ΑΘΗΝΑ
06:47
|
19.04.2024
Βαθαίνουν οι οικονομικοί και πολιτικοί δεσμοί του παραδοσιακού συμμάχου των ΗΠΑ με το Πεκίνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ ενέκρινε το Μνημόνιο Κατανόησης που παρέχει στο Βασίλειο το καθεστώς του εταίρου στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, κάνοντας ένα βήμα προς την πλήρη ένταξή της στον Οργανισμό, ανέφερε, χθες Τρίτη το επίσημο πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας (SPA).

Στον ευρασιατικό οργανισμό ασφάλειας και άμυνας, όπου συμμετέχουν η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, το Πακιστάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεικστάν, αναμένεται το επόμενο διάστημα να προσχωρήσει και το Ιράν.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που επικύρωσε το Μνημόνιο, ο βασιλιάς Σαλμάν, ενέκρινε επίσης την έναρξη συνεργασίας σε τομείς τεχνικής και επαγγελματικής κατάρτισης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Κίνας που έρχονται όλο και πιο κοντά γεννώντας ανησυχίες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπενθυμίζεται ότι Σαουδική Αραβία και Κίνα υπέγραψαν τον Δεκέμβριο συμφωνίες ύψους 30 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της «ιστορικής» επίσκεψης του προέδρου Σι Τζιπινγκ, ενώ πρόσφατα η Σαουδαραβική κρατική εταιρεία Aramco απέκτησε το 10% στη Rongsheng Petrochemicals, το μεγαλύτερο από τα διυλιστήρια πετρελαίου της Κίνας.

Πέρα από την οικονομική, η πολιτική προσέγγιση Κίνας-Σαουδικής Αραβίας είχε ως αποτέλεσμα και την επίτευξη της ιστορικής συμφωνίας του Ριάντ με την Τεχεράνη στις αρχές του μήνα για την εξομάλυνση της σχέσης των δύο χωρών, για την οποία ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ευχαρίστησε την Κίνα για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην επίτευξή της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Η νέα περιφερειακή υπερδύναμη και η παλιά διεθνής τοιαύτη

Ρωσικά σχέδια για Νέα Τάξη Πραγμάτων βλέπει η Washington Post

Το ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κόσσοβο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα