ΑΘΗΝΑ
07:51
|
26.04.2024
Αναμένεται να ακουστούν γνωστά, υποκριτικά κελεύσματα των ΗΠΑ για «δημοκρατία» την οποία κόβουν και ράβουν με γνώμονα τα συμφέροντά τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ελάχιστες προσδοκίες και υπό τις ρωσο-σινικές αποδοκιμασίες ξεκινά απόψε μέσω τηλεδιάσκεψης η δεύτερη διεθνής σύνοδος των ΗΠΑ για την Δημοκρατία («Summit for Democracy 2023») με πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν και συνδιοργανωτές την Κόστα Ρίκα, την Ολλανδία, τη Ζάμπια και την Νότια Κορέα με στόχο την «προώθηση».

Στο πλαίσιο της συνόδου αναμένεται να ακουστούν γνωστά, υποκριτικά κελεύσματα των ΗΠΑ για «δημοκρατία» την οποία χρησιμοποιούν συχνά ως πρόσχημα για τη μεθόδευση της προώθησης των γεωπολιτικών, οικονομικών, ενεργειακών και άλλων συμφερόντων τους σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού με μοχλούς «δάνεια» και «οικονομική βοήθεια» που την ξαναπαίρνουν πίσω στο δεκαπλάσιο.

Στη διήμερη τηλεδιάσκεψη για την «δημοκρατία» αναμένεται να συμμετάσχουν δεκάδες ηγέτες από τις 121 χώρες που έχουν προσκληθεί και οι οποίες είναι τουλάχιστον οκτώ περισσότερες από την πρώτη διάσκεψη για τη δημοκρατία που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021.  Έτσι, για πρώτη φορά στάλθηκαν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσκλήσεις στις κυβερνήσεις χωρών όπως είναι η Βοσνία_Ερζεγοβίνη, η Ονδούρα, η Γκάμπια, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Μοζαμβίκη, η Τανζανία.

Εκτός νυμφώνος, Τουρκία, Ουγγαρία, Αίγυπτος, κ.α.

Οι «ηχηρές» απουσίες δεν αφορούν μόνο τη Ρωσία και την Κίνα που για μία ακόμη φορά δεν προσκλήθηκαν αλλά και «δύσκολους» συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ με πρώτες την Τουρκία, την Ουγγαρία, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τη Σιγκαπούρη, το Μπαγκλαντές κ.α.

Χαρακτηριστικό της υποκρισίας της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι το γεγονός πως απέστειλε πρόσκληση π.χ. στο Πακιστάν, μολονότι η παρούσα κυβέρνηση έχει κλιμακώσει το άγριο κυνηγητό του πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν και ηγετών της αντιπολίτευσης αλλά αυτό προτίμησε να απόσχει για να μην προκαλέσει επιπτώσεις στις σχέσεις του με την Κίνα.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση Μπάιντεν προτίθεται να μην κάνει μόνον κηρύγματα περί δικαιωμάτων, ελευθεριών και δημοκρατίας αλλά και να μοιράσει περίπου 690 εκατ. δολάρια σε προγράμματα «υποστήριξης της δημοκρατίας».

Την Πέμπτη έχουν προγραμματιστεί μέσω τηλεδιάσκεψης τέσσερα υβριδικά «τραπέζια διαλόγου» από τους συνδιοργανωτές. Η Κόστα Ρίκα έχει αναλάβει συζήτηση για το ρόλο της νεολαίας πάνω στα δημοκρατικά συστήματα, η Ολλανδία συζήτηση για την ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η Νότια Κορέα για τη διαφθορά και τη δημοκρατία και η Ζάμπια θα πραγματοποιήσει συζήτηση πάνω στη διεξαγωγή «ελεύθερων και δίκαιων» εκλογών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα