ΑΘΗΝΑ
10:53
|
18.05.2024
Σε ορισμένες περιοχές, τα περισσότερα σπίτια ήταν εντελώς θαμμένα από τη γη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια τεράστια κατολίσθηση σάρωσε μια κοινότητα των Άνδεων στον κεντρικό Ισημερινό, θάβοντας δεκάδες σπίτια και σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά ανθρώπους, ενώ οι διασώστες προσπαθούν νε αγωνία να αναζητήσουν τους επιζώντες, δήλωσαν οι αρχές τη Δευτέρα.

Νωρίτερα την ημέρα, οι αξιωματούχοι είχαν αναφέρει 16 θανάτους, αλλά ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο ανέφερε τον επιβεβαιωμένο απολογισμό σε επτά καθώς έφτασε τη Δευτέρα το βράδυ στο σημείο της καταστροφής στο Αλαουσί ,περίπου 137 μίλια νότια της πρωτεύουσας Κίτο. Οι αξιωματούχοι αύξησαν επίσης τον αριθμό των ανθρώπων που δηλώθηκαν ως αγνοούμενοι σε 62.

Η δήλωσή της στο Twitter ανέβασε τον αριθμό των αγνοουμένων σε 46, από επτά στην προηγούμενη έκθεσή της. Συνολικά, επλήγησαν 500 άνθρωποι και 163 σπίτια, ανέφερε η υπηρεσία.

«Έπρεπε να γίνουμε μάρτυρες μιας τρομερής τραγωδίας», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Ντάριο Ερέρα. «Το πρώτο πράγμα είναι να φροντίζουμε και να απομακρύνουμε τους ανθρώπους από τα σπίτια».

Κάτοικοι της περιοχής είπαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι άκουσαν δονήσεις στο βουνό πριν από την κατολίσθηση, η οποία εκτιμάται ότι ήταν περίπου 150 μέτρα πλάτος και σχεδόν μισό μίλι (700 μέτρα) μήκος. Παρέσυρε δέντρα, σπίτια και άλλα κτίρια. Περισσότερα από πενήντα σπίτια θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπης και συντριμμιών.

Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν επιζώντες στα ερείπια, με τη βοήθεια σκύλων. Σε ορισμένες περιοχές, τα περισσότερα σπίτια ήταν εντελώς θαμμένα από τη γη.

Ένα στάδιο θάφτηκε ολοσχερώς μετά την κατολίσθηση, ενώ ένας άλλος χώρος που χρησιμοποιήθηκε για αθλητικές και μουσικές εκδηλώσεις κατέρρευσε.

Οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν καταστρέψει δρόμους, γέφυρες και άλλες υποδομές σε ολόκληρο τον Ισημερινό. Ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο κήρυξε νωρίτερα αυτό το μήνα κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 14 επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τον ισχυρό σεισμό.

Ο Λάσο θρήνησε για την τραγωδία και υποσχέθηκε στους ανθρώπους στην πόλη ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε» στην προσπάθεια αναζήτησης των αγνοούμενων όταν σταματήσει η έντονη βροχόπτωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέες πλημμύρες προκαλούν χάος στο Αφγανιστάν: Νεκροί και καταστροφές

Μέξικο: Νεκρός υποψήφιος δήμαρχος και άλλοι 5 σε προεκλογική εκδήλωση

Υεμένη: Κατάρριψη αμερικανικού MQ-9 Reaper από τους Χούθι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα