϊκισμό της σημερινής κυβέρνησης συνασπισμού» που εξελέγη το 2020 και απαρτίζεται κυρίως από κόμματα που ενθαρρύνουν τις στενότερες σχέσεις με τη γειτονική Σερβία και την Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο Τζουκάνοβιτς στον δεύτερο γύρο της 2ας Απριλίου αντιμετωπίζει τον 36χρονο πρώην υπουργό Οικονομίας, Τζάκοβ Μιλάτοβιτς που έχει αρκετές πιθανότητες εκλογής καθώς στηρίζεται από αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Milatović podnosi kandidaturu sa 22,288 potpisa skupljenih za četiri dana!  - A Plus Me

Μια ζωή σε θέσεις εξουσίας…

Ο Μίλο Τζουκάνοβιτς πρωτοέγινε πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου όταν ήταν μέλος της πρώην Γιουγκοσλαβίας, από το 1991 ως το 1998 (1991-1993, 1993-1996 & 1996-1998). Το ίδιο αξίωμα υπηρέτησε επίσης από το 2003 ως το 2006, από το 2008 ως το 2010 και από το 2012.

Τον Απρίλιο του 2018 κέρδισε τις προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο παίρνοντας ποσοστό 53,9% έναντι 33,4% που πήρε ο συνυποψήφιός του Μλάντεν Μπουγιάνοβιτς. Ορκίστηκε πρόεδρος στις 20 Μαΐου 2018.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρώτη αποστολή ναυσιπλοΐας μεγάλων αποστάσεων από το Ιρανικό Ναυτικό

Σάμος: Δολοφονία 70χρονου από την κόρη του

Απάντησε ο Γεωργιανός πρωθυπουργός στις κατηγορίες του Σαρλ Μισέλ της Ε.Ε.

Γιατί η πτώση του Τσάσοφ Γιαρ είναι καμπή στο Ρωσοουκρανικό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα