ΑΘΗΝΑ
03:56
|
19.04.2024
Στόχος του δικτύου επίδοξων τρομοκρατών με καθοδηγητή από το εξωτερικό ήταν, μεταξύ άλλων, το εβραϊκό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε πως εξάρθρωσε δίκτυο Πακιστανών που σχεδίαζαν να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις μεταξύ άλλων στο γνωστό εβραϊκό εστιατόριο Gostijo που βρίσκεται στην οδό Αισώπου στο κέντρο της Αθήνας μιας που λειτουργούσε παράλληλα και ως συναγωγή.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται το δίκτυο είχε στρατολογήσει δύο άνδρες ηλικίας 27 και 29 ετών που ζούσαν από το 2018 στην Ελλάδα με σκοπό να εξαπολύσουν σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων προκαλώντας θύματα μεταξύ πολιτών με την υπόσχεση πως θα έπαιρναν για κάθε θύμα 15.000 ευρώ.

Οι πληροφορίες στην ΕΥΠ έφθασαν στις αρχές του χρόνου οπότε εντοπίστηκαν και τέθηκαν υπό παρακολούθηση οι δύο Πακιστανοί που εργάζονταν σε Αττική και περίχωρα ώσπου συνελήφθησαν στα μέσα Φεβρουαρίου επειδή βρίσκονταν παράνομα στην Ελλάδα.

Σε κινητά τηλέφωνα που ήταν υπό την κατοχή τους βρέθηκαν επικοινωνίες με τον αρχηγό του δικτύου αλλά και φωτογραφίες και βίντεο που έδειξαν πως είχαν κάνει κατόπτευση του εστιατορίου επί της οδού Αισώπου αναμένοντας τις τελικές οδηγίες πριν την εξαπόλυση χτυπήματος.

Η αποκάλυψη της υπόθεσης, παρά την επισήμανση της ΕΛ.ΑΣ πως οι έρευνες συνεχίζονται «συμπτωματικά», συνέπεσε με την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προκηρύξει εκλογές στις 21 Μαΐου.

Τι λέει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ αναφέρει τα γεγονότα επισημαίνοντας πως εξάρθρωσε «δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε επιθέσεις κατά «προσεκτικά επιλεγμένων στόχων» στην Ελλάδα. Τονίζει δε πως οι έρευνες παραμένουν σε εξέλιξη, μολονότι η αποκάλυψη της υπόθεσης διακυβεύει εύλογα την εξέλιξη σχετικής έρευνας.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,

είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,

είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,

σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα