ΑΘΗΝΑ
20:52
|
26.04.2024
Η Ουγγαρία καθυστερεί την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ λόγω των παραπόνων για την κριτική που ασκεί η Στοκχόλμη στις πολιτικές του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουγγαρία καθυστερεί την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ λόγω των παραπόνων για την κριτική που ασκεί η Στοκχόλμη στις πολιτικές του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε την Τετάρτη ο ουγγρικός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η γεφύρωση του χάσματος θα απαιτήσει προσπάθεια και από τις δύο πλευρές, δήλωσε ο εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς.

Η Σουηδία και η γειτονική της Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ πέρυσι μετά την ένοπλη σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία. Όμως η διαδικασία ανακόπηκε από την Ουγγαρία και την Τουρκία.

Έπειτα από αρκετούς μήνες καθυστέρησης από το κυβερνών κόμμα Fidesz του Όρμπαν, το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε τη Δευτέρα ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στη Φινλανδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά το σουηδικό νομοσχέδιο εξακολουθεί να είναι σε αδιέξοδο.

«Στην περίπτωση της Σουηδίας, υπάρχουν πολλά παράπονα που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν επικυρωθεί η αποδοχή της χώρας», είπε ο Κόβατς στο ιστολόγιό του.

Οι Σουηδοί εκπρόσωποι «ήταν επανειλημμένα πρόθυμοι να χτυπήσουν την Ουγγαρία με διπλωματικά μέσα, χρησιμοποιώντας την πολιτική τους επιρροή για να βλάψουν τα ουγγρικά συμφέροντα», είπε, αναφερόμενος στη σουηδική κριτική για τη διάβρωση του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση του Όρμπαν τα τελευταία 13 χρόνια. Ο Όρμπαν αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς.

Είπε ότι η Στοκχόλμη είχε υιοθετήσει «εχθρική στάση» για τη Βουδαπέστη εδώ και χρόνια.

«Η προσθήκη των δεινών και των παραπόνων της Άγκυρας στο μείγμα δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών, τουλάχιστον όχι έως ότου οι Σουηδοί αρχίσουν να αλλάζουν την πολιτική τους και να βοηθήσουν αυτές τις παρατεταμένες πληγές να επουλωθούν», είπε ο Κόβατς.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα αρχίσει επίσης να επικυρώνει την ένταξη της Φινλανδίας. Όμως, δεν ενέκρινε την αποδοχή της Σουηδίας, κατηγορώντας την ότι φιλοξενεί Κούρδους μαχητές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα